Startsida / Inlägg

En nytändning – i en period bara

av Linus Norberg

Med Niklas Johansson (sportchef) och Martin Filander (tränare) i spetsen har Västerås, vad man brukar kalla, toksatsat.
Under pågående säsong har tre spelare redan värvats, Jakub Cutta, Ville Korhonen och Vitali Koval, värvningar som knappast slagit väl ut och kan ifrågasättas. Framför allt Korhonen, som sitter på en av hockeyallsvenskans bästa löner, och Koval (gjorde debut i kväll), den 35-årige målvakten, som hämtades in trots att Västerås redan har två fullt dugliga målvakter.
Och fler förstärkningar var på väg in, enligt källor – innan Niklas Johansson fick sparken i tisdags.

Därefter har klubben helt ändrat attityd.

Backlegendaren Nicklas Lidström, 45, som sitter i Västerås sportråd, berättar i Sportbladet om framtidsplanerna: ”Klart att vi i Västerås siktar på SHL. Dit ska vi. Men vi ska sikta på lång sikt. Inte rusa dit”.
Knappast något Niklas Johansson skulle ha sagt.
Lägg där till att Martin Filander fick sparken i samma veva och att Jeremy Williams nyligen lämnat över kaptensrollen till Fredrik Johansson, så märker ni att förändringarna har varit många och att Västerås har fått ett helt nytt ansikte – på bara en natt.

Andreas Appelgren är den nye tränare, med Johan Rosén vid sin sida, och de gjorde lustigt nog debut i Västeråsbåset mot just Leksand, klubben åkte ur SHL med i våras.
Appelgren talade innan matchen om att spelarna skulle gå på instinkter och de anammade onekligen tränarens ord i den första perioden:

Tre mål. 20 skott på mål.

Västerås satte gasen i botten och körde över Leksand inledningsvis. Och laget såg ut att ha hittat det där självförtroendet som de glömde kvar i en ishall i Karlskrona förra året.

Men efter 3–1-ledningen efter den första perioden hände något. Plötsligt var allt det där frejdiga och instinktiva som bortblåst och Leksand ägde mer eller mindre de två efterföljande perioderna.
Och det slutade i sekunddramatik.
Andreas Borgman i Västerås drog på sig en synnerligen korkad utvisning när han drog av hjälmen på en Leksandsspelare och Dala-laget fick spela fem mot fyra i slutminuterna.
Då avgjorde Tobias Ericsson – med fem sekunder kvar.
Vilken mardrömsstart för Appelgren.
Och svagt av Västerås, som nu halkar ännu längre efter topplagen, att inte kunna följa upp den starka första perioden.

***

Det var bra drag i ABB Arena. Två klackar som utmanade varandra och mest beröm ska Leksands tillresta supportrar ha som höll i gång starkt genom hela matchen, trots att laget långa stunder låg i underläge. I den tredje perioden tog de över arenan.

***

Viktor Amnér, 26, är en back i Leksand som stuckit ut under säsongen. Han leder backarnas poängliga i hockeyallsvenskan överlägset med sina 10 mål och 24 assist. Men snart kan han vara förlorad.
Flera SHL-klubbar har visat intresse för Amnér och om Leksand har ett tryggt avstånd ner till bottenlagen runt den 15 februari – när transferfönstret stänger – säger källor att Leksand är beredd att sälja sin guldklimp redan innan säsongen är slut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB