Startsida / Inlägg

”Har en actionlista med mig”

av Johan Flinck

Emil Frend Öfors skrivs in i VM-truppen.

Tungt av Alingsås att ha med tre spelare i en VM-trupp.

Jag menade tungt på ett positivt sätt.

Sen kan det bli tungt på ett negativt sätt också för Alingsås, till nästa säsong.

Jag träffade klubbchefen Christer Mårtensson i går på spelarhotellet.

Konradsson är ju redan klar för danska Skjern till sommaren. Darj gör ju rätt hyfsad reklam för sig på VM och har en klausul i sitt kontrakt som gör att han kan lämna för en fastställd summa i sommar.

Alingsås tänker inte stoppa Darj.

– Vi vill att han ska få chansen och så bra som han gör det nu så skulle det förvåna mig om han inte får det. Det hade varit jättekul för honom, säger Mårtensson och fortsätter:

– Det är väl det enda positiva med att Frend Öfors inte spelar här, att de inte ser hur bra han är. Men han kommer nog gå hela vägen så småningom. Fast inte till nästa säsong om det inte kommer en hugad spekulant som köper loss honom.

Mårtensson och managern Per Johansson håller på att se över truppen.

– Per och jag ska ha ett möte här nere om han har tid. Jag har med mig en lista, en actionlista, säger Mårtensson.

***

Varför väljer Andrésson då att skriva in Frend Öfors och inte Cederholm? Med tanke på Jakobsson, menar jag.

De frågor fick vi inte svar på i pressmeddelandet och vi får inte vara på träningarna för VM-arrangören.

Jag ringde därför upp presschefen Daniel Vandor som kunde svara.

Räknar man bort Jakobsson från VM nu? Nej, tydligen inte.

– Men han är inte aktuell förrän tidigast i en eventuell kvartsfinal och då kan man ta ett av bytena i så fall, säger Vandor.

Varför Frend Öfors och inte Cederholm?

– För det första var Frend Öfors med i truppen från början när uppladdningen startade. Cederholm kallades in senare. På niometer finns det också fler alternativ. Man kan använda högerhänta ute till höger och så har man ju Zacke också. Det är svårare för någon att gå ner och spela på vänsterkanten.

Varför väntade man till efter träningen innan man meddelade det? Beslutet var ju redan taget och deadline var väl redan klockan 9?

– Man ville avvakta och se så att ingen skadade sig på träningen. Dessutom skulle hela truppen informeras och det gjorde man inte förrän i samband med träningen. Man måste bara meddela till arrangören muntligt klockan 9 vilken spelare det handlar om. Skulle den spelaren sedan till exempel skadas på träningen så kan man bara låta bli att lämna in passet och dokumenten för att han inte ska skrivas in. Man kan dock inte skriva in någon annan i stället då. Senast en timme före avkast måste man skriva in den spelaren som man muntligt meddelat klockan 9, säger Vandor.

Så nu vet ni det.

***

Dagens två grejer i tidningen inför matchen lades ut redan i går kväll:

Byggjobbaren Max Darj som tagit tjänstledigt från byggfirman för att kunna spela VM.

Albin Lagergren är handbollens Teddy Lucic. Jag brukar inte skriva den typen av hyllningskrönikor om en spelare. Men i det här läget var det svårt att låta bli.

***

Läser lite tankar på twitter om att Sverige ska se till att bli trea i gruppen för att slippa Frankrike i en eventuell kvartsfinal, vilket i praktiken innebär att man ska mer eller mindre lägga sig i en av matcherna mot Qatar och Egypten. Då skulle man i och för sig inte hamna på samma kvartsfinallinje som Frankrike men å andra sidan ställas mot Tyskland eller Kroatien i åttondelen.

Det tycker jag är rakt igenom en dålig idé. Inte bara för att man förstås ska gå in och vinna varje match, vilket ger självförtroende och nya kvitton som det här laget verkligen behöver. Jag står fast vid det jag hävdat från början, att det förstås är bättre att åka ut i en kvartsfinal än i en åttondelsfinal (även om Sverige förstås KAN  besegra Kroatien eller Tyskland i en åttondel, men det är inget att gambla med).

Även om vi tycker att Sverige är bättre än vi trodde så är de inga Bengan Boys eller Danmark årgång 2016/17 som ska försöka göra allt för att undvika vissa lag långt fram i turneringen. Danmark, menar jag, hade kanske kunnat resonera så i samma läge som Sverige.

Bengan Boys gjorde det i EM 2002 när man lade sig i sista matchen i mellanrundan mot Danmark för att undvika Tyskland i semin och i stället få Island.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB