Startsida / Inlägg

”Kunglig” nanny sökes!

av Jenny Alexandersson

Snacket i TV4:s Nyhetsmorgon i morse handlade alltså om det här: en annons hos den exklusiva agenturen Eden Nannies & Maternity i London. Och det speciella med annonsen är att paret som söker en barnsköterska är bosatta i Solna, de är professionella konsulter som jobbar oregelbundna tider och som reser mycket i sitt arbete… Ringer det en klocka?

Det är väldigt många saker i annonsen som stämmer in på Victoria och Daniel. Dessutom togs annonsen bort så snart den fick uppmärksamhet och man kan ju gissa att de inte vill ha ”fel” sorts ansökningar. Men det är klart, helt 100 kan vi ju inte vara på att det är Daniel och Victoria som söker hjälp med Estelle.

Prins Christian och hans nanny Mette Hansen.

Både den danska och norska kungafamiljen har använt sig av Eden och när Marys tvillingar var små skaffade hon sig en barnsköterska med specialistkompetens från just den agenturen. Den som fick jobbet var Bernadette Lion, som fick en lön på sisådär 60 000 kr i månaden samt fri bostad och bil. Lönen hos Victoria och Daniel? Ca 6000 kr i veckan, en lägenhet med sovrum och vardagsrum i anslutning till deras bostad samt bil.

Det är lätt att förstå att Elisabeth Zimmermann som är Estelles nuvarande barnsköterska inte kan jobba dygnet runt hos kronprinsessparet. Hon är en bit över 60 och har en egen familj. I annonsen söker man en nanny som kan jobba sex dagar i veckan, ca 40 timmar i veckan. Att nannyn dessutom ska bo på Haga gör det svårt för en barnsköterska att få så mycket tid över för en eventuellt egen familj eller intressen. Fördelen är såklart att hon får uppleva mycket tillsammans med familjen, resa och träffa spännande människor. Dessutom vara med och fostra en blivande drottning.

Hagasessorna utanför slottet.

En barnsköterska blir ju av naturliga skäl en i familjen. Hon finns där för att trösta och dela både glädje och sorg med familjen. Den som tar jobb hos en kunglig familj blir såklart noggrant granskad av både Säpo och av familjen själv och innan dess har agenturen kollat referenser och utbildning. Förutom erfarenhet och att personen passar in i familjen är det en sak som är oerhört central – lojalitet. Med så mycket insyn i den kungliga familjen förväntas en nanny att hålla mun helt enkelt. Inga bilder på sociala medier och inget skvaller med vänner och familj.

Kungens älskade barnsköterska hette Ingrid ”Nenne” Björnberg och blev som en extramamma till kungen. Hon var 25 år gammal när hon anställdes vid hovet och stannade hela sitt liv på slottet. Hon tog även hand om Victoria när hon föddes, då var hon 64 och det var nog inte alltid så lätt att hålla jämna steg med en nyfiken prinsessa som älskade att springa runt i slottskorridorerna.

Nenne skrev en bok om sina år på slottet, Dagbok från Haga och Stockholms slott. Men det var en ganska oskyldig beskrivning av familjen, inga skandaler alltså. Men visst finns det personal som kommit nära de kungliga familjerna som sedan använt sig av det för att få uppmärksamhet. Prinsessan Dianas tidigare butler skrev till exempel en bok om henne som blev en bästsäljare. Han har sedan synts i allsköns tv-program och blivit en kändis.

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Nils Höglander
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB