Startsida / Inlägg

Så slutar SHL – PLATS 4

av Linus Norberg

SHL-säsongen 2015-16 närmar sig och i vanlig ordning har det blivit läge att blicka in i spåkulan och tippa hur tabellen slutar.
Varje lag får ett eget inlägg och vi går från plats 14 till plats 1.


PLATS 4: LULEÅ

MÅLVAKTER: ++++

Här snuddar Luleå vid fem plus. Joel Lassinantti växte under förra säsongen till en av SHL:s bästa målvakter och fick ett stort, stort genombrott. Hur följer han upp den succén? Andra året brukar vara tuffare, men han har åtminstone satt sig i en position där det blir svårt för Daniel Larsson att rubba honom. Larsson är annars en fullgod backup och tillsammans bildar duon seriens bästa målvaktspar.
Luleå har också en tidigare JVM-målvakt i Samuel Ward som tredjeval, men han kommer lånas ut till Asplöven.

BACKAR: ++++

Värvningarna av tuffingen Ilari Melart, landslagsman för Finland, och Brendan Mikkelson, 131 NHL-matcher i bagaget, känns hyperintressant. Och Jan Sandström är en trofast spelare med stort Luleåhjärta. Klubben har en gedigen backuppsättning som definitivt konkurrerar med övriga topplags dito. Dessutom finns fjolårets mitt-under-säsongen-värvning, Jonathan Sigalet, kvar och han övertygade med en fin skridskoåkning och sin skicklighet åt båda håll i fjol.

FORWARDS: +++++

Här har Luleå lekt rövare och snott konkurrenterna på sina främsta stjärnor. Bill Sweatt (Brynäs) Toni Rajala (Färjestad) och Jacob Micfliker (Linköping) är alla toppspelare i SHL och spetsar Luleås anfallsspel rejält. Jag har länge varit osäker på Johan Harju, men när han återvände till Luleå i fjol var han pånyttfödd och en väldigt skicklig spelare. Plötsligt var han inte bara en farlig målskytt, utan jobbade även hårt över hela isen. Jag tror att han kommer bli en av lagets viktigaste spelare i vinter.
Luleå kan inte få annat än fem plus här, men ett stort frågetecken – och anledningen till att jag tippar Luleå ”bara” fyra i tabellen – är hur tränare Joakim Fagervall ska få alla stjärnor att dra åt samma håll? Alla kan inte få den topprollen de är vana vid och hur kommer spelarna att acceptera det?

Totalt: 13 +

chl
Luleå fick lyfta CHL-pokalen förra säsongen. Nu siktar klubben på att även vinna SHL:s grundserie – och SM-guldet.

NYCKELSPELAREN:


Johan Harju.

GENOMBROTTET:


Peter Cehlarík.

UTROPSTECKNET: Målmedvetenheten
Redan när laget samlades i somras började det pratas om SM-guld. Och under hela försäsongen har klubben inte hemlighållit den höga målsättningen att vinna rubbet; grundserien, CHL och SM-guld. Hela laget siktar åt samma håll.

FRÅGETECKNET: Pressen

Press medföljer förstås av ovannämnda målsättning. Klubben har spänt bågen högt och blivit ”Real Luleå” tack vare – eller på grund av? – sina stjärnvärvningar. En dålig start på säsongen och spelarna kan hamna i en mental härdsmälta.

TÄNKBAR FÖRSTAFEMMA:
Brendan Mikkelson, Craig Schira – Bill Sweatt, Jacob Lagacé, Jacob Micflikier.


Så slutar SHL 2015-16
1. ?
2. ?
3. ?
4. LULEÅ
5. VÄXJÖ
6. DJURGÅRDEN
7. HV 71
8. LINKÖPING
9. ÖREBRO
10. MALMÖ
11. MODO
12. BRYNÄS
13. KARLSKRONA
14. RÖGLE

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB