Startsida / Inlägg

Japans kejsare får abdikera

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-06-02 kl. 09.57.42

Idag kom beskedet att Japanska parlamentet har gjort det möjligt för kejsar Akihito att abdikera. De har stiftat en lag som slår fast att kejsaren måste abdikera inom tre år. Den här lagen kommer inte att gälla framtida kejsare utan gör ett undantag just för Akihito.

Kejsaren är 83 år gammal och i ett tal i augusti förra året  antydde han att han av hälsoskäl och sin ålder vill lämna över tronen till sin äldste son, kronprins Naruhito som är 57 år gammal. Akihito har behandlats för prostatacancer och har haft problem med hjärtat.

Den här händelsen är unik. Ingen kejsare på över 200 år har abdikerat i Japan, kejsare är man till den dag man dör. Förr ansåg japanerna att kejsaren var gudomlig, men i samband med nederlaget under andra världskrigets slutade man att betrakta kejsaren som gudasänd. Han har inte längre någon politisk makt och han får inte uttala sig politiskt. Men han är mycket omtyckt och respekterad i Japan.

 

Skärmavbild 2017-06-02 kl. 09.58.03

Victoria har en fin relation till kejsarparet som hon har träffat många gången. Akihito och hans fru har besökt i Sverige ett flertal gånger och Akihito som är marinbiolog delar Victorias intresse för miljö, hållbarhet och hav. Kejsaren är även intresserad av Carl von Linné och hans lärjunge Carl Peter Thunberg som reste till Japan 1775, där han bland annat sammanställdes Japans första flora.

Skärmavbild 2017-06-02 kl. 10.12.03

Jag var med när kejsarparet besökte Uppsala under Carl von Linnés 300-årsdag 2007 och mitt intryck av kejsaren är att han är en ödmjuk och mycket vänlig man.

Skärmavbild 2017-06-02 kl. 10.16.04

Han och kejsarinnan Michiko rörde sig avslappnat bland turister, nyfikna och uppsalabor som hade samlats för att se kejsarparet och fira jubileet.

Skärmavbild 2017-06-02 kl. 10.17.33

Kronprins Naruhito som väntas ta över efter sin pappa är 57 år gammal och gift med kronprinsessan Masako, 52. Naruhito anses vara väl förberedd för att ta över tronen. Han är en av få tronarvingar som faktiskt har studerat utomlands och han beskriver sina två år vid universitetet i Oxford som några av de lyckligaste i hans liv.

Men Masako, som är den första ”vanliga människa” som gift sig med en blivande kung, har fått kämpa för att anpassa sig till det konservativa och ganska så stängda hovlivet. Hon har lidit av depressioner och har inte synts så ofta i officiella sammanhang. Deras dotter Aiko är inte tronarvinge eftersom Japan har manlig tronföljd och därför kommer det troligtvis bli Naruhitos bror prins Akishino och hans son som i framtiden för vidare familjens gren på Krysantemumtronen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB