Startsida / Inlägg

Drottningen och kronprinsessan stöttar #metoo

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2017-11-19 kl. 20.59.31

Igår anordnades en nationell manifestation för alla de skådespelare som skrivit under uppropet #Tytnadtagning. Över 703 personer i den svenska film- och teaterbranschen vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier, flera av deras berättelser publicerades i Svenska Dagbladet.

En av samlingarna var på Södra Teatern i Stockholm. Skådespelarna stod i grupp på scenen och läste upp vittnesmål från trakasserade kollegor. Vittnesmålen lästes upp anonymiserade, det var inte den kvinna som upplevt dem som läste. Det var många drabbande berättelser och här kan de höra och se några av dem!

I publiken satt drottning Silvia och kronprinsessan Victoria. 
Skärmavbild 2017-11-19 kl. 20.59.50

Deras deltagande hölls hemligt in i det sista, eventet fanns inte med i den officiella kalendern.

Skärmavbild 2017-11-20 kl. 14.08.45

Efteråt la hovet ut den här bilden på sitt Instagramkonto.

Skärmavbild 2017-11-19 kl. 21.00.03

Varken drottningen eller Victoria gav några intervjuer, men kronprinsessan kommenterade sin närvaro på Södra Teatern med orden:

– Det är en väldigt viktig kampanj.Skärmavbild 2017-11-19 kl. 21.00.19

Den kungliga närvaron fick mycket uppmärksamhet, många av de andra som deltog under kvällen twittrade och instagramade hyllningar till Victoria och drottningen.

Skådespelerskan Regina Lund: Tack Drottning Silvia, Alice Bah Kuhnke och Kronprinsessan Victoria för ert engagemang, er kunskap, godhet och er närvaro.

Skådespelerskan Eva Röse: Ok. Vi samlar oss. Svt sänder live från uppläsningen ca 19.15. Utländska tv-bolag är här. Pressen är samlad. Salongen fylls och våra systrar Kulturministern,Kronprinsessan och Drottningen är på ingång.
MäKTET.

Sångerskan Lisa Nilsson skrev: JUST NU: I närvaro av HM Drottningen och Kronprinsessan Victoria, samt kulturminister Bah Kunke mfl sänder nu SVT live från Södra Teatern där en samlad kvinnlig skådespelarkår gör en stafettuppläsning av varandras vittnesmål.

Skådespelaren Maria Sid publicerade en bild på drottningen och kronprinsessan och skrev: Många på Södra Teatern idag.

Programledaren Lina Thomsgård: Drottningen och Victoria är på #tystnadtagning just nu, sitter i publiken och lyssnar på allas vittnesmål, och det gör mig så jävla stolt över Sverige. Är så tacksam över allt som händer här nu.

Skådespelerskan Marianne Sand har också lagt upp en bild på drottningen och kronprinsessan och skriver: We are ready backstage and we have female royal support tonight! Over 200 actresses on stage

 

  • Tjänstgörande redaktörer: Frida Westergård, Love Isakson Svensén och Fred Balke
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB