Startsida / Inlägg

Tyckare och plusbetyg efter matchen

av Johan Flinck

Det blev ingen blogg på slutsignal som brukligt. En snabbt hoprafsad tyckare under deadlinestress till papperstidningen fick prioriteras.

Ni har den här:

RIO DE JANEIRO. Nio i premiären och åtta mot Egypten.
Oavsett om de är rätt eller fel dömda så är Sverige på väg att missa en OS-kvartsfinal på grund av utvisningarna.
Nu måste man lära sig bedömningsnivån och vinna perioderna i numerärt överläge.

Svenska landslaget har aldrig tillhört de fulaste handbollslagen på planen.
Det gör man fortfarande inte.
Men ändå har man dragit på sig 17 utvisningar på två matcher och jag tror det är något slags rekord i ett mästerskap.
Motståndarna i de båda matcherna har i princip dragit på sig lika många: Tyskarna hade också nio medan Sverige hade åtta mot Egyptens sju.
Ändå är det Sverige som är den stora förloraren.
Mot Tyskland för att det var fel spelare, viktiga försvarsspelarna Tobias Karlsson och Kim Andersson, som drog på sig för många av dem.
Mot Egypten för att man fick några av dem i helt fel läge (som Tobias Karlssons för snack, Jesper Nielsens med två minuter kvar och Kim Anderssons i slutminuten) – och att spelet 6-mot-5 var för dåligt. I deadlinestressen här har jag ingen statistik på det men känslan är att Sverige knappt vann ett enda numerärt överläge. Visst kom man till bra lägen men det är ju målen som räknas.
Men så är egyptierna lite av experter på handbollsmatcher med mycket utvisningar. I VM senast var man det mest utvisade laget inför matchen mot Sverige.
Men oavsett hur skickliga och vana egyptierna är vid mycket tvåminutare åt båda håll så måste Sverige vinna fler 6-mot-5-spel, även om motståndaren numera kan ta in en extra spelare när man tar ut målvakten. Det är framför allt framåt som Sverige måste sätta lägena i 6-5-spelet.
Många utvisningar kan verkligen diskuteras. Men Sverige måste lära sig bedömningsnivån här i OS och rätta in sig efter den. För drygt åtta utvisningar i snitt har man inte råd med.
***
Fredrik Petersen fick några lägen från sin kant och satte de flesta av dem men annars raderade egyptierna ut det svenska sexmetersspelet. Andreas Nilsson kom inte till ett enda avslut och Jesper Nielsen satte sitt enda.
Man hade pratat om att man måste få ut bollarna på kanterna men Mattias Zachrisson fick knappt några bollar att jobba med.
***
Med risk för att bli tjatig: Jim Gottfridsson måste bli ett större hot själv. Han har fin tajming i sina växlar, drar på sig försvarare och fixar utvisningar. Men mot Egypten dröjde det till den 45:e minuten innan han fick i väg ett skott och det gick inte ens på mål. Tre minuter senare kom i alla fall första målet i matchen och sedan ett till. Det var allt.
***
Mattias Andersson och Mikael Appelgren vann visserligen målvaktsmatchen på papperet (26 procent mot 17) men de har inte kommit upp i den nivå som man skämt bort oss med genom åren – och som Sverige behöver.
***…
Varför fick inte den uppställning som gav Sverige drömstarten fler chanser i matchen?
***
Jag hade en otäck känsla redan när jag gick till matchen. Egypten är ett bättre handbollslag än vad gemene man tror, det betonade också Tobias Karlsson efteråt.
Karlsson & Co var också noggranna med att man fortfarande har allting i egna händer. Visst, men marginalerna blir bara mindre och mindre. Nu kommer det att krävas minst två segrar, kanske tre, mot Slovenien, Polen och Brasilien.
Slovenien och Polen passar säkert Sverige bättre än Egypten på många sätt men sedan väntar ett Brasilien till sist inför en fanatisk hemmapublik i en match som brassarna kan vara tvungna att vinna för att nå en kvartsfinal.
Frågan är var detta svenska OS-lag står.
Ja, jag vet inte.
Ett bättre svar får vi på torsdag mot Slovenien.

***

Plusbetygen:

Mattias Andersson ++
Mikael Appelgren ++
—————
Fredrik Petersen ++
Jerry Tollbring +++
Lukas Nilsson +++
Philip Stenmalm +++
Jonathan Stenbäcken ++
Jim Gottfridsson +
Kim Andersson +
Johan Jakobsson +++
Mattias Zachrisson ++
Andreas Nilsson +
Jesper Nielsen ++
Tobias Karlsson ++

***

Svensk domarilska mot Tyskland och svensk domarilska nu mot Egypten. Jag kan förstå den. Men likt förbannat måste man anpassa sig om det nu är så här det ska vara.

***

Matchen efter Sveriges, Kroatien-Argentina, blev ett ännu större drama.

Med 30 sekunder kvar och ställningen 26-26 hade Argentina bollen och satsade på 7-mot-6-spel. Men man kastar bort inspelet, Duvnjak tar bollen och argentinarna ”sänker” honom precis utanför Kroatiens målområde med nio sekunder kvar: utvisning och kroatisk straff enligt den nya regeln om fult spel sista 30 sekunderna. Duvnjak sätter straffen till 27-26 och Kroatien kommer undan med blotta förskräckelsen.

Har inte sett någon repris på hur hårt de tog Duvnjak men bedömningen kändes rätt. Bra och modigt av domarna.

Egypten, Argentina, Qatar, Brasilien, Angolas damer…handbollsvärlden växer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB