Startsida / Inlägg

De 20 hetaste namnen på marknaden

av Linus Norberg

Säsongerna är över på de flesta håll.

Nu börjar klubbarna rusta inför nästa säsong och många kontakt går ut den sista april. Free agent-marknaden innehåller, som vanligt, ett gäng tunga namn – redo att huggas på för elitserieklubbarna.

Här listar vi de 20 hetaste spelarna som kan hamna i ditt lag:

Petteri Nokelainen, 27, f
Senaste klubb: Hamilton Bulldogs.
Kommentar: Den finske landslagsmannen har haft en turbulent karriär bakom sig och blivit trejdad fram och tillbaka. Just nu i Montreals farmarlag.

Tom Wandell, 26, f
Senaste klubb: Dallas Stars/Texas Stars
Kommentar: Södertäljesonen har helt hamnat i Dallascoachen Glen Gulutzans frysbox och petats ner till farmarlaget. Wandell har ändå gjort totalt 212 NHL-matcher sedan han lämnade Timrå under säsongen 2008-09.

Jarko Immonen, 31, f
Senaste klubb: AK Bars Kazan.
Kommentar: Redan i fjol jagade HV 71 honom. Nu går kontraktet med AK Bars Kazan ut och Immonen – som spelade VM för Finland senast – är fri att värva.

Broc Little, 25, f
Senaste klubb: AK.
Kommentar: Värvades till AIK från allsvenska Västerås inför säsongen och gjorde succé direkt. 46 poäng på 55 elitseriematcher. Kontraktet med AIK går ut, vill spela i Nordamerika först och främst.

Juhamatti Aaltonen, 27, f
Senaste klubb: Rögle.
Kommentar: Rögles i särklass bästa spelare i fjol med gudabenådade handleder. Det förra KHL-proffset följer knappast med klubben till allsvenskan och finns på marknaden.

Jonas Ahnelöv, 25, b
Senaste klubb: Modo.
Kommentar: Just nu är han med Tre Kronor och slåss om en plats i VM. Modo vill behålla honom samtidigt som KHL-klubbar och Frölunda blandat sig i jakten.

Petr Vampola, 31, f
Senaste klubb: HC Plzen.
Kommentar: Gjort två sejourer i elitserien, men lämnat vid båda tillfällena mitt under säsongen. En pålitlig poängplockare som har tagit VM-guld med Tjeckien. Han tog nyligen guld med Plzen, men har fått besked att han inte får vara kvar.

Darren Haydar, 33, f
Senaste klubb:
Chicago Wolves.
Kommentar: Har bara fått chansen i NHL vid 23 tillfällen, trots att han fullständigt öst in poäng i AHL. Totalt 789 poäng på 773 matcher genom åren. Har fortsatt på den inslagna vägen i år och gjort 20 mål och 38 assist. Tillhört Vancouvers farmarlag de senaste åren, nu går kontraktet ut.

Mikael Johansson, 27, f
Senaste klubb: Färjestad.
Kommentar: Stor publikfavorit i Färjestad, men fick inte nytt kontrakt. Flera klubbar slåss om hans tjänster och en viktig spelare i de flesta elitserielagen.

Daniel Fernholm, 29, b
Senaste klubb: HV 71.
Kommentar: Tvingades bort av HV 71 och finns nu på marknaden. Har mängder med rutin från utlandsspel och bland annat gjort 79 landskamper.

Oscar Sundh, 26, f
Senaste klubb: HV 71.
Kommentar: Har ett utgående kontrakt med HV 71 och kopplats ihop med Brynäs, Örebro och så sent som i dag även mästarna Skellefteå. Jobbig att möta med sin starka skridskoåkning.

Jonas Andersson, 32, f
Senaste klubb: Torpedo Novgorod
Kommentar: Har varit i samtal med AIK med Andersson, som just nu förbereder sig för VM med Tre Kronor, men han har fortfarande inte bestämt sig om han ska flytta hem till Sverige eller stanna utomlands. Blir kontraktslös.

Niklas Persson, 34, f
Senaste klubb: CSKA Moskva.
Kommentar: Fjärde säsongen i KHL kan ha varit den sista. Funderar på en flytt tillbaka till Sverige och vore en drömvärvning för Leksand, klubben han spelat för i nio säsonger. Men även Linköping, hans senaste svenska klubb, borde vara aktuell vid en eventuell flytt hem.

Janne Niskala, 31, b
Senaste klubb: Dinamo Minsk.
Kommentar: Han var poängstark under sina två säsonger i Frölunda. Har varit ett ständigt inslag i den finska landslagstruppen, men inte gjort någon succé i KHL. Tradades till Dinamo Minsk mitt under säsongen, kontraktslös nu.

Stephen Dixon, 27, f
Senaste klubb: Lokomotiv Jaroslavl.
Kommentar: Efter sin tvååriga och succéartade sejour i Brynäs har centern producerat starkt i finska ligan, men inte lika starkt i KHL. Gick till Jaroslavl mitt under säsongen, men hade -6 i plus/minus-statistiken på sina tre matcher i grundserien i KHL. Kontraktet går ut.

Linus Videll, 27, f
Senaste klubb: Severstal Cherepovets.
Kommentar: Efter att AIK släppte honom till KHL mitt under säsongen 2011-12 hade Videll en klen utdelning i Yugra Khanty-Mansiysk. Bara 16 poäng i den klubben innan han byttes bort till Severstal Cherepovets. Nu går kontraktet ut.

Emil Lundberg, 31, f
Senaste klubb: Kloten.
Kommentar: Har spelat för tre klubbar sedan han lämnade Luleå efter säsongen 2009-10. Men varken i KHL-laget Lev Poprad eller i schweiziska Kloten har han gjort någon succé. Inget kontrakt till nästa säsong och en flytt tillbaka till Sverige känns rimlig.

Linus Omark, 26, f
Senaste klubb: Zug.
Kommentar: Vann poängligan i Schweiz med 69 poäng på 48 matcher. Men gick poänglös i åtta av tolv slutspelsmatcher, petades i slutet och gav sedan beskedet att han lämnar Zug. En drömvärvning för samtliga elitserieklubbar.

Jonas Junland, 25, b
Senaste klubb: Pelicans.
Kommentar: Efter bara fem matcher skadade han sig så illa att han blev borta i fem månader. Den förre Linköping- och Färjestadsbacken gjorde bara fem matcher för Pelicans i finska ligan och hans kontrakt går nu ut med klubben.

Tobias Viklund, 26, b
Senaste klubb: AIK.
Kommentar: Har gjort två starka säsonger i AIK sedan han värvades från Frölunda. Med i landslaget just nu och har samtidigt ett utgående kontrakt. AIK vill behålla honom samtidigt som han själv inväntar bud från KHL.

/Linus Norberg

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB