Startsida / Inlägg

Lästips + ny sågning

av Johan Flinck

Och nu blir det reklam…

Men det har jag inga problem med för det handlar om Björn Melins bok ”Om tränarrollen och ledarskap” där han djupintervjuat tolv av svensk handbolls och fotbolls största profiler.

Det handlar om frågor och svar rakt av med ett kapitel på varje person och det är tunga namn: Lagerbäck, Vranjes, Ola L, Håkan Ericson, Helle Thomsen, Torbjörn Nilsson…

Alla som är intresserad av idrott i allmänhet och ledarskap i synnerhet borde läsa den.

Nu säljer Melin ut förstaupplagan på sin sajt bokstavstrogen.se för blott 100 bagis. Slå till!

***

Ni missar inte att följa mig på Facebook va? Gå in och gilla min handbollssida där så får ni allt jag skriver om handboll i ert flöde.

***

Har ju blivit en gnällig jävel annars på slutet nu där jag dissat på Handbollsligan och landslaget de närmaste åren.

Nu till Handbollsligan.se.

Satt i Baltiska hallen i tisdags och ställde frågan vilket haveri som var störst på premiärkvällen – IFK Ystads eller Handbollsligan.se:s.

Kanske var det IFK Ystads (elva mål framåt). Den eminente KB-Rutte tyckte i alla fall det.

Men den nya sajten för den nya handbollsligan är…ja, ett skämt så här långt.

Livescoren funkar inte. Det finns ingen statistik efter matcherna som förr. Statistiksidan visar bara skytteligan de senaste åren. Borta är assistligan, målvaktsligan, publikligan från tidigare år. Fel av mig, hittade just det nu.

RÄTTELSE/UPPDATERING: Efter att tagit extern hjälp (vi kan kalla honom Daniel Vandor) lyckades jag med viss möda hitta matchdatan och en hel del statistik. Så det var inte lika dåligt som jag först befarade. Ber om ursäkt för det. Men det var inte helt lätt att finna. Vet inte om livescoren fungerade i går. Var inte inne och tittade då. Men i tisdags så kunde man i varje fall inte se vilket mål det var som gjordes, om det var 9-3 eller 10-3. Det gick heller inte att scrolla bakåt i matchen. Jag lyckades i alla fall inte. Jag är inget tekniskt geni men rätt van vid att jobba med nätet och diverse sajter av det här laget.

Layouten är snyggare än på svenskhandboll.se, absolut. Men innehållet obefintligt. Längst ner under Höjdpunkter ligger fyra gamla grejer från slutspelet i våras, om att tränarna valt kvartsfinalmotståndare och att Alingsås gick till semi.

Jag hade hoppats och trott på en förbättring med den nya sajten.

Det finns så mycket att utveckla från tidigare.

Vår sport innehåller ju massor av intressant statistik.

En hel del av den fanns på svenskhandboll.se men den statistiken var hopplöst omodern presenterad och det fanns till exempel inget smidigt sätt att själv sammanställa statsen interaktivt för att kunna jämföra lagen. Allt fanns i olika pdf-filer som man typ var tvungen att skriva ut och sedan sätta sig med block, penna och miniräknare – år 2016.

Tänk att kunna klicka på ett lag och sedan en spelare och få upp hens statistik under säsongen.  Wow! Det finns nu, visade det sig när jag äntligen fick upp menyerna. Inte helt lätt att hitta men det finns i alla fall. Bra där!

Eller åtminstone kunna klicka på ett lag för att få upp det specifika lagets tidigare matcher och spelschema framöver.

Tänk att få sammanställningar efter varje omgång likt dem som finns efter varje omgång i VM:

Skärmavbild 2016-09-15 kl. 10.24.09

Tänk att få matchanalyser som de här, som man får efter varje mästerskapsmatch, på sajten direkt efter respektive match:

Skärmavbild 2016-09-15 kl. 10.26.04

Och, som sagt, smidiga, interaktiva sätt att själv kunna sammanställa statistik. Göra en tabell över antalet tekniska fel lagen haft under säsongen. Eller hur många kontringar. Eller antalet utvisningar (lag för lag). Utan att behöva ha en skrivare, block, penna och miniräknare.

Råmaterialet finns ju där, nästan allt det här bokförs i alla matcher.

Man måste bara hitta ett sätt att systematisera det och presentera det. Jo, jag vet att det krävs resurser (läs: pengar) men det är en fråga om prioriteringar också. Och det finns många statistik-entusiaster där ute med kunskapen.

Minns gamla ”Kantspel” (hette det väl?) från heh.nu där handbollsartiklar från hela Sverige samlades varje dag.

Länka mer till poddar och allt annat som produceras i handbolls-Sverige på nätet.

Det här handlar om det alla pratar om: hur man ska marknadsföra vår sport.

***

Det var i år, säsongen 2016/17, elitserien skulle ha blivit en proffsliga…

Att det nu skulle springa runt 16 heltidsproffs i de 14 lagen var det nog ingen som någonsin trodde på. Men jag trodde att man skulle ha kommit längre än att bara ha bytt namn på ligan (utan att ens ha lyckats få ett tillräckligt bra bud för att sälja det till en kommersiell kraft).

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB