10 juni 2015 @ 17:24

Dags att gå vidare…

HEMMAFIXDags för nya utmaningar.

Vad betyder det? Jo, idag flyttar jag Hemmafixbloggen till Sköna hem och du kommer från och med nu hitta mig här. 

Jag har bloggat för Aftonbladet i flera år nu och det har varit en fantastisk plattform för både bloggen och mig som inredare. Det har inneburit spännande projekt och möten med många härliga människor som jag tycker om. Tack för den här tiden, vi ses säkert igen Aftonbladet-gänget – Charlotta, Johan, Ulli, Helen och Helena. Vad kul vi har haft ihop!

Men nu är det dags för nya upptåg och äventyr för Hemmafixbloggen som fortsätter i samma stil men på ny plattform. Tack snälla alla ni som följt mig här, kommenterat, mejlat och till och med ringt då och då. Ni är helt fantastiska och jag hoppas verkligen att ni följer med mig vidare nu. Så till er säger jag inte hejdå utan bara HEJ, VI SES.

Nya bloggen hittar ni här eller på http://blogg.skonahem.com/hemmafix

Välkomna!

PS. För er som undrar kommer jag såklart att fortsätta göra Helgfix i Härligt hemma-magasinet.   Precis som vanligt.

7 juni 2015 @ 22:13

Årets vackraste månad

IMG_7128Jag är nyss hemkommen från landet och varje år den här tiden slås jag av hur vackert det är där ute. Syrenbuskar, liljekonvaljer och ängarna fulla av blandade blomster. I år har jag ju flyttat från en väldigt vacker och grönskande innergård till en ganska trist innergård men med balkong, så i år slogs jag av grönskan lite extra tror jag. Juni måste väl vara årets vackraste månad.

IMG_7127 IMG_7126 IMG_7125 IMG_7124

31 maj 2015 @ 23:02

Återbruka dina konservburkar

hemmafixKonservburkar är väl något som finns i de flesta hushåll och är något som vi ofta slänger istället för att återbruka. De är ju så tåliga och håller länge så varför inte ge dem ett nytt användningsområde och nytt liv – på din uteplats. Här har jag gjort en hängande förvaring för örter och huvudingredienserna är endast några konservburkar och lite tråd. Sedan kan du pimpa burkarna efter egen fantasi. Här berättar jag hur jag har gjort.

hängandeörtförvaring-före
Du behöver: fyra konservburkar, grov tråd eller snöre, sprayfärg, griffelfärg, borrmaskin med metallborr eller en spik och en hammare, sax.

Så gör du:
1. Börja med att rengöra konservburkarna ordentligt så att de inte luktar.
2. Måla konservburkarna i önskad kulör. Här målar jag dem i två steg. Först spraymålar jag burkarna i en kopparkulör. Efter att sprayfärgen torkat målar jag den övre halvan av burken med griffelfärg. Detta för att jag sedan ska kunna skriva örtens namn längs kanten.

hängandeörtförvaring-stegförsteg6
hängandeörtförvaring-stegförsteg2

3. Borra ett hål upptill på burken. Har du ingen borrmaskin med metallborr så går det lika bra att slå ett hål med hjälp av en hammare och spik.

hängandeörtförvaring-stegförsteg5

4. Knyt fast snöret i hålet på burken och häng upp. Det blir fint om du hänger de fyra burkarna från samma krok så att de tillsammans bildar en klase.
5. Skriv örtens namn på burkens svarta del med en tavelkrita och plantera örten i burken.
hängandeörtförvaring-stegförsteg1

Tips: Hänger burkarna på en plats utan tak där det kan regna kan det vara bra att göra ett hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna ut.

hemmafix
Foto: Angelica Söderberg

31 maj 2015 @ 16:32

Fint bröllopsfix

gladjetararI går var jag på bröllop för Sara och Lars, två fina vänner, och allt var väldigt genomtänkt med återkommande färgteman genom hela dagen, alltifrån tärnornas klänningar och bordsplaceringen till dessa näsdukar av tyg. Och jag älskar skylten där näsdukarna har klämts fast i små hål på själva träskivan så att det var enkelt för gästerna att ta en egen om några glädjetårar skulle slinka fram. Och det gjorde det så klart.

IMG_7043

30 maj 2015 @ 22:49

Låt kemiglasen blomstra

hemmafixInredaren och även min kollega Ernst Kirchsteiger är ju rundstavens stora okrönta konung och efter att ha inspirerats av hans fina hängande bord och ljuskrona, som båda är byggda med rundstav, kom jag på att jag skulle återanvända ett gäng provrör av glas som jag hade hemma. Rundstaven som jag har använt skulle kunna målas i en kulör, förslagsvis vit eller svart som är extra snyggt ihop med koppardetaljerna. Men eftersom ljusa trässlag är så fint nu på våren och sommaren fick den förbli obehandlad för tillfället. Den här hängande ställningen för provrör skulle kunna vara hur lång som helst och jag ser framför mig hur fin den skulle kunna bli i mitten av en lång spiraltrappa, med murgröna som slingrar sig nedåt.

hänganderundstavsvas-före
Du behöver: Rundstav, såg, borrmaskin, en bit lädersnöre eller grovt rep, bultar och muttrar i mässing och ett gäng kopparsvep. Till varje provrör behövs ett kopparsvep i samma dimension som rundstaven och ett kopparsvep med samma dimension som provröret. Antalet beror därför på hur många provrör som du vill använda.
hänganderundstavsvas-stegförsteg3

Så gör du:
1. Såga till rundstaven i önskad längd. Här har vi valt längden 1 meter. Rundstavens dimension är 21 millimeter.
2. Borra ett hål i ena änden av rundstaven.

hänganderundstavsvas-stegförsteg2
3. Vill du måla rundstaven gör du det i detta steg och låter torka. Trä sedan igenom en läderrem eller grovt snöre genom hålet. Det ska senare fungera som upphängning.
4. Bestäm var på rundstaven som du vill att provrören ska sitta. Det kan vara snyggt att placera dem med jämna mellanrum och sedan vrida dem åt olika håll.

hänganderundstavsvas-stegförsteg1
5. Sätt fast kopparsvepet om rundstaven och trä på det kopparsvep som hör till provröret så att en mutter kan träs genom båda kopparsvepen och hålla dem på plats ihop. Sätt i provröret i kopparsvepet och skruva på muttern till dess att allt sitter stadigt. Kopparsvepet som sitter på den här rundstaven har dimensionen 22 millimeter och kopparsvepet som sitter på provröret har en dimension på 18 millimeter.
6. Häng upp och finjustera så att provrören sitter rakt. Fyll på med vatten. Fint blir nog att sticka ner några skott av klängväxter i provrören, till exempel murgröna.

Tips: Häller du någon droppe karamellfärg i provrören så syns de lite bättre. Dessutom kan en del växter då ta färg och se riktigt tuffa ut.

hemmafix

Foto: Angelica Söderberg

24 maj 2015 @ 23:07

Ordning på odlingsfronten

lerkrukor med griffelskylt-efterHar du sått fröer och sedan glömt bort vilken kruka som innehöll vad? Då är du inte ensam.

En enkel lösning är snygga skyltar eller etiketter så att du tydligt kan märka ut innehållet i krukorna. Här har jag använt mig av griffelfärg och det är bara fantasin som begränsar formen på skyltarna. Antingen kan du köpa schabloner i en hobbyaffär för att få en massa olika former på ”skyltarna” av griffelfärg. Men enklast är att bara använda penseln och måla på fri hand eller skissa med en penna först.

lerkrukor med griffelskylt-före2

Du behöver: Lerkrukor, blyertspenna, griffelfärg, pensel, tavelkrita.

lekrukor med griffelskylt-stegförsteg4Så gör du:
1. Börja med att bestämma formen som du vill måla.

lekrukor med griffelskylt-stegförsteg3
2. Se till så att krukan är ren och slät, då fäster färgen bättre och håller längre.
3. Antingen målar du på fri hand med penseln eller så skissar du fram formen med en blyertspenna.

lerkrukor med griffelskylt-stegförsteg1
4. Använd en pensel med rak och styv kant och måla med griffelfärgen. På så sätt får du raka kanter även om du använder en bred pensel.
5. Låt torka och skriv sedan ditt namnen på växterna som du odlar.

Tips:
Införskaffa tavelkritor i olika färger om du vill ha ett lite mer lekfullt uttryck bland dina odlingar.

Lerkrukor med griffelskylt-detalj

Produktinfo på bild: Kopparkoffert från mildamatildaselection.com, sax från Americana.se, växter från Blomsterlandet.
Foto: Angelica Söderberg