Startsida / Inlägg

Kungen kräver mer pengar till säkerhet

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-06-14 kl. 16.42.18

Oj oj! Det här måste vara den mest intensiva tiden på (det kungliga) året. Bloggen har varit vilande några dagar eftersom jobben hopar sig på mitt skrivbord. Det är roligt såklart, det mesta handlar om stora kungliga projekt som ni kommer få se längre fram, men det innebär att det varit färre inlägg här.

Hur som helst. I dag berättar Aftonbladet att kungen begär mer pengar inför nästa år. 54,9 miljoner kronor mer vill han ha till verksamheten och det handlar om – säkerhet.

Det är inte första gången som kungen äskar mer pengar för säkerhet, men så här mycket  pengar har det inte handlat om tidigare.

Hovet upplever att hotbilden mot den kungliga verksamheten har stärkts. Därför vill man höja säkerheten med dels säkrare byggnader och dels personskydd. Man menar att det har att göra med en förändrad hotbild mot offentliga platser – och att det var längesedan som slottets säkerhet utvärderades.

Jag är övertygad om att säkerheten på slottet faktiskt har utvärderats många gånger. Senast 2015 då kungen bad om  6,3 miljoner extra för just sådana åtgärder.

2011 äskades det också mer pengar för säkerhet.  Men här är jag osäker på om hovet verkligen fick några extra pengar för det.

Och 2005 ville kungen ha 4,5 miljoner kronor extra av regeringen för att stärka säkerheten kring kungafamiljen och Kungliga slottet. Då sa riksmarskalk Ingemar Eliasson till Svenska Dagbladet att säkerheten på Kungliga slottet i Stockholm har stora brister och att den måste förbättras. Bland annat finns det allvarliga brister när det gäller kontrollen av besökarna.

Hovet ville också att samtliga medlemmar i kungafamiljen skulle ha livvakter. Då var det bara kungen och kronprinsessan Victoria som hade permanent livvaktsskydd.

Så det här äskandet om mer pengar för säkerhet kommer som en regelbunden propå från hovet. Jag har full förståelse för det. Ska vi ha en kungafamilj som representerar Sverige så måste vi också kunna garantera dess trygghet. Men jag skulle gärna se hur de kommit fram till just 54,9 miljoner. Det låter som enormt stora insatser på slottet eller slotten. Eller är det återigen så att man vill ha livvaktsskydd till hela familjen?

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen och Alex Rodriguez
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB