Startsida / Inlägg

Är han den nye Karabatic?

av Johan Flinck

Mycket fotboll och allsvenskan för mig senaste veckan och därför inte så många rader här.

Och bloggen är alltså inte nerlagd även om det inte går att klicka sig till den från vår förstasida på sporten. Beror på tekniskt fel som ska återgäldas och som borde ha åtgärdats vid det här laget. Men ni har väl den här sidan som favorit/bokmärke i er webbläsare ändå, va?

Men det har jobbats i handbollsfabriken ändå.

Innan jag kommer in på det så vill jag skriva några rader om Kiel-PSG som jag såg i efterhand i natt hemkommen från Skånederbyt i fotboll. På tal om det förresten: Ystad är en fantastisk talangfabrik i handboll. Men MFF hade åtta spelare från de egna leden på plan i derbyt i går. Det är fantastiskt på den nivån i den sporten.

Kiel-PSG, ja. Hade läst ”om Lukas Nilssons fantastiska match”. Och visst var han bra. Lukas stänkte in fem mål varav flera i viktiga lägen och inget snack om att han är mogen för de här uppgifterna.

Men Kiels andra 96:a och nyförvärv på vänsternio imponerar ännu mer – Nikola Bilyk. Österrikaren som är född i Tunisien och har en ukrainsk handbollsmålvakt till far är etta på positionen nu i Kiel. Han har gjort 47 mål på de åtta första tävlingsmatcherna i Kieltröjan (Ekberg tvåa i den interna skytteligan på 28 och Nilsson trea på 27). Bilyk är straffläggare ihop med Ekberg och är bra bakåt också. Han skrev på ett förhandskontrakt med Kiel redan i början av 2015 och skulle egentligen inte flytta dit förrän nästa sommar men Kiel tog honom redan nu. Och det gjorde de rätt i. Det är Karabatic-material på Bilyk.

Hyfsad stjärnstatus på PSG:s vänstersida med Karabatic–Hansen–Gensheimer. Men den vänstersida Kiel avslutade med, när matchen skulle avgöras, är mer kittlande och tillhör framtiden: Bilyk (96:a)–Nilsson (96:a)–Santos (92:a).

Den sistnämnde är också ett nyförvärv från Österrike och bland det snabbaste jag sett på en handbollsplan. Det var väl meningen att Bilyk skulle avsluta matchen på vänsternio i stället för Nilsson men svensken var för het för att plockas ut så Gislason satte in Bylik som mittnia när allt skulle avgöras och bänkade Duvnjak. Kiel vann med 28-27 (15-15).

Sen ska det nämnas att det ändå var högersidan med veteranerna Zeitz och Sprenger som gjorde de avgörande aktionerna i slutminuterna.

Kiel har definitivt något nytt på gång, men jag tror inte de räcker ända fram, inte i Champions League i alla fall.

På vänsternio har Kiel sedan Dissinger också när denne är frisk.

Weinhold var bra på högernio, på tal om tyskarna.

***

Hansen och Karabatic har setts bättre. Nielsen fick mycket speltid och gjorde det helt okej.

***

Berättade i förra veckan att Jonas Källman gärna fortsätter i landslaget. I min bok är en så här motiverad Källman given också i ett nytt landslag under Andrésson. Han behövs verkligen bakåt och för sina taktiska handbollskunskaper i allmänhet. Jag var ju inne häromveckan på att Källman kanske skulle vara med i någon roll kring landslaget även om han inte spelar. Men det är förstås bättre att han spelar.

***

Hör att Mattias Andersson kanske trots allt fortsätter över VM.

***

Gjorde ett förhands inför Kristianstads Champions League-premiär i går med fokus på hur klubbarna från gamla öststaterna håller på att erövra CL. Kristianstad är ju dessutom i en ”östgrupp”. Knäcket läser ni här och här nedan tippar jag CL-grupperna. Tänker inte fega ur och ändra i något tips efter helgens resultat. Jag kör på detta.

Kristianstad hade som väntat inte någon större chans mot Vardar. Kunde inte se matchen men har förhört mig lite. Förstått att jag verkade ha legat rätt när jag inte hade med Lipovac som en av de tio bästa värvningarna i Handbollsligan (även om detta handlade om CL) när jag gjorde den listan inför ligapremiären. Många andra som sett honom som det.

Så här tippade jag CL-grupperna:

Grupp A
Veszprem (Ungern)
PSG (Frankrike)
Barcelona (Spanien)
Flensburg (Tyskland)
Kiel (Tyskland)
Wisla Plock (Polen)
—————————-
Bjerringbro (Danmark)
Schaffhausen (Schweiz)

Grupp B
Kielce (Polen)
Vardar (Makedonien)
Pick Szeged (Ungern)
Rhein-Neckar Löwen (Tyskland)
Zagreb (Kroatien)
Celje (Slovenien)
—————————–
Brest (Vitryssland)
Kristianstad (Sverige)

Grupp C
Montpellier (Frankrike)
La Rioja (Spanien)
—————————–
Chekhovskie Medvedi (Ryssland)
Elverum (Norge)
Metalurg (Makedonien)
Presov (Slovakien)

Grupp D
Zaporozhye (Ukraina)
Nantes (Frankrike)
——————————
Holstebro (Danmark)
Dinamo Bukarest (Rumänien)
Besiktas (Turkiet)
ABC/UMinho (Portugal)

Fotnot: 1:an i grupp A och B direkt till kvartsfinal. 2-6:an i grupp A och B till åttondelsfinal. 1:an och 2:an i grupp C och D till playoff om två platser i åttondelsfinalen.

***

Det händer som sagt grejer i handbollsfabriken. Ni har väl inte missat att KB-Rutte och jag drar igång en ny podd på fredag.

Förberedelserna har pågått en vecka redan och vi är supertaggade. Det här blir en nytändning för undertecknad i poddmakandet.

Ni läser mer om podden här.

Notera att det inte är en fortsättning på min och Kent-Harrys podd utan det här är något annat, något nytt.

***

Om ni missat dem så gjorde jag ytterligare tre knäck, allihop om damhandboll, förra veckan:

Om hur Skara stoppar Bert Karlsson från att ta över i klubben.

Om Boden som har handbollsfeber men inte resfeber trots 3000 mil framför sig och en resebudget på 850 000 kronor.

Om Skurutränaren Svarvéns attack på kollegan Signell som mest präglades av okunnighet om Odén.

***

För övrigt är jag övertygad om att Linnea Torstenson spelar EM.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB