Startsida / Inlägg

Skrämmande siffror, Djurgården

av Linus Norberg

Förvisso en bra förstaperiod mot Rögle och många spelare som faktiskt gjorde allt för att få ett trendbrott, men några korkade beslut senare stod det 0–3 på tavlan, som blev 0–4, och Djurgården noterade klubbens längsta förlustsvit (åtta raka nederlag) i modern tid.

Och siffrorna ljuger inte – laget har extremt mycket att jobba på.

För om vi bläddrar igenom de olika kategorierna i statistikbanken kan vi konstatera att Djurgården släppt in näst flest mål i SHL, dragit på sig flest tvåminutersutvisningar, blockerat näst minst skott, har näst sämst skotteffektivitet och är sämst i ligan i numerärt överläge.

Och det är framför allt den sistnämnda statistiken som jag reagerar på och förbryllas över.

På 56 försök i powerplay har Djurgården bara lyckats göra tre mål framåt – men släppt in två mål bakåt.
Alltså, 3–2 i målskillnad TROTS en spelare mer på isen under 1 timme och 13 minuter effektiv tid.
Ett skrämmande facit.
Något slags bottenrekord?

Spelmässigt, med fullt manskap på isen, ser det visserligen stundvis bra ut, men spelarna har hamnat i en mental härdsmälta och det är först efter 0–4-förlusten mot Rögle – tredje negativa nollan på hemmaplan den här säsongen – som Djurgården faktiskt känns som en kandidat till att få kvala till hockeyallsvenskan.

Nu är det sju (!) poäng upp till säker mark.

Det avståndet äter man inte upp över en natt.

Vissa har valt att hänga ut tränaren Robert Ohlsson för de historiskt svaga resultaten. Men 41-åringen är en kompetent tränare, enligt bloggens uppgifter omtyckt av spelarna, och är dessutom ett namn som nämns med respekt i tränarkretsar.
Visst, han har det yttersta ansvaret i klubben, men han kan inte skuldbeläggas för att tänkta stjärnor underprestationer i match efter match.
Ohlsson ska sitta säkert, enligt mig, men det bör inte två nyförvärv som Jeff Tambellini och Mikko Kousa göra.
Kanadensaren har varit en erkänt duktig målskytt (29 fullträffar i AHL i fjol), men står fortfarande, efter 13 matcher i Djurgården, inte noterad för ett enda mål och är dessutom osynlig på isen.
Kousa å andra sidan är en eftertraktad backtyp i dagens moderna hockey; högerfattad, rörlig och skridskoskicklig med en offensiv uppsida. Men han står på minus 9 i plus/minus-statistiken och bänkades i den tredje perioden mot Rögle.
Under uppehållet borde Djurgårdens sportchef, Joakim Eriksson, undersöka möjligheten att få någon annan klubb i Europa att ta över deras kontrakt och därmed frigöra utrymme för nya spelare.

Djurgårdsledningen måste agera.

Annars riskerar klubben, som hoppas bli en europeisk stormakt inom en överskådlig framtid, att spela i hockeyallsvenskan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB