Startsida / Inlägg

Trygghet och passion i yrkeslivet

av Linnea Molander

Jag läste en artikel i  Sydsvenskan om brister i skolan vid gymnasieval. Alla elever erbjuds ett samtal med en studie- och yrkesvägledare men alla går inte och många som går tycker det känns jobbigt att prata om framtiden med en främmande vuxen står det i artikeln.

Istället pratar eleverna med varandra och mycket verkar vara styrt av yttre faktorer som prestige, vilka skolor som anses fina och vilka yrken som ger bra betalt och trygg anställning.

Det här gör mig ledsen. Det är inte lätt att vara 14 år och behöva ta beslut om sin framtid, men det blir ju så gott som omöjligt om du inte vet vilka dina styrkor är, vad du är bra på, vad som känns meningsfullt för dig och hur du vill leva ditt liv. Det är ju inte saker det pratas särskilt mycket om i grundskolan och inte heller med yrkesvägledarna.

Skärmavbild 2015-01-18 kl. 16.28.15Så här kan det se ut när jag sitter och jobbar. Jag tror knappast att någon SYO-konsulent kunnat vägleda mig till att sitta i en hotell-lounge och blogga, skriva artiklar om lycka och en bok om dejtingpsykologi, när jag gick i högstadiet för 17 år sedan… Internet fanns ju knappt för 17 år sen!!

 

Tänk om alla yrkes-och studievägledare hade kunskap om positiv psykologi. Tänk om alla ungdomar som skulle vägledas fick frågor om sina styrkor, värderingar och vad de tycker är roligast att göra och på vilket sätt de vill göra nytta i världen och bidra till andra människor, istället för att få en lista med statistik över olika yrkens framtida anställningsbehov.

Tänk om våra yrkesval inte handlade om framgång och trygghet utan om mening och passion. För ironiskt nog är det  en väldigt bra väg till framgång och trygghet. Den som har ett yrke som kombinerar styrkor, glädjeämnen och värderingar har extremt goda förutsättningar för att bli riktigt skicklig och framgångsrik.

Dina styrkor ger dig ett försprång redan från start och att du tycker om att göra det kommer motivera dig att göra vad som krävs för att bli ännu skickligare.

Meningsfullheten kommer se till att det finns efterfrågan så att du kan tjäna pengar på det eftersom meningsfullhet i de allra flesta fall handlar om att bidra till något större än dig själv och skapa positiv förändring.

Jag kan inte förstå att så många ser en motsättning mellan passion och yrkesliv. Även om du kan bli framgångsrik inom något du inte älskar att göra kommer det bli svårt att må bra samtidigt. Glädjen över att försörja dig på att göra vad du älskar är stor, och kraftfull. Jag har faktiskt svårt att tänka mig få saker som är tryggare än att göra det du älskar – så länge du har meningsfullheten och styrkorna med dig.

  • Tjänstgörande redaktörer: Lina Thorén, Joakim Ottosson och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB