Problemprinsar och ett riktigt superår

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-11-27 kl. 10.27.46

I går var det dags för Kungliga med Jenny Alexandersson igen och veckans ämnen var extra spännande. Vi tog upp svårigheterna med att vara kunglig och inte ha en självklar roll i familjen. Prinsar och prinsessor som inte ska ta över tronen hamnar i en sits där de inte har någon utstakad framtid och måste skapa sig en egen tillvaro och kunglig plattform. Det är inte alltid så lätt och en del hamnar i trubbel. Vi tog bland andra upp spanska prinsessan Cristina som förlorade sin kungliga titel när hon blev inblandad i makens korruptionsskandal. Och prins Laurent av Belgien som konstant hamnar i blåsväder. Även han har varit inblandad i en korrutptionsskandal. Men jag råkar säga att han får 300 miljoner i apanage (!) Det är såklart inte sant, det är jag som snubblar med tungan, det ska ju vara 3 miljoner kronor. (Stor skillnad där, ursäkta för det, så kan det gå när vi sänder live).

Och så pratar vi om det kungliga superåret 2016, med kungens 70-årsfirande, rubinbröllop, drottningens 40 år som Sveriges drottning, två dop och mycket mer! Ta en titt här nere! Som vanligt hade jag två proffsiga hovreportrar i studion, Margareta Gotthardsson och Liv Sander från Svensk Damtidning.

 

Prinsessan Sofia berättar om festen och kommande bebisen

av Jenny Alexandersson

Igår kväll var prinsessan Sofia och prins Carl Philip på en välgörenhetsmiddag till förmån för Project Playground. Det var prinsparets vänner Robert Hållstrand och Fredrik af Klercker som tagit initiativ till festen där de inbjudna på olika sätt kunde bidra till organisationens verksamhet.

Sofia är ju inte längre lika aktiv i Project Playground sedan hon gifte sig, även om engagemanget såklart fortfarande är detsamma. Hon är i dag hedersordförande.

Aftonbladet fick en intervju med prinsessan när hon och Carl Philip anlände till konferenslokalen Nio Rum där middagen hölls.

Även Sofia och Carl Philip följer kungafamiljens tema för året – integration och immigration. Sofia berättade att hennes organisation under kvällen skulle presentera ett nytt projekt som berör nyanlända i Sverige.

– Vi hoppas såklart att det kommer att bli en framgångsrik kväll och att folk väljer att bidra till Project Playgrounds arbete och allt det som de gör. Det kommer att lanseras ett projekt som Project Playground kommer att göra här i Sverige, bland annat. Det handlar om nyanlända svenskar och hur man ska intergrera de barn som kommer hit och vilket enormt ansvar vi har. Alla har ett ansvar. Det är något som jag vet kommer att lyftas upp och det är jag väldigt stolt över.

Hon berättade även att det bästa råd hon fått i sin kommande mammaroll är att ta det lugnt och ta det som det kommer och inte lyssna på för många råd. Hon och Carl Philip har dessutom hunnit öva på att ta hand om barn.

– Ja, vi har varit barnvakt. Nu är det lite svårt eftersom Nicolas och Leonore befinner sig lite längre bort men vi är mer än gärna barnvakt.

Kronprinsessan får inte vistas i samma lokal som kungen

av Jenny Alexandersson

Skärmavbild 2015-11-26 kl. 09.42.54 I går stod prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia sida vid sida på Global Child Forum. Det är kungafamiljens stiftelse som jobbar med barnrättsfrågor. Under gårdagen var drottning Silvia, kungen och de två prinsessorna på plats på Kungliga slottet tillsammans med företag och organisationer och diskuterade barns rättigheter. Skärmavbild 2015-11-26 kl. 09.43.10 I dag var det tänkt att även kronprinsessan Victoria skulle vara med i programmet, hon brinner ju för dessa frågor lika mycket som resten av familjen. Men hovets säkerhetsorganisation har stoppat hennes medverkan – Victoria får inte vistas i samma lokal som sin pappa. Orsaken är det allmänna säkerhetsläget och man har gjort bedömningen att Victoria måste avstå sin medverkan. Det låter drastiskt såklart, men man tar alltid det säkra före det osäkra. Vi gjorde en kort nyhetssändning kring läget och det ska poängteras att det är hovets säkerhetsorganisation och inte Säpo som har tagit beslutet.

En hösthälsning från Estelle

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2015-11-25 kl. 16.08.49

Nu har hovet publicerat nya bilder på prinsessan Estelle. Det är en riktigt glad liten tjej som gör tummen upp i Hagaparken.

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 16.09.06

Estelle har ärvt sin mammas stora granskande ögon.

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 16.09.25

Det är familjefotografen Kate Gabor som har tagit bilderna, hon har nog faktiskt tagit de flesta bilderna av Estelle genom åren. Det är såklart skönt för alla inblandade att det är samma person som återkommer och det gör nog Estelle mycket tryggare när hon känner personen som håller i kameran. Förr bjöds fotografer in till slottet vid vissa tidpunkter på året för att ta bilder och det resulterade i både tårar och tandagnisslan när kungabarnen var små. Det var inte alltid som Madeleine eller Carl Philip ville vara med, Victoria var den som försökte övertala och ställa upp sina syskon framför pressuppbådet.

Skärmavbild 2015-11-25 kl. 16.09.44

Det kungliga året 2015

av Jenny Alexandersson
bok

I morse när jag kom till jobbet låg den här härliga boken på mitt skrivbord. Året med kungafamiljen är tillbaka i bokhandlarna efter ett års uppehåll. Redaktören Maria Gunnarsson har gjort ett fint jobb med det gigantiska bildmaterial som finns att tillgå efter ett kungligt år. Och det var riktigt roligt att dyka ner i texter om bröllop, dop, resor och statsbesök. Boken har getts ut på flera olika förlag under 37 år, men nu är det Bild & Kultur som står för utgivningen. Ge bort den i julklapp till någon som gillar vår kungafamilj!

Sida 1 av 443
 • Tjänstgörande redaktör: Victor Lindbom
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB