Startsida / Inlägg

Mitt tips: Torstenson petas från EM

av Johan Flinck

I morgon (tisdag) klockan 13 släpper Henrik Signell truppen till hemma-EM.

Det känns riktigt kittlande, inte minst för att Signell, med sin trupp till samlingen i oktober (läger plus fyrnationsturnering), flaggade för en del intressanta skrällar.

Frågan är hur många obekväma beslut han kommer att ta.

Direkt efter fyrnationsturneringen, den 8 oktober, tippade jag här i bloggen hur EM-truppen skulle se ut.

Jag tänker inte ändra mig även om det gått tre veckor.

Problemet var att jag inte kunde/mäktade med att ta bort en av de fyra vänsterniorna som förstås måste väck. I stället hade jag med 17 spelare.

Men nu går det inte att fega längre.

Precis som Signell måste jag ta ett beslut.

Och då tror jag, faktiskt, att Linnea Torstensson ryker. Det är förstås en jätteskräll för de som följer landslaget på lite håll. Torstenson har varit helt given i landslaget i över tio år. Men Signell valde att inte ta med Torstenson till fyrnationsturneringen och inte mycket i resonemanget kring den petningen tydde egentligen på att hon bara vilades för att andra skulle få chansen. Även om jag just då, i samband med uttagningen, var rätt övertygad om att Torstenson skulle komma med till EM.

Sedan var ju Signell väldigt nöjd med det han fick se av de andra i fyrnationsturneringen. Roberts spelade väl knappt alls där men hon är, som jag tidigare hävdat, den kanske mest givne av vänsterniorna. Inte för att hon är bäst av dem eller kommer att vara förstavalet på något sätt utan för hennes, jämfört med de andra, unika egenskaper.

Tio år efter att hon fick sitt stora genombrott i det senaste hemmamästerskapet, EM 2006, hänger Torstenson nu, av allt att döma, löst. Men det är lurigt vem som petas på vänsternio, riktigt lurigt. Jag är inte avundsjuk på Signell i att behöva ta det beslutet.

Vidare tror jag att Signell vågar blotta sig för lättvindig och populistisk kritik genom att välja Odén före Wallén och sina kantspelare från Sävehof – Mellegård och Fernis. Men i så fall tycker jag att han gör helt rätt. Den trion hade varit med i min trupp också. Odén är en matchvinnare och ledartyp som behövs i det här laget. Mellegård och Fernis är helt enkelt bättre spelare än sina konkurrenter.

På linjen står jag fast vid att Signell väljer bort Tegstedt för Lagerquist, som jag vet att han var mycket imponerad av under lägret i Landskrona. Lagerquists försvarsspel, där hon är så stark man-mot-man (eller om det nu är kvinna-mot-kvinna man ska skriva här), tilltalar Signell.

Så här tippar jag att EM-truppen kommer att se ut:

Mv: Bundsen, Idéhn.

V6: Sand, Mellegård.

V9: Alm, Roberts, Westberg.

M9: Gulldén, Strömberg.

H9: Blomstrand, Odén.

H6: Hagman, Fernis.

M6: Blohm, Lagerquist.

Försvar: Jacobsen.

Hela fyra spelare petas i så fall från 14-mannatruppen i OS: Torstenson, Tegstedt, Wallén och Ek. In kommer sex namn, om jag får gissa: Mellegård, Westberg, Blomstrand, Odén, Fernis och Lagerquist.

***

Dragan Brljevic skulle nog vara nöjd med den här truppen.

Skuru-Svarvén mindre nöjd, om man säger så.

***

Martin Boquist fick känna på de dubbla rollerna direkt under första dagen som assisterande förbundskapten.

Efter att samlats med landslaget i Lund på eftermiddagen fick han dra till Ystad och coacha sitt Ricoh mot IFK på kvällen. Det gick bra, det blev en kross.

Tänk att detta IFK Ystad tog en poäng av Lugi.

***

Så nöjd med min tweet i förmiddags att jag drar den här också:

Vilken dag för lundaborna. Först anländer påven. Sen gud.

***

EM-truppen skulle egentligen ha presenterats klockan 14. Men då skulle den krocka exakt med presentationen av EM-kvaltruppen i fotboll, också den i Stockholm (okej, Solna).

Fotbollen vägrade flytta på sig så handbollen fick vika ner sig. Å andra sidan är det en stående tid för fotbollslandslaget: klockan 14 tisdagen före samlingen börjar, då presenterar nästan alltid förbundskaptenen sin trupp.

Så det var klokt av handbollen att flytta sin presskonferens.

***

Gud här ovan är förstås Jim Gottfridsson. Men den var ni väl med på, va?

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB