Startsida / Inlägg

Leksand är i total obalans

av Linus Norberg

Leksand lyckades för första gången på sex matcher göra fler än två mål under en och samma match. Det har sagt en hel del om lagets spel på sistone.

Men det blev ändå förlust, mot Örebro, i kväll – den sjunde raka – och lagets förlustrad är knappast smickrande:

Örebro (h) 3-5
Modo (b) 1-4
Luleå (h) 1-4
Brynäs (b) 1-4
Färjestad (h) 1-4
Växjö (h) 1-6
HV 71 (b) 1-3

Jag ser inget ljus i klubbens totalmörker. Allt mer talar för att det är Leksand som blir den stora förloraren i bottenstriden och tvingas kvala för att rädda SHL-kontraktet. Den teorin stärks ju också med tanke på att närmaste lag ovanför strecket, Brynäs, vann i kväll och tog första trepoängaren på bortaplan sedan 18 oktober förra året.

Laget är i helt obalans och det personifierade Jon Knuts redan i den första perioden. Han åkte sig fri på vänsterkanten, fick aldrig passningen av Ryan Russell och dunkade klubban i isen flera gånger, så hårt att det hördes hela vägen till Borlänge. En som däremot stängde av öronen var Russell. Passningen kom nämligen aldrig och i stället åkte Knuts offside och visade ett väldigt uppgivet och frustrerat kroppsspråk.

Nej, Leksand är i samma läge nu som i inledningen av säsongen när laget radade upp förluster.
Försvarsspelet är på tok för svajigt och annars så duktige Oscar Alsenfelt har också hamnat i en rejäl formsvacka och byttes ut redan i första perioden i kväll efter att ha släppt in två enkla puckar.

Men med spelare i forwardsbesättningen som Mattias Ritola, Johan Ryno, Toni Kähkönen och Tomi Sallinen borde inte Leksand har några problem i ett kval mot hockeyallsvenskt motstånd.

Och viss karaktär tycks också finnas i Leksands trupp när laget lyckades hålla liv i matchen mot Örebro trots både 0-3 och 2-4-underläge.

***

Örebro fortsätter att imponera och jag kan inte annat än att hålla med kollega Wennerholm om att klubben är en guldkandidat.

Örebros kontringshockey åt fullständigt upp Leksandsförsvaret i kväll och när laget ställer om går det blixtsnabbt.

Spelare som Martin Johansson (sköt säsongens 22:a mål i kväll, imponerande!) och Derek Ryan är spetsen som håller absolut högsta SHL-klass. Och nu tycks även Marko Anttila, även om han har en tendens att bli lite för puckkär emellanåt, ha kommit i gång också.
Dessutom imponerar nyförvärvet Petr Zamorsky.

När viktige Daniel Viksten skadade sig så ersatte just Anttila honom i succékedjan med Johansson och Ryan. Och den kedjan har inte blivit ett dugg sämre, den är fortfarande en av SHL:s hetaste.

Ett tecken på ett välmående och sammansvetsat gäng som gör att Örebro blir jokern i SM-slutspelet.

Däremot skulle målvaktsspelet kunna fälla Örebro i ett slutspel – om Julius Hudacek blir skadad.
Slovaken vilades mot Leksand och ersättaren Johannes Jönsson släppte in en ett höstlöv från mittzonen. Det kan förstås hända varje målvakt och utöver den jättetavlan kändes han också darrig.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB