Startsida / Inlägg

Tio spelare som har överraskat

av Linus Norberg

Bloggen har inte fått den kärlek den behöver på sistone, och nu drar jag dessutom på en veckas semester, men innan det är det läge för en lista.
Spelare floppar och spelare överraskar, och här rankar jag tio spelare i den sistnämnda kategorin. Spelare som presterat bättre än förväntat, alltså:

Anton Rödin, f, Brynäs
Visst, Rödin var bra redan i fjol, men inledningsvis på den här säsongen har Brynäskaptenen exploderat och överraskat. Kanske hade han varit lika bra vid den här tidpunkten förra säsongen också om inte en skada hade förstört hela försäsongen då. Nu bär han lagets anfallsspel och har producerat poäng i massor. En av SHL:s hetaste spelare just nu.

Oscar Dansk, mv, Rögle
Den förre JVM-målvakten nobbade tidigare ett A-lagskontrakt med Brynäs och drog i stället till Nordamerika. Där, i Columbus Blue Jackets organisation, blev det endast spel i AHL och även i ECHL. Men nu är han tillbaka i svensk hockey och har varit suverän i Röglemålet inledningsvis. Han har övertygat mest av samtliga målvakter i ligan och blir viktig för Rögle i fortsättningen.

Ludvig Claesson, b, Rögle
19-åringen spelade enbart i klubbens juniorlag i fjol och var dessutom utlånad till Helsingborg i division 1 en sväng. Men utvecklingen har gått i raketfart. Efter succén på försäsongen har han följt upp det med att vara väldigt stabil inledningsvis i SHL. Har redan tagit plats i första backpar och under de fyra första omgångarna var han inte inne på ett enda baklängesmål i spel fem mot fem.

Oscar Fantenberg, b, Frölunda
Duktig i HV 71 i flera säsonger innan han hoppades ta nästa steg med att flytta till Frölunda inför förra säsongen. Men lyftet kom aldrig. Nu tycks det ha kommit, dock. Han sväljer mest istid i laget och har varit lysande både defensivt som offensivt. En allround-back som vuxit ut stort den här säsongen.

John Norman, f, Skellefteå
Med storstjärnan Jimmie Ericsson, slutspelssuccén Axel Holmström och en rad poängstarka forwards i Skellefteå är det faktiskt John Norman som har stuckit ut mest i topplaget. Sju poäng, flest i laget, så här långt säger det mesta.

Lukas Bengtsson, b, Frölunda
Bytte Mora till Frölunda innan slutspelet förra säsongen och levererade direkt. En stor talang som är sylvass och rörlig vid offensiv blålinje men behärskar också spelet i egen zon. Borde bli NHL-spelare inom en överskådlig framtid.

Marcus Högström, b, Djurgården
En pådrivare som tar ett ansvar över hela isen. Har utvecklat sitt defensiva spel i år samtidigt som hans offensiva uppåkningar består. Nyttig back för Djurgården eftersom han kan bryta mönster i matcher med egna initiativ.

Pathrik Westerholm, f, Brynäs
Hamnade i obetydligheten i Brynäs laguppställning innan ”Bulan” tog över som tränare mitt under förra säsongen. Då fick han ett lyft. Och förtroendet har växt ytterligare den här säsongen. Svårfångad på isen och dessutom målfarlig.

Ponthus Westerholm, f, Brynäs
Likt den ovannämnde tvillingbrorsan har Ponthus också fått ett stort förtroende sedan ”Bulans” ankomst till Brynäs. Tvillingarna känner varandra utan och innan på isen och kompletterar varandra väldigt bra.

Tomas Skogs, b, Färjestad
Att Skogs, 31, år värvades till storsatsande Färjestad, trots att han knappt var en av Örebros toppbackar, tycktes märkligt. Men han har inlett riktigt bra i Värmland, har en av ligans bästa plus/minus-statistik och får mängder med istid i Färjestad. En smart värvning, har det visat sig – hittills.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB