Startsida / Inlägg

Frölundatalangens udda karriärval

av Linus Norberg

Hejhopp.

Eftersom att jag har varit väldigt trögstartad var det ett tag sedan senast. Men nu kickar jag i gång Hockeybloggen igen – inte en dag för sent.

Inte för att dra några förhastade slutsatser, men jag förutsätter att läsarkretsen redan har stenkoll på vad som har hänt på försäsongen, så jag skippar den biten.

Vi hoppar direkt till allvaret.

Till Göteborg.

Och till ett av Frölundas nyförvärv.

Artturi Lehkonen bör vi nämligen gå in djupare på. Supertalangen och hans udda karriärval. Inte nog för att det är ovanlig att som uppskrivet jättelöfte plötsligt lämna hemlandet Finland för…Sverige.
Många finländska hockeyfans förvånades förstås över att han valde att lämna ligan. Ungefär som att ”Foppa” hade lämnat Modo för Helsingfors som 19-åring…
Okej då, kanske inte riktigt. Men ni fattar.

Men ännu mer anmärkningsvärt är att Lehkonen faktiskt gjort ännu en märklig övergång tidigare under karriären.

Redan som 16-åring gjorde han debut i den finska högstaligan, SM-liiga, svarade för fyra poäng (två mål och två assist) på 18 matcher för klubben TPS. Han blev rejält uppmärksammad och superlativen haglade. Inte minst i Åbo där TPS – klubben Lehkonen spelat för sedan junioråldern – gnuggade händerna i vetskap om att de har en av Finlands största löften på flera år.

TPS var förstås snabbt framme att erbjuda talangen ett lukrativt kontrakt, men då briserade bomben att Lehkonen tackat nej – för att skriva på för konkurrenten KalPa.

– Det blev en jättesnackis. Men han verkar gilla udda karriärval, säger Tomi Kallio, som är bekant med Lehkonens pappa, när jag träffade Växjökaptenen nyligen.

I KalPa gick det förvisso bra, riktigt bra. Lehkonen gjorde som 17-åring 30 poäng på 45 matcher i finska högstaligan och säsongen därpå blev det 20 poäng på 33 fajter.

Och nu är han alltså, nyligen fyllda 19 år, i Sverige, SHL och Frölunda.

Men Göteborgsklubben gjorde också ett smart drag för att knyta till sig supertalangen. De vände sig direkt till NHL-klubben som draftade honom, Montreal Canadiens, och förklarade att Frölunda minsann är det perfekta valet för Lehkonen och hans utveckling, att Frölunda har den bästa akademin i Europa och att 19-åringen kommer få en hyfsat viktig roll i laget.

Hur som helst.

Jag anser att Artturi Lehkonen är den, på förhand, mest spännande spelaren SHL har att uppbringa inför säsongen 2014-15.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB