Startsida / Inlägg

Så bra är Västerås och Karlskrona

av Linus Norberg

MÅLVAKTER
Karlskrona: +++
Västerås: ++++
Kommentar: Karlskrona har en uttalad förstemålvakt (Patrick Galbraith) som imponerat stort i vinter och varit en av anledningarna till lagets framfart. Västerås har mer ett delat ansvar mellan Jonatan Bjurö och Jonas Fransson. Två stabila målvakter. Västerås får högre betyg eftersom de har bredden med två bra målvakter. Bakom Galbraith i Karlskrona finns dock inte samma kvalitet och går han sönder kan det stå laget dyrt.

BACKAR
Karlskrona: ++++
Västerås: +++++
Kommentar: Västerås har släppt in minst mål av samtliga hockeyallsvenska lag och klubbens försvarsspel håller högsta klass på den här nivån. Robin Jacobsson, som kom in mitt under säsongen efter att ha petats i Leksand, har gett stabilitet i försvarsspelet och fått ett personligt jättelyft. Sedan finns många backar med erfarenhet, Per Helmersson är en trotjänare med stort klubbhjärta tack vare sina fem säsonger som lagkapten i Västerås. Nick Angell är en annan back som även är ett stort, stort offensivt hot.
Karlskrona då? De har Jonathan Pudas, en av säsongens stora genombrottsmän, som leder hela ligans plus/minus-statistik. Han betyder enormt mycket för lagets försvarsspel. Karlskronas defensiv har kommit i skymundan på grund av lagets glada anfallshockey, men det håller mer än godkänt. Bland annat är man det näst bästa laget i numerärt underläge. Andra namn som Tom Linder och Maksim Matushkin sticker ut. En stark fyra i betyg, som snuddar vid en femma.

FORWARDS
Karlskrona: ++++
Västerås: ++++
Kommentar: Spjutspetsar som Alexander Bergström, Joel Kellman och Niklas Lihagen har varit makalöst bra under andra halvan av säsongen. Laget spelar en väldigt anfallsglad, rolig och fartfylld hockey och kan skölja över vilket motstånd som helst. Bara Malmö och Karlskoga har gjort fler mål än Karlskrona den här säsongen och dessutom är laget ligans näst mest effektivaste vad gäller målskyttet.
Västerås spets utgörs av nordamerikanerna Dustin Johner och Jeremy Williams. Dessvärre knäskadade sig den sistnämnde i matchen mot AIK och fick ledas av isen. Oklart hur illa det är, men det kan vara ett tungt avbräck. I övrigt att Västerås både en bred och skicklig forwardsuppsättning, bland de bättre i ligan.

POWERPLAY
Karlskrona: +++
Västerås: ++++
Kommentar: Västerås har under säsongen varit ett av seriens bästa powerplay-lag och det bevisar även statistiken. De har toppat den ligan under stora delar av säsongen men har nu på slutskedet tappat den till Malmö. Att Västerås är heta i den här spelformen beror mycket på nordamerikanerna Dustin Johner och Jeremy Williams. Den förstnämnde har gjort mer än hälften av sin totala målskörd i just powerplay. Dessutom är backen Nick Angell ett vapen i spel fem mot fyra.
Karlskrona ligger på den under halvan i powerplay-statistiken och har inte imponerat i den speformen. Karlskrona och Västerås har fått ungefär lika många tillfällen i powerplay men Västerås har gjort 14 fler PP-mål än Karlskrona.

BOXPLAY
Karlskrona: ++++
Västerås: ++++
Kommentar: Karlskrona är ett av de bättre lagen i den här spelformen och snittar 83 procent. Statistiken ljuger aldrig, men jag tycker Västerås utmärker sig mer om vi tittar individuellt. Både på backsidan och bland forwards. Laget har flera kompetenta, kloka och framför allt rutinerade spelare. Karlskrona och Västerås är också de lagen med flest mål framåt i numerärt underläge.

TRÄNARE
Karlskrona: ++++
Västerås: ++++
Kommentar: Per Hånberg tog upp Vita Hästen till hockeyallsvenskan i fjol, men fick konstigt nog inte sitt kontrakt förlängt. Han har berättat att han blev rejält ledsen över det, men tog sedan över ett bottentippat Karlskrona och har gjort underverk med klubben. Hånberg är också är karaktär med en stark kristen tro.
Martin Filander i Västerås är ett av hockey-Sveriges mest spännande tränarnamn och 33-åringen gör faktiskt debut som huvudtränare den här säsongen. Han har framför allt visat en otrolig mental styrka. Västerås inledde säsongen uselt och låg under långa stunder i höstas på undre halvan i tabellen. Filander fick utså hård kritik, men vägrade låta sig påverkas och lyckades förvandla krisen till succé.
Båda lagens tränare saknas dock erfarenheten för att få fem plus i betyg.

FORM
Karlskrona: +++
Västerås: ++++
Kommentar: Karlskrona hade endast förlorat en match under hela 2015 innan laget föll mot Vita Hästen på hemmais – när man hade chansen att säkra en direktfinalplats. Och mot ett redan avsågat Södertälje – som inte hade något att spela för – i sista omgången imponerade knappast Karlskrona. Har verkligheten kommit ikapp laget?
Västerås har vunnit sex raka matcher och tagit poäng i de åtta senaste matcherna. Senast laget föll under ordinarie matchtid var mot Timrå på hemmaplan för nästan en månad sedan.

RUTIN
Karlskrona: +
Västerås: ++++
Kommentar: I Västerås finns flera spelare med en bred arsenal av rutin. Dessutom har laget i flera år tillhört toppen av allsvenskan och har erfarenhet av flertalet tuffa kvalserier. Utan att lyckats, dock. Västerås har spelare som tillsammans gjort 1 331 SHL-matcher totalt. En siffra att jämföra med Karlskronas 376. Blekingeklubben har aldrig någonsin varit så här nära SHL. Inte ens i närheten.

Totalt
Västerås: 33.
Karlskrona: 26.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB