Startsida / Inlägg

Växjös styrkebesked – nu utmanar de om guldet

av Linus Norberg

Sjunde segern på de åtta senaste matcherna.

Mot seriesuveränen Skellefteå, dessutom.

3-1-segern på hemmais bevisar att Växjö har växlat upp och tycks äntligen ha prickat in storformen med tolv omgångar kvar till SM-slutspelet.

Smålandsklubben var på förhand guldtippade av de flesta experter, men laget hade svårt att hitta en jämnhet i spelet inledningsvis. Resten av säsongen har Växjö smugit lite i skymundan, plockat poäng lite här och var, och tvättat bort det där favoritskapet.

Det tror jag bara har varit till klubbens fördel.

Nu kliver i stället Växjö in i slutspelet som en liten joker i hopp om att utmana Skellefteå om Le Mat-pokalen och Växjö har alla förutsättningar för att lyckas.
De har seriens bästa back på offensiv blålinje i Cory Murphy, han dundrade in sitt nionde mål för säsongen i kväll och är nu uppe i 30 poäng – flest av samtliga SHL-backar.
Och backkollegan Noah Welch är ju inte så pjåkig i den offensiva delen av isen heller.
Förstafemman, med de nyss nämnda backarna, samt forwardstrion Toumas Kiiskinen, Robert Rosén och Nick Johnson skrämmer vilket lag som helst, och bakom finns också gott om kvalitet och kunnande.
Att en spelare som Rhett Rakhshani, till exempel, är placerad i fjärdekedjan skvallrar ganska tydligt om hur bra Växjös lag är, på pappret, och hur hård konkurrens det är i truppen.

***

Jag hade plockat fram intressant statistik om Skellefteå, men så åkte laget typiskt nog på torsk mot Växjö och de här raderna kan tyckas otajmat.

Men vad tusan – jag kör ändå.

Det handlar om Skellefteås start på det nya året. Laget blir bara bättre och bättre och under 2015 är Skellefteå faktiskt bäst – i ALLT.

De har vunnit flest matcher.
De har gjort flest mål.
De har släppt in minst mål.
De har SHL:s bästa powerplay.
De har SHL:s bästa boxplay.
De är det överlägset mest effektiva laget.
De vinner flest tekningar av alla lag.

I fjol sopade Skellefteå enkelt hem grundserien och blev etta med 111 poäng vilket ger ett poängsnitt, sett över 55 omgångar, på 2,01 poäng/match. Med tolv omgångar kvar av den här säsongens grundserie ligger klubben på 2,02 poäng i snitt.

Ni ser, klubben är ÄNNU bättre nu trots att de tappat sina sex bästa poänggörare från förra säsongen, Joakim Lindström, Oscar Möller, Pierre-Edouard Bellemare, Jimmie Ericsson, Bud Holloway och Viktor Arvidsson. Samt andra kännbara spelarförluster i exempelvis Melker Karlsson och Petter Emanuelsson.

Snart tar superlativen slut och den svartgula maskinens serieseger är förstås helt ohotad.

***

Martin Johanssons makalösa svit håller vid liv. Hemma mot Modo sköt Örebroforwarden 1–0-målet i den tredje perioden och det innebär att han gjort mål i tio (!) raka matcher.

Helt otroligt och det blev också matchens enda mål.

***

Min fredagskväll var dock vikt åt att se mötet mellan Frölunda och Färjestad. Där imponerade Göterborgsklubben stort, stundvis, bortsett från de uppsjö klumpiga utvisningarna.

Men i spelet fem mot fem var det inget snack, Frölunda var klart bättre än Färjestad och framför allt agerandet framför offensiv målbur var imponerande. Där var hemmaspelarna som bålgetingar och vann i stort sett varje lös puck.

Först i den tredje perioden vaknade bortalaget, pressade på rejält och vann skottstatistiken med 14-2, men Lars Johansson i Frölundakassen höll nollan för första gången den här säsongen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB