Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 2

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 2: SKELLEFTEÅ

MÅLVAKTER: +++++

Skellefteå tog sig till den femte raka SM-finalen i våras och jag vill påstå att laget hade Markus Svensson att tacka mycket för. Han var seriens bäste målvakt förra säsongen, imponerade stort i slutspelet och blev också uttagen i VM-truppen. Han har haft en stark utveckling de senaste säsongerna och jag är lite överraskad att han blev kvar i Skellefteå. I hans ålder (31 år) borde han haft möjligheten att håva in KHL-pengar innan karriären lider mot sitt slut. Bakom Svensson finns Erik Hanses, en fullt duglig backup-målvakt som kan vinna matcher åt sitt lag.

BACKAR: ++++

De senaste säsongerna har inte Skellefteå behövt ägna sig åt särskilt mycket försvarsspel. Laget är spelförande i de flesta matcherna, men har ändå en backuppsättning som håller hög klass. Ungdomlig entusiasm har blandats med Fredrik Lindgrens rutin. Han gör sin 15:e säsong i klubben och är en viktig kulturbärare. Värvningen av Alexander Urbom kommer ge backsidan extra tyngd och tuffhet, men även skicklighet i såväl defensiven som offensiven. Sebastian Aho är en spännande talang och, tja, Skellefteå har en stark backuppsättning.

FORWARDS: +++++

Skellefteå vann serien förra säsongen i överlägsen stil och gjorde flest mål. Nu är forwardssidan ännu bättre. Ledaren Jimmie Ericsson är tillbaka och pucktrollaren Mattias Ritola har värvats. Sedan har laget fått behålla poängkungen Janne Pesonen, skicklige Patrik Zackrisson och slutspelssuccén Axel Holmström. Den sistnämnde blir extremt intressant att följa. Blott 18 år gammal gjorde sju mål, elva assist och vann hela slutspelets poängliga. Sällan har vi sett en sådan plötslig succé, ännu mer sällan av en så pass ung spelare. Hur kommer han att följa upp sitt starka slutspel? Det är jag mest nyfiken på. Sedan finns en rad skickliga spelare som underkastat sig klubbens spelmodell och kravbild.

Totalt: 14 +

4a34ca97-40a6-4d50-a55a-808a29320b75
Bara 18 år gammal gjorde Axel Holmström braksuccé i slutspelet och vann poängligan. Här jublar han efter ett mål mot Linköping i semifinalspelet.

NYCKELSPELAREN:

Jimmie Ericsson.

GENOMBROTTET:

Sebastian Aho.

UTROPSTECKNET: Jämnheten

Skellefteå sköljde över sitt motstånd match efter match förra säsongen och tycktes aldrig slappna av. Inte ens en tisdagskväll i den 32:a omgången. Laget höll en extremt hög lägstanivå och det finns ingenting som talar för något annat den här säsongen.

FRÅGETECKNET: Mättnaden

Laget såg inte alls lika hungrigt ut i slutspelet och kanske har fem raka SM-finaler och två SM-guld satt sina spår. Hur suget är klubben, egentligen? Förra säsongen räckte inte laget ända fram och vad det berodde på kanske är en viss mättnad men även en dos av orutin.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:

Tim Heed, Alexander Urbom – Patrik Zackrisson, Andrew Calof, Janne Pesonen.


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. SKELLEFTEÅ
3. FRÖLUNDA
4. LULEÅ
5. VÄXJÖ
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB