Startsida / Inlägg

Här är höstens floppar i SHL

av Linus Norberg

Jakub Klepis, f, Färjestad
Har man vunnit VM-guld samt tagit plats i KHL:s allstar-lag så sent som i fjol, har man höga förväntningar på sig. Om den tjeckiske stjärnan motsvarat dem? Knappast. Han värvades till Färjestad för att vara lagets – ja, kanske hela seriens – bästa center.
Fick omedelbart en assisterande kaptensbindel, men Klepis har inte varit den ledaren som klubben hoppats på. En stor besvikelse – hittills.

Johan Ryno, f, Leksand
Vad har hänt med honom? Inte ett enda mål på tolv matcher. Inte ett enda mål på 24 skott. Dessutom -12 i plus/minus-statistiken. Sportchefen Tommy Salos offentliga sågning har hjälpt föga och i stället har Ryno, som skulle vara Leksands största anfallsvapen, varit helt under isen.

Linus Ullmark, mv, Modo
Blev utbytt i förlusten mot Djurgården i början av oktober. Sedan har Ullmark petats i de tre senaste matcherna. Fjolårets målvaktssuccé har haft en tung höst och Modo har släppt in näst flest mål i hela serien. Ullmark har släppt in i snitt 4,53 mål/match och har en räddningsprocent på 84,83. Usla siffror. Var tredjemålvakt i VM i fjol, men har flera mil kvar till att hitta den formen.

Joonas Nättinen, f, Modo
Tränaren Anders Forsberg hyllade den 23-årige finländaren, som fick göra NHL-debut i fjol, efter dennes försäsong i Modo. Men i SHL-inledningen har han knappast visat några livstecken och är fortfarande mållös. Beskrevs på förhand som en väldigt duktig tekare, men har inte varit särskilt lyckosam där heller.

Ponthus och Pathrik Westerholm
På förhand kanske inga som förväntades leverera i massor, men tvillingarna var ändå saftigt hajpade efter att ha vräkt in poäng i Karlskoga. Och försäsongen lovade gott. Men steget upp till SHL har varit för stort, har det visat sig. Bröderna Westerhom har fört en ganska anonym tillvaro i Gävle och har inte åstadkommit särskilt mycket. Förpassad till fjärdekedjan och har endast gjort tre poäng – tillsammans.

Patrik Zackrisson, f, Skellefteå
Vände hem till SHL igen efter ett år i KHL och var den egentliga ersättaren till Skellefteås tunga spelartapp. Laget har förvisso klarat sig överraskande bra utan sina fjolårsstjärnor, men det är inte Zackrissons förtjänst. 27-åringen har haft en tung höst och bara noterats för tre ynka poäng. Han har heller inte en särskilt stor roll i laget längre, utan spelar i Skellefteås tredjekedja.

Anton Hedman, f, Färjestad
Fick rubriker i fjol när han tacklade AIK-talangen Fredric Anderberg så olyckligt att denne tvingades sluta med hockey. Hedman har gjort sig känd som en tuffing på isen, men kan spela ishockey också. Efter en briljant fjolårssäsong i Luleå, där han dessutom fick göra landslagsdebut, värvades han till Färjestad. Men fjolårets form har han knappast prickat in. Hedman har bara varit inne på två mål framåt – och åtta bakåt.

Teemu Laakso, b, Växjö
En back som spelade i NHL för tre säsonger sedan och VM för två säsonger sedan. Hade höga krav på sig när han anslut till topptippade Växjö, men har inte riktigt motsvarat förväntningarna. Får en hel del istid och varit skaplig i defensiven. Men offensivt har backen inte fått ut någonting, trots att han har offensiva kvaliteter.

Björn Melin, f, HV 71
Återvände hem till Jönköping och värvad till HV 71 som en målskytt efter att ha varit en av de bättre skyttarna i AIK i fjol. Och Melins fyra fullträffar så här långt får ändå anses som godkänt, men spelmässigt vill klubben få ut mer av honom. Melin får inte särskilt stort förtroende under matcherna i en trupp där konkurrensen bland forwards är benhård.

Kevin Kapstad, b, Leksand
Patrik Hersley pangade in ett nytt svenskt målrekord för backar. Och när han lämnade Leksand tycktes det finnas mer offensivt utrymme för Kapstad. Han spåddes bli lagets nästa vassa backvapen. Men han har fortfarande inte gjort ett enda mål och offensivt får Kapstad ett underbetyg. Ändå är han den spelaren i laget som får mest istid.

Lennart Petrell, f, Luleå
Var i det närmaste ordinarie i NHL för tre säsonger sedan och producerade skapligt. Men i Luleå, där han skulle vara ersättaren till Linus Klasen och Linus Omark, har det inte riktigt gått som varken han eller klubben hade tänkt. Visst, Petrell har inte varit dålig, men det finns betydligt mer att kräma ur av honom.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB