En smakstart för laget.
En dröm för arrangören.
En coachtriumf för Signell.

Sverige inledde premiären med den väntade uppställningen – men också trevande.
Man verkade tagna av stundens allvar. Och nog fan var det allvar med nyckelmatch i premiären i hemma-EM inför 7900 gulklädda fans. Det fanns inget flyt i anfallsspelet, Johanna Bundsen tog inga skott och man tryckte inte på i kontringarna.
(Men det uppställda försvarsspelet var helt okej, det var det.)
Efter 19 minuter stod det 7-6 till Spanien och 5-0 i räddningar.
7-6 var i det närmaste smickrande siffror för Sverige då. Flera andra toppnationer hade straffat Sverige betydligt hårdare efter detta haltande, blågula anfallsspel.
Då började Henrik Signell göra det han är satt att göra – coacha. Ordentligt dessutom.
Ut med Jenny Alm, som agerade tveksamt i alla aktioner, och in med Jamina Roberts.
Olivia Mellegård ersatte Loui Sand.
Linn Blohm bytte av Anna Lagerquist framåt.
Ida Odén bänkades för Emma Fernis, som tog plats som högertvåa bakåt och kanten framåt när Nathalie Hagman klev upp på nio meter.
Den enda som var kvar på sin ordinarie position i anfallet var Isabelle Gulldén – såklart.
I försvaret ställde Signell upp med (från vänster): Mellegård – Roberts – Jacobsen – Lagerquist – Fernis – Hagman.
Det var alltså bara två spelare kvar från det ordinarie försvaret i OS.
Då kom Rycket.
Sverige gick från 8-8 till 13-8 på exakt fyra minuter när försvaret höjde sig ett snäpp, Bundsen tog ett par skott och man tryckte plattan i mattan på kontringarna.
Rycket blev matchavgörande.
När Sverige gick ut till andra halvlek med 14-10 i ryggen gav Signell chansen till Sand, Alm och Odén igen.
Det höll.
När Spanien tog timeout efter 42 minuter hade Sverige 19-13 trots flera missade sexmeterslägen och en bommad straff av Gulldén. Men annat gick in, som Blohms skott från nio(!) meter.
Men bakåt hade Bundsen och försvaret nu växt ut till en vägg. Bundsen släppte bara in ett spelmål under den första kvarten i andra halvlek samtidigt som Spanien radade upp de tekniska felen.
Matchen var avgjord med tio minuter kvar.
***
Henrik Signell tog ett lika kontroversiellt som modigt – och osentimentalt – beslut när han petade Linnea Torstenson.
I premiären visade han att det var ett riktigt beslut (utan att jag för den skull påstår att Sverige inte skulle ha vunnit med Torstenson i kväll).
I premiären visade Signell också upp ett fräckt coachande. Lika smart som det var att stuva om bland utespelarna i mitten av första halvlek, lika klokt var det att låta Bundsen stå kvar trots noll räddningar på 20 minuter.
Det var spelarna – med Bundsen, Lagerquist, Hagman, Gulldén, Roberts, Jacobsen och Blohm (oj, vad det blev många) i spetsen – som gjorde jobbet på planen men jag skulle vilja tillskriva Signell en stor del av den här segern.
Han har också sett till att höja försvarsspelet en nivå, inte minst med valet av Lagerquist som nyckel. Tänk att hon bara hade gjort en landskamp, för fem år sedan dessutom, när truppen samlades inför EM.
***
I andra halvlek kunde Signell kosta på sig att byta på klockan och låta nästan alla få speltid – i en EM-premiär mot huvudmotståndaren!
***
Svensk utklassningsseger, lapp på luckan och magisk stämning.
Snacka om drömstart också för de svenska arrangörerna.
***
Med tanke på hur Serbien och Slovenien såg ut i matchen före (36-34 till Serbien i en match utan försvar och målvakter) kan jag inte se Sverige missa att nu gå vidare till mellanrundan med fyra poäng.