Startsida / Inlägg

Så ser AIK:s framtid ut

av Linus Norberg

En stark, och mer än godkänd, säsong tog slut för AIK efter 1–4 i matcher mot Karlskrona.
AIK pressade SHL-laget och var bättre i två av fem matcher, men jag tycker ändå att Karlskronas vassare pucktempo till slut blev avgörande.
I de två sista matcherna var det inget snack – Karlskrona var bättre.

Nu fortsätter AIK:s bygge mot finrummet.
Säsongens målsättning var inte ens SHL, men nästa säsong kommer satsningen tillbaka dit att spännas hårdare.
– Vi får lära oss av det här och bygga vidare. AIK är på en resa mot SHL. Sedan ska vi försöka göra klart med så många som möjligt, så fort som möjligt, sa sportchefen Anders Gozzi efter den sista matchen mot Karlskrona.
– Vi får någon peng extra och har bra koll på vad vi behöver och vad vi ska ta in. Just nu känns det bra, fortsatte han.
Gozzi avslöjade också att AIK förlängt med ikonen och kaptenen Christian Sandberg. Dessutom är förre backen Jonas Liwing på väg in, men enligt uppgifter blir det svårt att behålla Jonathan Andersson som har SHL-intresse.

IMG_1677
Direkt efter den femte matchen mot Karlskrona var det påtagligt deppigt. Jonathan Léman valde att deppa ensam utanför omklädningsrummet.

Jag pratade länge med Roger Melin efter den sista matchen. Det utmynnade aldrig i någon text, varken i print eller på nätet – jag hade så mycket annat att kräma ur mig i textväg – men jag delger er Roger-snacket här
Han var besviken, förstås, men ändå samlad och försökte sätta ord på varför Karlskrona gick vinnande ur matchserien:
– Jag tyckte att Karlskrona var starkare framför målet än vad vi var. De hade ett grymt bra målvaktsspel givetvis, men också väldigt starka på att inte släppa in oss på returer. De fick också göra enklare mål än oss.
– Men Karlskrona har tränat på att försvara sig i 52 matcher i SHL och vi har mest fört spelet i 52 matcher. Vi kanske var naiva och fortsatte att spela det spelet vi gjort tidigare under säsongen i stället för att vara med försvarsmässiga i tanken.
Melin tycker också att AIK plågats extra av skador. Han menar att laget hade haft en bättre chans med Stefan Johansson, Oscar Steen, Gustaf Lindvall och Markus Lauridsen friska. Och dessutom om AIK hade undvikit Robin Kovacs tre matcher långa avstängningsperiod.
Sedan valde Melin att blicka fram mot nästa säsong och avslöjar att AIK ska vara ett SHL-lag inom en treårsperiod.
– Vi har en plan att spela i SHL inom den perioden. Men vi har ingen brådska. Vi får ta lärdom av det här. Tidigare missade vi ett år att gå upp, tog den erfarenheten med oss in till nästa kval året därpå och då lyckades vi gå upp. Vi får hoppas på samma sak nu.

Så här se AIK:s kontraktsläge ut:

* UTGÅENDE KONTRAKT
Robin Rahm, 29, mv
Fick kliva in i kvalfinalen mot Karlskrona efter att Gustaf Lindvall skadat sig. Har spelat bra, men frågan är om det räcker för ett nytt kontrakt?
Oscar Fröberg, 19, mv
Har AIK som moderklubb men är lånad från Örebro. Spelat den mesta tiden den här säsongen i Arboga i division ett, men varit backup i kvalfinalen mot Karlskrona.
Simon Fredriksson, 22, b
En defensivt stark pjäs som gjort en stabil säsong. Kan mycket väl erbjudas ett nytt avtal.
Markus Lauridsen, 25, b
En succévärvning och AIK:s enda (!) import. Bror till Frölundas bjässe Oliver Lauridsen och har varit en av lagets bästa backar. Offensivt skicklig men är han värd den dyra pengen?
Jonathan Léman, 18, b (lånad)
Har varit inlånad från Modo, men inte haft en helt ordinarie roll. Fått speltid på grund av skador.
Eric Norin, 24, b
Ännu en back som fått ett lyft. Visat prov på en offensiv skicklighet och en förlängning med AIK känns troligt.
Jacob Spångberg, 21, b
Har spelat med en skadad axel i slutskedet vilket hämmat honom. Men Spångberg har gjort en stark säsong och sannolikheten att han blir kvar är stor.
Jesper Bratt, 17, f
En av Sveriges hetaste hockeytalanger. Tagit en ordinarie plats trots att han bara är 17 år och har länge haft ögonen på sig från SHL-klubbar.
Fredrik Hynning, 32, f
En ledare och ”pappa” i AIK:s omklädningsrum. Används ofta i numerära underlägen, men har annars en ganska undanskymd roll. Har ett stort AIK-hjärta och bör kunna bli kvar i klubben.
Marcus Jonsson, 24, f
En energispelare som bjuder på sig själv. Både på isen och i omklädningsrummet. Men har inte haft någon stor roll och ”Messy” har ryktats flytta hem till Umeå där han kopplats ihop med Björklöven.
Robin Kovacs, 19, f (lånad)
Blev utsedd till ligans bästa junior och haft en offensiv nyckelroll i AIK. Avstängd i tre av de fem kvalfinalerna mot Karlskrona och nu lämnar han AIK för att antingen slå sig in i en NHL-klubb eller spela med Rögle i SHL.
Michael Lindqvist, 21, f
Kom upp som en stor talang under AIK:s tid i SHL, men utvecklingen har inte tagit fart förrän nu. Han har varit en av lagets bästa spelare i slutskedet och SHL-klubbar har knappast undgått hans framfart.
Daniel Olsson Trkulja, 25, f
Ännu en spelare som har AIK som moderklubb och gjort succé med ovannämnde Lindqvist samt Christian Sandberg. AIK jobbar tveklöst på att behålla honom.
Christian Sandberg, 28, f
Lagkapten som spelat nästan hela sitt liv i AIK. Har tagit ett stort ansvar och varit den ledande spelaren den här säsongen. Parterna är redan överens om en fortsättning, men inget är påskrivet och helt klart.
Malte Strömwall, 21, f
Öste in mål i början av säsongen, ledde hockeyallsvenskans skytteliga överlägset och det pratades SHL. Men den andra halvan på säsongen har målen uteblivit och Strömwall har inte kommit upp i den nivå han höll inledningsvis.
Carl Åsell, 22, f
Har haft svårt att ta en plats i AIK och det är inte troligt att han erbjuds ett nytt avtal.

* DE HAR KONTRAKT
Gustaf Lindvall, 25, mv
Jonathan Andersson, 22, b
Tobias Ericsson, 28, b/f
Andreas Hjelm, 28, b
Stefan Johansson, 28, b
Jonas Almtorp, 32, f
Jesper Frödén, 21, f
Nicklas Heinerö, 24, f
Emil Lundberg, 34, f
Oscar Steen, 33, f

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB