Startsida / Inlägg

En försmak av säsongens publikfest

av Linus Norberg

En otacksam starttid, 20.05.

Fredag kväll.

Och dessutom när sommaren vägrar att släppa taget.

Ändå höll närmare 5 000 röststarka järnkaminer hov mot Eisbären Berlin i en match som nödvändigtvis inte på förhand skulle präglas av svett, blod och tårar. Även om det gjorde det, till slut. Mikael Ahlén brakade bland annat ihop med en Berlinspelare, kastade handskarna och slogs á la NHL.

Just nu för vi se de här Europamatcherna som en försäsongsmatch i mängden, dock med en liten extra krydda i tävlingsmomentet.Visst, jag gillar konceptet, men det kommer att ta sin tid innan turneringen blir en publikmagnet.

Men matchen på Hovet denna fredagkväll var ett undantag. Det var bra drag på läktaren – faktiskt nytt publikrekord för Djurgården i europeiska sammanhang – och jag antar att det här var en liten försmak av publikfesten som väntar i SHL.

Ena långsidan var avstängd mot Berlin, bara ett 200-tal tillresta tyska fans fick ta plats där, men det hindrade knappast Djurgårdssupportrarna från att skapa en stundvis mäktig inramning.

Imponerande!

Tråkigt nog blev det en del stök på Djurgårdens läktarsektion också, men det kan ni läsa mer om på sajten.

Och den 13 september brakar det loss. Djurgården mot Växjö i en SHL-premiär som garanterat kommer att vara en publikinsats av absolut världsklass.

***

Matchen mot Berlin då?

Tja, det var klasskillnad. Djurgården spelade med ett betydligt högre tempo än tyskarna, både i passningsspel och skridskoåkning. Bättre skärpa i avsluten så hade Djurgården vunnit den här matchen med större siffror.

Men det finns fortfarande en del som oroar hos SHL-nykomlingen.

Skadorna.

Eller snarare de äldre spelarnas status.

Det här var den sista hemmamatchen innan den där SHL-premiären mot Växjö och hemvändande, hajpade stjärnan Mikael Samuelsson var inte med på isen. En axelskada som ”inte ska vara så allvarlig” sätter stopp. Oavsett om den inte är allvarlig är jag mycket tveksam till 37-åringens status, han har endast gjort två matcher så här långt och kommer till SHL-premiären i långt ifrån topptrim.

De äldre spelarna (Joakim Eriksson, Michael Holmqvist, Sebastian Lauritzen, Steve Saviano) ska bära Djurgården i vinter, men dessa känns samtidigt skadebenägna och utan dem kan laget få det väldigt tufft. Även Holmqvist och Lauritzen saknades mot Berlin.

– Vi har inga bekymmer med skador, samtliga ska vara tillgängliga nästa vecka, menar tränaren Hans Särkijärvi som samtidigt inte tror att Samuelsson kommer att vara i toppform under september och oktober.

– Det kommer att ta lite tid för honom, säger ”Säcken”.

***

Samtidigt har Djurgården på försäsongen visat att de byggt vidare på det som tog laget upp i SHL förra säsongen. Ett hårt jobbande lag med samma stomme, konsekvens och tydliga spelsätt.

Dessutom visade laget på nytt hur ett powerplay ska spelas.

Djurgården har haft ett giftigt PP-spel under hela försäsongen och mot Berlin kom ytterligare två mål i spel i numerärt överläge.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB