Startsida / Inlägg

Kolla in nya Dream Theater-videon – och vinn konsertbiljetter

av Mattias Kling
Snart: På en scen nära dig. Just nu: I en videospelare strax här under.
Snart: På en scen nära dig. Just nu: I en videospelare strax här under.

Få grupper är en hel genre i så stor utsträckning som detta Long Island-band. Det var ju de som tog den ekvilibristiska hårdmetallen ett steg längre med debutskivan ”When dream and day unite” för hela 26 år sedan och som sedan dess har fortsatt att tänja och dra i föreställningarna vad som egentligen är möjligt inom tuff musik.

Så även på senaste fullängdaren, 2013-årsgiven som även bär dess namn. Ett i vanlig ordning ambitiöst och övermänskligt välspelat verk, som kastar gruppen mellan riffig metal och überexcerciser i instrumentverkstaden till vackra instrumentalpassager som tonsätter en film som ännu inte har spelats in.

Business as usual, med andra ord. En balansgång mellan engagerande och irriterande (jag har ända sedan förstlingsverket haft svårt för dess evinnerliga utsvävanden som emellanåt tycks vara själva huvudorsaken än ett uttrycksmedel) och som på så sätt inte lyckades ändra på ensemblens rätt konsekventa :+++:-parad.

Just i  dag finns det emellertid desto större anledning att dra lite extra på smilbanden. För inte nog med att jag så här i måndagsmörkret har det stora nöjet att premiärvisa videon till ”The looking glass” – först i Sverige! – jag har ävet det stora nöjet att bjussa två bloggläsare på gratis entré till kvintettens konsert på Annexet i Stockholm den 22 februari.

En så kallad dubbelmacka av icke smittospridande slag, minst sagt.

Själva videovisningen är öppen för alla. Bara att scrolla ner en liten bit, klicka igång och njuta av resultatet. Önskas däremot en helkväll i progmetallens heliga tecken krävs en liten, men ack så viktig, motprestation.

Jag vill nämligen att du svarar på en framkrystad fråga, i ett mejl döpt till ”DT-tävling” som du skickar till mattias.kling@aftonbladet.se och som finns hos mig senast på torsdag morgon klockan 09.00. I mejlet uppger du namn och mobilnummer, för sakens skull.

Och till frågan då – och häng med i turerna här. De flesta känner nog till att grundarmedlemmen Mike Portnoy inte längre är medlem i gruppen. Sedan uppbrottet med Dream Theater har batteristen emellertid knappast varit sysslolös, utan i stället spelat med exempelvis Winery Dogs, Adrenaline Mob och just nu skivaktuella Transatlantic. Redan 2010 gjorde han dock ett gästspel på skivan ”Nightmare” med Avenged Sevenfold, en grupp som kommer från Orange County i Kalifornien, USA. Detta område brukar förkortas ”O.C.”, vilket även var namnet på en tv-serie som sändes under åren 2003 till 2007 i Kanal 5. Backanal är ett ganska så ålderdomligt uttryck för brakfest, gärna använt av Carl Michael Bellman – men vilken svensk artist gav 1989 ut det galet hyllade debutalbumet ”…och stora havet”, en skiva som gav upphovsmannen så svår prestationsångest att den ännu i dag inte har fått någon uppföljare.

Med detta sagt – filmtajm.

at the gates Cd recensioner death metal europe festival getaway rock gästblogg hårdrock in flames iron maiden metal metallica motörhead punk Rock slayer spotify sweden rock thrash metal tävling
  • Tjänstgörande nöjesredaktör: Sandra Wejbro
  • Nöjeschef: Andreas Hansson
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB