Startsida / Inlägg

Om EM-kvaltruppen

av Johan Flinck

Ny förbundskapten och generationsskifte i spelargruppen när ett helt koppel veteraner tackat för sig.

Det var längesen jag såg fram emot en trupputtagning som den i dag när Kristján Andrésson tog ut sin EM-kvaltrupp.

Simon Jeppsson rubricerades reflexmässigt som skrällen (också av mig och oss på Sportbladet). Men när jag tittar igenom mitt lilla ”manus” till premiäravsnittet av min och Ruttes podd, där jag tog ut min EM-kvaltrupp, som jag ville se, så är också Jeppsson med där bland kandidaterna på vänsternio.

Samtliga 16 uttagna figurerar bland kandidaterna jag hade med (två-fem på varje position). Så på sätt och vis är den här truppen faktiskt fri från skrällar.

Men låt oss gå igenom den position för position ändå.

Mv: Palicka är tillbaka som ersättare till Mattias Andersson, vilket inte var oväntat. Men Palicka får nog leva med att än en gång vara andravalet.

V6: Källman och Tollbring. Helt given duo sedan Källman sagt ja. Det här betyder att Fredrik Petersen säkerligen gjort sin sista landskamp.

UPPDATERING: Ja, det har Petersen. Läste pressmeddelandet för slarvigt, vilket Daniel Vandor påminde mig om:

Skärmavbild 2016-10-10 kl. 15.50.36

V9: Precis som Andrésson själv säger så är det här konkurrensen är som hårdast och då har vi ändå inte Kim EDR med i leken. Lukas Nilsson är ju given och Östlund också i min värld (bakom Nilsson). Jag trodde mer på Stenmalm än Jeppsson men kul att Andrésson vågar chansa på det oprövade kortet.

M9: Jim Gottfridsson given och tillbaka i helgen efter skada. Jag ville ha Robert Månsson före Konradsson med tanke på försvarskvaliteter. Men här tog Andrésson det mest väntade kortet.

H9: Jakobsson etta på positionen. Jag har inte sett Cederholm i Nantes men Lagergren var ju stekhet så sent som i CL mot Zagreb i helgen. Man kan notera att varken Cederholm eller Magnus Persson är med i kvartetten av ”reserver” som ska vara med och träna under de inledande dagarna.

H6: Ekberg och Zachrisson. Inget snack.

M6: Nielsen och Nilsson. Heller inget snack.

Försvarare: Han är uppsatt som mittsexa men jag räknar Darj som ren försvarare här och Tobbe Karlssons ersättare, även om han inte fyller ut de skorna på ett tag. Jag ville ha med Darj i truppen i podden så den här uttagningen tycker jag förstås är helt rätt. Darj har varit Handbollsligans bäste försvarare de senaste åren och därför ska han också testas på den här nivån.

Om vi räknar in ”reserverna” så var det faktiskt bara Helge Freiman jag inte hade med bland mina kandidater. Men det är naturligtvis ingen skräll att han figurerar som reserv här.

***

Den här truppen ska naturligtvis besegra Montenegro hemma och Slovakien borta. Det kravet ska vi kunna ställa med tanke på vilken nivå svensk handboll trots allt ligger på kontra de här båda nationerna.

***

Men en ny assisterande förbundskapten får vi alltså vänta på. Kommer Ola Lindgren stå där ändå i Lund den 2 november?

***

Har inget svar själv, och skjuter lite från höften: när hade vi senast en trupp till tävlingslandskamp med fem spelare från Handbollsligan/elitserien?

UPPDATERING!

Det hade Vandor också snabbt svar på och det visade sig att det var inte alls längesen:

VM-kvalet i juni: Petersen, Tollbring, Lukas, Konradsson, Lagergren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB