Startsida / Inlägg

Topp tre vid tre: Leif Edling (Candlemass)

av Mattias Kling
Edling_skull_bas_090326_094.jpg

Tre gig som betytt mycket under 2009:

1. Angel Witch (Headbangers Open Air, Hamburg, 24 juli)

Första gånger jag ser Angel Witch live. Ett band som betytt väldigt mycket för Candlemass. Svingrymt gig! De kör alla klassiker som ”Angel of death”, ”Baphomet” och såklart ”Angel Witch”. Hade ståpäls i 60 minuter.

Där på plats kommer vi överrens om att de ska ta Pentagrams plats på vår Dynasty of doom-turné, som sedan ägde rum i Malmö, Göteborg och Stockholm i slutet av september.

2. Pentagram (Hole In The Sky, Bergen, 29 augusti)

Ett annat band som varit sjukt betydelsefullt för oss. Trodde aldrig jag skulle få se dom live, men i Bergen i somras blev det äntligen av.

Bobby Liebling var i högform och de levererade ett vansinnigt bra gig! Låtlistan var en dröm… ”When the screams come”, ”Forever my queen”, ”All your sins”

”Petrified”… Och så vidare. Och så vidare. Hade fanimej tårar i ögonen. Kul att notera att Bobby också var en riktigt kul och cool snubbe! Vi snackade minnen över en hamburgare på McDonalds, och efterfestade på hans hotellrum till gryningen. På grund av internt strul kunde tyvärr inte Pentagram vara med på Dynasty of doom-vändan i Sverige, men de lovar att komma när vi fyller 25 nästa år.

3. Manilla Road (Raise the Dead, Oslo, 30 september)

Bandet spelar i två och en halv timme och det är en överkörning som heter duga! ”Cage of mirrors”, ”Crystal logic”, ”Necropolis”, ”Open the gates”, ”Witches brew”, ”Up from the crypt”, ”Masque of the red death”… Snacka om fet lektion i hur klassisk metal ska låta! Över en curry berättar också en svintrevlig Mark Shelton att det var han som rekommenderade Black Dragon att signa Candlemass när han hörde vår demo på deras kontor i slutet av 1985. Thank you, Mark! Nästan onödigt att tillägga att Manilla Road har inspirerat Candlemass.

Plattor som ”Crystal logic”, ”Open the gates” ”The deluge” och ”Mystification” borde finnas i varje metallskalles skivsamling! Men gör det sorgligt nog inte…

Leif Edling, 46, är mest känd som basist och låtskrivare i eminenta doomcombon Candlemass. Gruppen, som nu frontas av amerikanen Robert Lowe, släppte under året sitt tionde studioalbum ”Death magic doom”. Det var en skiva så god att den placerade sig på femte plats över årets släpp på bloggeneralens Aftonbladetlista.

 

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB