Sofia – vår nya stilprinsessa!

av Jenny Alexandersson
Skärmavbild 2014-11-20 kl. 16.51.32

Efter ett par hektiska dagar med en stor flytt som pågått alltför länge och äntligen avslutats ikväll (ja okej, berget av uppackade lådor blundar jag för just nu) så var jag nära att missa de här fina bilderna på Sofia och Carl Philip. Jag tror att Sofia på allvar kan utmana stilprinsessor som till exempel Mary, Kate, Máxima och Victoria. För hur snygg är hon inte i den här blodröda spetsskapelsen från Tadashi Shoji?

Sofia debuterade på en av kungens årliga representationsmiddag på Kungliga slottet. Bland gästerna fanns ambassadörer, politiker och representanter för näringsliv och kultur.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 16.51.12

Gästerna hälsades välkomna i Vita havet och middagen serverades i Karl XI:s galleri. Och menyn då? Den såg ut så här. 

Ankleverterrin med kardemummadoftande lingonmarmelad, valnötscrème och karamelliserad brioche.

Smörbakad torskfilé med fänkålsvariation, brandade och ostronsmörsås med gräslöksolja.

Hängmörad svensk oxfilé med liten halstrad råbiff, rödvinskokt oxkind, schalottenlöksmarmelad och oxmärgssky.

Hjortronmousse med kolakräm, mylta, glass på Dulce Valrhona Choklad och ganache med brynt vit choklad.

Och i går stod Sofia på scen tillsammans med prinsen i Fryshusets när de delade ut pris till Sveriges ungdomsentreprenör 2014. Det märks att Sofia är van vid – och trivs – i rampljuset. Hon har ju hållit många föredrag om Project Playground vid det här laget, erfarenheter som hon kan använda sig av när hon representerar tillsammans med Carl Philip. Dessutom ser det ut som om de hade riktigt kul igår.

Skärmavbild 2014-11-20 kl. 16.51.56

Grafiskt mönstrade jeans och en snygg polotröja. Svårare än så behöver det inte vara, Sofia matchade sin kostymklädde perfekt.

Prinsesskopior?

av Jenny Alexandersson

Jag har tänkt på det flera gånger tidigare, men visst är kronprinsessan Mary och hertiginnan Catherine väldigt lika varandra? Nu skiljer det ju ett antal år mellan dem, men de har onekligen samma stil när det gäller kläder och smycken.

Skärmavbild 2014-11-16 kl. 21.43.33

Sofia Hellqvist, prinsessa to be nästa sommar, gillar också den här svala eleganta prinsesstilen med uppsatt hår och eleganta klänningar.

Rymddräkter, ebola och kungligheter

av Jenny Alexandersson
Rymddräkter? Njae…. snarare skyddsdräkter. De vita plastoverallerna med luftslangar och plastvisir var upphängda till beskådan hos Folkhälsomyndigheten i Solna under Victorias och Daniels besök i torsdags. Risken för att en ebolaepidemi skulle få fäste i Sverige är inte så stor, men om någon skulle drabbas finns möjligheter att isolera och ta hand patienten på flera stora sjukhus. Personalen som arbetar för att diagnostisera och forska kring blödarsjukdomar vid Folkhälsomyndigheten är klädda i sådana här dräkter för att skyddas från smitta. Oops! En av plastgubbarna tappade huvudet när Victoria och Daniel inspekterade dräkterna. Kronprinsessparet fick en guidad visning av lokalerna och information om forskning och diagnostik som görs vid myndigheten som har ett av världens modernaste laboratorium. Men myndigheten arbetar även med vaccinationsregister, skolbarns hälsovanor, hiv och rökfria miljöer på allmänna platser.

Kungliga resor i världen

av Jenny Alexandersson

Oktober och november är högsäsong för kungliga utlandsresor. Kronprinsessparet besökte Estland under två dagar i slutet av oktober. Temat för resan var kultur, ekonomi och miljö och det första nedslaget gjordes i Tallin den 28 oktober där de bland annat hedrade offren för Estoniakatastrofen vid Estoniamonumentet Katkenud liin (Den brutna linjen). De besökte även Tartus universitet som är ett av de äldsta i Europa. 

Victoria och Daniel hälsade på gäster vid en middagsbjudning hos Sveriges ambassadören på residenset i Tallinn.

Det danska kungaparet reste på statsbesök i Kroatien och besökte både Zagreb, Split och Koprivnica.

Om du är nyfiken på Margrethes och Henriks program så hittar du det här!

Holländska kungaparet reste till Japan på statsbesök de sista dagarna i oktober.

De två kungahusen visade upp mycket prakt och kunglig glans under galamiddagen i Tokyo.

Prins Charles och Camilla besökte både Colombia och Mexiko i oktober och november. Här är de med under firandet av de dödas dag i Real del Monte, Mexiko.

Willem Alexander och Máxima reste även till Sydkorea där de bland annat besökte palatset Gyeongbok i Seoul.

Kronprinsessan Mary besökte Sydafrika och fick bland annat träffa personal på Vodacom Gender Based Violence Call Centers som tar emot samtal från utsatta kvinnor. 

 

Hipp hurra och nobeldebut!

av Jenny Alexandersson

I dag fyller kungens syster prinsessan Margaretha 80 år och födelsedagen firas i Stockholm tillsammans med den närmaste familjen. Hovet berättar att firandet här hemma i Sverige var en överraskning från familjen, vanligtvis bor ju Margaretha i Oxford, England.

– Prinsessan Margaretha vill hålla låg profil kring sitt firande men hon tycker naturligtvis att det är väldigt trevligt att fira med sin familj och övriga familjen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Aftonbladet.

Svensk Damtidning berättar att prinsessan firades med en lyxig lunch på Östermalmshallen tidigare idag tillsammans med barn och barnbarn, prinsessan Birgitta och Tord Magnuson. Men det stora firandet sker som sagt ikväll tillsammans med kungafamiljen.

En annan rolig nyhet är att både Chris och Sofia kommer att göra debut på Nobelfesten i år. Det ska bli väldigt roligt att få se Sofia i full galautstyrsel under middagen. Vilket diadem kommer hon att använda? Blir det ett nytt privat eller något från den kungliga samlingen? Vilken designer kommer få äran att skapa hennes klänning? Det ska bli spännade att se.

 

Var är Sofia Hellqvist?

av Jenny Alexandersson

Det är alltid roligt att gå igenom bildflödet under helgen och se vad de olika kungahusen i världen har haft för sig under veckan. Vår svenska kungafamilj bjöd in riksdagens ledamöter, regeringen och representanter för riksdagens ledning till supé och konsert i onsdags. Det har kungen som tradition att göra efter varje riksdagsval och förutom kungaparet så var Victoria, Daniel och Carl Philip på plats i Kungliga slottets festvåning.

Skärmavbild 2014-10-26 kl. 19.17.47

Victoria bar en fantastisk buteljgrön klänning tofsliknande örhängen från Oscar de la Renta.

 

Carl Philip fick gå utan sin Sofia, men nu efter förlovningen kommer vi ju såklart se henne vid allt fler av representationstillfällen där Carl Philip finns med.

Är du nyfiken på kvällens program så hittar du det här!

Och vill du se vilka som var bjudna på middagen så hittar du gästlistan här!

(Foto ovan: kungahuset.se)

Så här såg kvällens meny ut:

Citrongravad och lättrökt Landöröding med blomkålscrème, dillkaramell och gräslöksolja.

Lagerbladstekt höstlammsadel med stjärnanissky, karamelliserad svartrot och inlagda betor med granskott.

Terrine på karamelliserade höstäpplen med smördegsflarn och briocheglass.

 

 

Drottningens första tweet

av Jenny Alexandersson

Jodå. Även äldre drottningar kan det här med sociala medier. Drottning Elisabeth debuterade på Twitter igår genom att skriva sin första personliga tweet på brittiska hovets twitter. Det var under invigningen av Information Age Galleries på the Science Museum i London.

Allt fler kungligheter twittrar och använder Facebook, även vårt svenska. Allra flitigast är hovet själva som lägger ut mycket information och nyheter på Facebook. Men den i kungafamiljen som bäst utnyttjar sociala medier är prinsessan Madeleine som vågar vara riktigt personlig på Facebook ibland. Men hennes Instagramkonto är stängt för obehöriga, där har hon bara sina vänner.

Den här bilden på prinsessan Leonore la Madeleine upp på sin Facebooksida på söndagskvällen.

Andra kungligheter som twittrar är bland annat Sarah Ferguson, drottning Noor, prinsessan Mable, kronprinsessan Mette-Marit, drottning Rania och prinsessan Theodora.

Unik bild på kungafamiljen kan bli din!

av Jenny Alexandersson

Varje år anordnar Barndiabetesfonden tillsammans med Lilly Diabetes och Bukowskis en välgörenhetsauktion för att samla in pengar till forskning kring barndiabetes. Det har blivit lite av en tradition att auktionera ut unika kungliga bilder vid de här tillfällena, fem bilder har klubbats genom åren, och detta året är inget undantag. 

Fotografen Hans Gedda tog den här bilden på kungaparet, Victoria och Carl Philip 1979 och den 24 oktober kommer man att kunna lägga förhandsbud online på hans fotografi och en rad andra föremål via Bukowskis hemsida. Den 14 november, på Världsdiabetesdagen, hålls en välgörenhetsauktion på Berns i Stockholm och då klubbas bilden ut. 

Kronprinsessan Victoria är beskyddare av Barndiabetesfonden och vill du läsa mer om sjukdomen som drabbar tre gånger fler barn än alla former av cancer tillsammans så hittar du mycket bra fakta här!

 

Så blir Carl Philips och Sofias bröllop!

av Jenny Alexandersson

Vid ettiden i dag meddelade hovet att prins Carl Philip och Sofia Hellqvist har bestämt datum för sitt bröllop. Den 13 juni 2015 säger de ja till varandra i Slottskyrkan, samma kyrka där prinsessan Madeleine och Chris gifte sig. Jag hade egentligen inte väntat mig något annat, det har ju spekulerats i att prinsen och Sofia varit och tittat på en kyrka på Öland, men om man ska ta det här med kunglig status på allvar så har valet av kyrka stor betydelse.

När det gäller syskonen så är ju Carl Philip näst i rang efter Victoria och att ha ett mindre bröllop än Madeleine låter sig inte göras. Det kan låta gammaldags och trist, men i kungliga kretsar vill man gärna hålla på traditionen. Så nu blir det alltså vigsel i Stockholm och det ska bli väldigt roligt att se dem säga ja till varandra till varandra i Slottskyrkan.

Vi kommer få se gäster från hela världen och kungligheter från Europas kungahus. Det blir förhoppningsvis glammigt och tjusigt, jag hoppas de tar i från tårna och ställer till med en stor baluns. Det är ju det sista kungliga bröllopet på ganska lång tid nu, nästa kommer väl bli Estelles eller Leonores kan man tänka.

Spindeln i nätet och den som håller i trådarna är generalmajor Håkan Pettersson som är van vid att arrangera kungliga bröllop vid det här laget. Han planerade ju både Victorias och Madeleines bröllop och många andra stora kungliga fester.

Det ska bli spännande att se var de väljer att ha sin bröllopsmiddag, Victoria och Daniel hade ju sin på Stockholms slott och Madeleine och Chris på Drottningholms slott. Det är möjligt att Carl Philip och Sofia också väljer Drottningholm, eller varför inte Ulriksdals slott utanför Stockholm?

Ganska direkt efter att pressmeddelandet kom så klev jag in i Aftonbladets studio för att prata kungligt bröllop. Många är intresserade av hur bröllopet kommer att gå till och hurdan roll Sofia kommer att få efter vigseln.

Aftonbladets eminenta politiska kommentator Lena Mellin fanns också i studion och pratade bland annat om betydelsen av kungliga bröllop och den eventuella makt som kungligheterna har.

Är du nyfiken på vad vi pratade om i studion så hittar du klippet här!

 

Carl Philip hämnades på Hellenius

av Jenny Alexandersson

Såg ni Carl Philip på Hellenius hörna igår? Jag tycker att det var en ganska avslappnad prins som pratade om förlovningen, Sofia, sina läs- och skrivsvårigheter och hur det känns att häcklas i tv. Det kan inte ha varit helt lätt att berätta hur jobbigt det var att varje vecka vecka hängas ut som dum och korkad i Hey Baberiba.

Men prinsen har faktiskt hämnats lite grand. Jag minns en kväll på Teatergrillen för ganska många år sedan när Hey Baberiba var som mest omtalat. David Hellenius åt middag med sin kompis Peter Magnusson i ett hörn av lokalen. De hade trevligt, skålade och skrattade. Hade en helkväll helt enkelt. Då klev Carl Philip in på restaurangen tillsammans med några kompisar. David fick syn på honom och hans min var obetalbar. Jag har aldrig sett någon bli så avlång i ansiktet förut. David försökte ducka för prinsen så gott det gick när Carl Philip rörde sig genom lokalen, typiskt nog kände prinsen sällskapet som satt vid bordet bredvid David och Peter. Han ägnade inte Hellenius en blick, men det var tydligt att han mycket väl såg David sitta där och en högröd David gjorde allt för att verka så normal som möjligt – men skrattet verkade ha fastnat i halsen på honom.  När prinsen väl gick vidare var det som om tio kilo sten lossnade från Davids axlar. Phu! Den skammen. David hade troligtvis inte stått ansikte mot ansikte med prinsen sedan han börjat häckla honom i tv.

Här kan du läsa om hur David övertalade Carl Philip att vara med i Hellenius hörna!

 

Sida 1 av 197
 • Tjänstgörande redaktör: Micke Andersson
 • Chefredaktör, ansvarig utgivare och VD: Jan Helin
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Sajtchef: Lena Widman
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB