Startsida / Inlägg

En ny trend hos hoven – ilska, vädjan och privata uttalanden

av Jenny Alexandersson
skarmavbild-2017-01-13-kl-10-05-12

I morse kom ett pressmeddelande från det norska hovet. Det var ett uttalande som ligger i linje med hur de europeiska hoven och de kungliga familjerna blivit allt mer personliga i sin kommunikation med omvärlden den sista tiden. Men det är det med en viss dubbelhet. Det handlar inte om att vi utanför slottsväggarna kommer närmare familjemedlemmarna, det är tilltalet som är personligt, och det handlar ofta om ett missnöje med medierna och att vi blir uppläxade och tillrättavisade.

skarmavbild-2017-01-13-kl-10-05-49

Kronprinsessan Mette-Marit har skrivit ett långt och känslosamt öppet brev (inklusive en vacker dikt) som har publicerats på norska hovets hemsida.  Anledningen är att hennes son Marius fyller 20 år och att han reser till USA i dag för att plugga. Enligt Mette-Marit flyttar han till USA eftersom han känner sig alltför jagad av pressen. Marius har ju inga offentliga kungliga uppdrag eftersom han är son till Mette-Marit från en tidigare relation. Men han har ändå varit mycket omskriven, bland annat för att ha sålt lyxprylar på nätet med kungliga slottet som upphämtningsadress, han är flitig på sociala medier och har över 41 000 följare på Instagram, han syns dessutom på kändispremiärer och i liknande sammanhang. Han har även skymtat förbi i succéserien Skam. Han är alltså känd både genom sin roll i kungafamiljen och i sig själv via sociala medier.

skarmavbild-2017-01-13-kl-10-05-29

Det är naturligtvis en jobbig sits för Marius, han befinner sig mittemellan det offentliga och det privata och han har inte valt det själv. Men om han nu känner sig besvärad av medierna så borde han ta sig en funderare över sin situation och vad han publicerar på sociala medier. Det är en enkel sak att låsa sitt instagramkonto och andra sociala konton och bara låta familj och nära vänner följa honom. Och kanske vara sparsam med att figurera i premiärsammanhang etc.

Hur som helst – de här öppna breven har vi sett förr. Senast när prins Harry rasade över brittisk press när det blev känt att han blivit tillsammans med skådespelerskan Meghan Markle. Hans känslosamma brev kan du läsa här. 

Och strax därefter publicerade Harrys farbror prins Andrew osande och känslosam kritik mot medierna via sitt twitterkonto när han försvarade sina döttrar från rubriker och skvaller.

Det här personliga tilltalet är ju relativt nytt i kungliga sammanhang. I vanliga fall är hoven ytterst sparsamma med att kommentera rykten eller låta kungligheternas känslorna svalla offentligt. De står hellre över sådant och tidigare har man mest hoppas att känsligt skaller, rykten och problem ska rinna ut i sanden. Men i dag när alla har en kamera i sin mobil och vem som helst kan publicera vad som helst på sociala medier – och pressen till viss del är mer intensiv i sin bevakning, så verkar man försöka sig på en ny – mer känslosam och personlig –  taktik för att få medierna att inte skriva om vissa saker.

 

 

 

 

  • Tjänstgörande redaktör: Mikael Hedmark, Jenny Åsell
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB