Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 1

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 1: FÄRJESTAD

MÅLVAKTER: ++++
Färjestad har haft några svajiga målvaktsår och jag tycker inte Fredrik Pettersson-Wentzel var den pålitliga sista utposten ett lag behöver. Visst, han var bra – men alldeles för ojämn.
I fjol tog den tänkte reserven Justin Pogge över förstaspaden, men nu har Färjestad spetsat målvaktssidan med Lars Haugen. En gedigen målvakt som har en hög högstanivå och känns stabil. En målvakt som kan vinna matcher åt sitt lag och upprätthålla en hög nivå under längre tid. Men jag vill påstå att Pogge ändå utmanar norrmannen om rollen som förstemålvakt.

BACKAR: +++++

Återvändande Jonas Holös och Magnus Nygren gör att Färjestad nu har ligans bästa backuppsättning. Den sistnämnde har, på de två senaste säsongerna i klubben – innan äventyret i Nordamerika – gjort 52 poäng på 76 SHL-matcher vilket är ett extremt bra poängsnitt för en back. Jag tror också att tidigare landslagsmannen Sebastian Erixon kan få en nytändning i Färjestad och kvar finns även tuffingen Ole-Kristian Tollefsen som är nyttig i heta och täta matcher. Att en rutinerad och stadig back som Tomas Skogs kan få svårt att slå sig in i startuppställningen säger en hel del om Färjestads backsida. Fortfarande är det oklart var Mikael Wikstrand kommer att spela. Enligt Ottawa ska han spela i AHL, om han inte tar plats i NHL, men enligt honom själv i Färjestad. Om han blir kvar i Nordamerika är det förstås ett oväntat och hårt slag för Färjestad.

FORWARDS: +++++

Även om jag anser att exempelvis Skellefteås forwardssida på pappret är bättre än Färjestads så har jag en känsla att värmlänningarna kommer att hitta en bra kemi här. Efter några år av tveksamma stjärnvärvningar har klubben för en gång skull satsat hemvävt och Mikael Johanssons comeback i Färjestad kan betyda mycket. Johan Ryno är en pålitlig målgörare och Milan Gulas kan avgöra matcher på egen hand. Sedan finns talangerna Rasmus Asplund och Joel Eriksson Ek som kan få sina genombrott i vinter. Av det jag sett av Robbie Earl hittills tyder det på att han kan komma att bli en väldigt bra värvning och likaså John Persson.

Totalt: 14 +

Ryno
Johan Ryno har öst in mål i Leksand de senaste säsongerna, men när klubben åkte ur valde han spel i Färjestad framför KHL-pengarna.

NYCKELSPELAREN:

Magnus Nygren.

GENOMBROTTET:

Joel Eriksson Ek.

UTROPSTECKNET: Backarna
Som jag nämnde ovan, Färjestad har ligans bästa backuppsättning och kommer dels vara ett offensiv hot, dels svåra att lugga i defensiven. Klubben har satsat på spelare med anknytning till Karlstad och Färjestad vilket är en viktig faktor.

FRÅGETECKNET: Säsongsstarten
De två senaste säsongerna har Färjestad inlett uselt och länge kämpat i botten innan laget vaknat efter årsskiftet. Vad det beror på har jag ingen aning om, men det gäller att spelarna är vakna från start den här säsongen och inte åker runt och väntar på SM-slutspelet.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:

Mikael Wikstrand, Magnus Nygren – Robbie Earl, John Persson, Milan Gulas


Så slutar SHL 2015-16
1. FÄRJESTAD
2. SKELLEFTEÅ
3. FRÖLUNDA
4. LULEÅ
5. VÄXJÖ
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB