Mentala spel för målskyttar – Jesper Sankell hittade sin nyckel

av Jonas Gustavsson

Jesper Sankell dunkade in 20 mål ifjol – och var en stor positiv överraskning i sin SSL-comeback och hans framgång var en stor nyckel till Växjös fina säsong.
Han kom ju från två skadefyllda år och plockades in i Växjö som i första hand en ersättare till då långtidsskadade André Andersson.
Det kändes som en chansning med tanke på skadehistoriken.
Att han kunde leverera visste vi sedan tidigare, men att han skulle bli en sådan succéspelare efter sina skadeproblem, och en vända i Allsvenskan, var en stor överraskning.
I år har dock inte målen alls rullat in i samma takt.
24-åringen hade bara gjort åtta mål inför kvällens match mot Helsingborg – varav bara ett enda mål på de åtta senaste matcherna.
Då lossnade det igen.
Växjö hade snickrat ihop en riktig spetsfemma. Ludwig Persson flyttades ner på backplats tillsammans med Markus Jonsson, och framför dem spelade André Andersson, Filip Kjellsson och, just det, Jesper Sankell.
Det blev lyckat.
Den femman gjorde två av tre mål i 3-2-segern – och det var Sankell som satte båda bollarna, och inte minst det avgörande målet.
Helsingborg 2-2-kvitterade i spel sex mot fem med bara med bara en minut och 22 sekunder kvar att spela då Daniel Sebek blev tvåmålsskytt, och det målet såg ju ut att säkra en pinne för hemmalaget – men bara 17 sekunder senare så svarade Växjö och Sankell med ett 3-2-mål.
Fullständigt galen avslutning.
Plus islossning för Jesper Sankell alltså.
Det är ju mycket mentala spel för målskyttar eftersom målskytte för många handlar om självförtroende.
För honom blev distriktslags-SM nyligen en nyckel.
Då mindes han sin egen turnering för åtta år sedan, då han var skyttekung med Västergötland och tog laget hela vägen till SM-finalen.
Han försökte minnas vad han gjorde bra då – och kopierade det nu.
För att spä på det bytte han till samma plast i bladen – en mjukare variant.
Det fick effekt.
Det sitter så klart inte i bladen – det sitter i skallen.

Att minnas vad man gjorde när det gick bra och sedan hitta den känslan kan lösa upp de mest hårda knutarna.
– Jag gjorde 19+3 då (i SM), det är en sådan spelare jag ser mig som även om det blivit många assist i år, sa Sankell efteråt.
Ja, nog är han en målskytt alltid.
Detta var Sankells första tvåmålsmatch i år.
Om det lossnat får vi se, men nog fick han en boost av det här: seger, två mål inklusive ett matchvinnande mål i slutet.
Också:
Intressant att Växjö valde att skapa en ”superfemma” (tryckte ihop det bästa man har i samma femma), för annars brukar man ju ha mer tre jämna femmor. Nu berodde det nog i första hand på backbristen att man flyttade ner Ludwig Persson, men ändå… det där kan bli ett framtida vapen för Växjö, speciellt om man ska gå ner på folk.
Oavsett vad så fick det sprutt på Jesper Sankells målskytte i alla fall.
Annars:
Både Manuel Engel och Kasper Hydén var petade i Växjö.
Anmärkningsvärt.

***

Nollor tillhör sannerligen inte vanligheterna i innebandy – men Viktor Klintsten höll tätt i 60 minuter borta mot Dalen och hade därmed stor del i Storvretas 4-0-viktoria.
Dalen har ju sannerligen tajtat till sig på slutet – och det syntes i den här matchen också, där man visade upp sitt sedvanligt tajta försvarsspel.
Umeågänget städade ju inte minst av ett tre mot fem-läge i två minuter i den tredje perioden.
Men det räckte alltså inte – för Storvretas spetsar gjorde tillräckligt för att det skulle bli full pott för gästerna i protokollet till slut.
Strax efter att Dalen blivit fulltaliga efter sitt två man korta boxplay så backskottade Robin Nilsberth in 2-0 och några byten efteråt så kom också 2-0 genom Tobias Gustafsson.
Det orkade inte Dalen resa sig från.
Noterbart:
Inga poäng för (comebackande) stjärnan Alexander Rudd som därmed otroligt nog alltjämt är poänglös den här säsongen.
Storvreta har ju börjat köra en ny taktik ett tag nu – tidigare har man alltid samlat ihop all ammunition i två toppfemmor, nu har man istället spridit ut kompetensen i tre formationer.
Jag frågade Hannes Öhman om det och det handlar om att innebandyn går mot att ha tre femmor, speciellt i ett tufft slutspel, och att man nu testar lite konstellationer för att kunna spela så framöver också, och för att ha mer kräm i spetsspelarna om man tvingas gå ner på två femmor.
Med tanke på att man har Victor Andersson, Niklas Winroth och Alexander Rudd som centertrio så har man ju också spelmotorer för tre fungerande kedjor – även om Rudd då så klart har en bit kvar till sin bästa form.
Nu får ju lirare som Michael Jansson och Emil Helmrich mer speltid också – och de kommer de växa av och bli bättre spelare.
Jag tror det är rätt väg för Storvreta att gå.
Man behöver tre femmor i ett slutspel med tanke på det intensiva schemat.

***

Hade någon erbjudit Jönköping två poäng inför matchen mot Pixbo borta så hade man kanske tagit det budet, men efter att ha tagit de där två poängen för egen maskin så var man nog något missnöjda över att det inte blev tre pinnar.
JIK spelvände sig till en 4-2-ledning som stod sig till halvminuten kvar.
Då exploderade Pixbo.
Linus Henriksson 3-4-reducerade med 28 sekunder kvar och bara åtta sekunder senare så fick Max Wahlgren öppet mål (!) efter en fantastisk rush och passning av Martin Östholm, och då var det 4-4-kvitterat.
Pixbo har visat moral hela säsongen – och visade det här igen.
Att det var lagets superduo som fixade kvitteringen var ju ingen tillfällighet heller, det brukar vara de som kliver fram för Pixbo.
JIK fick ändå sista ordet i och med ett övertidsavgörande genom Richard Hessmer.
I början av säsongen så vann ju JIK allt mot lagen utanför slutspel men förlorade (nästan) allt mot lagen på slutspelsplatser, men nu har man börjat sno poäng även av lagen som ligger bland de åtta bästa. I de fyra senaste matcherna har JIK mött Mullsjö, Linköping, Helsingborg och Pixbo och tagit åtta av tolv poäng. Det är riktigt starkt, så klart.
Man har verkligen vuxit i SSL-kostymen, som man säger.
29 poäng nu – och bara tre poäng från en slutspelsplats.
Dessutom hela tio respektive nio poäng ner till AIK och Örebro kring nedflyttningsstrecket. De två lagen har förvisso spelat en match mindre, men möts imorgon och kommer således att sno poäng av varandra vilket gynnar JIK.
JIK går mot nytt kontrakt – inget snack om saken.

***

Igår:

Höllviken – Linköping 3-6: Linköping fortsätter att imponera den här säsongen och tog en solid om än inte glänsande seger mot Höllviken – och höll framförallt ner skåningarna till blott tre mål, annars hade ju hemmalaget vräkt in mål på hemmaplan på slutet. Nu tog ju också Christoffer Andersson magiska poängsvit slut, nu har han inte längre gjort poäng i alla omgångar. På tal om mål, Linköping har gjort 6,3 mål i snitt per match den här säsongen – det bästa snittet laget någonsin haft i SSL.

***

Två matcher imorgon.

Historiken är ingen garanti

av Jonas Gustavsson

Det vimlade av ångestmatcher i bottenstriden i SSL ifjol.
Den här säsongen blir inget undantag – och på torsdag så spelas en match med oerhört viktiga poäng på spel.
En sexpoängsmatch i bottenstriden:
AIK mot Örebro.
En poäng skiljer mellan lagen – och mellan dem finns nedflyttningsstrecket.
Vinner AIK så kliver man om Örebro och får ett litet försprång på två poäng (som i praktiken är tre eftersom man har en betydligt bättre målskillnad).
Vinner Örebro så skapar man en lucka på fyra poäng ner till AIK.
Sedan finns ju två krysscenarion också – och om AIK vinner efter övertid eller straffar så kommer ju lagen stå på samma poäng inför fortsättningen.
Det vore rafflande om något.
Hur går det då?
Jättesvårt så klart – inte minst eftersom det är fler värden än innebandykompetens som är inblandat. Det här handlar om nerver, att våga vinna och inte vara rädd för att förlora, om att behålla kylan i rätt lägen, att inte känna något ok som trycker ner axlarna.
Sedan är det svårt att säga något annat än att det är AIK som har pressen på sig.
AIK är det klassiska laget i högsta serien och Stockholms enda bidrag till SSL.
Örebro är nykomlingen som överraskande nådde SSL, som inte har några förväntningar eller någon press på sig, som ingen kommer klandra om de åker ur.
Många fruktar att det blir ett rejält bakslag för innebandyn i Stockholm om AIK skulle åka ur SSL.
Vi har förr sett massor av klassiska lag från huvudstaden i högsta serien, men vi har också sett deras förfall och tynande tillvaro i takt med att klubbar runt om i Sverige, med nya arenor och bättre förutsättningar, roffat åt sig marknadsandelar.
Lagen från Stockholm har försvunnit i takt med ribbstolarna.
Nu är det bara AIK kvar – ett AIK som för några år sedan var en stormakt, men som nu är ett ungt lag under utveckling.
Ett AIK som lever på marginalen i SSL.
Kan AIK åka ur?
Ja, inget snack om saken.
Historiken är ingen garanti – det såg vi inte minst ifjol när klassiska Warberg rasade ur SSL.
Det kändes surrealistiskt att se Warberg säga hejdå.
Det hade känts lika surrealistiskt att se AIK gå samma öde till mötes.
Samtidigt är risken överhängande.
AIK representerar Stockholm, springer fortfarande runt bland ribbstolar och brottas med ekonomi och att locka publik.
Örebro representerar nya SSL – lag med starkt lokalt fäste, mer publik, fina faciliteter. Som Växjö och Mullsjö, andra lag som ”poppat” upp, och som numera är starka klubbar i många hänseenden, med starka sportsliga lag och fantastiska arenor. Lag som lever med helt andra förutsättningarna – inte minst arenamässigt – jämfört med lagen från Stockholm.
Blir det Örebro som sållar ut det sista laget från Stockholm i SSL?
Inte omöjligt.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Tisdag:

Höllviken – Linköping 2: När Linköping var nere i Skåne senast så fick man stryk – och just det talar för att man inte får det igen, för östgötarna lär vara revanschsugna och lär inte lämna något åt slumpen. Höllviken ska inte underskattas, men Linköping är bredare och tyngre och det tror jag också man visar i den här matchen. Inte mint Felix Lanver i är ju i makalös målform. Höllviken har gjort 21 (!) mål på de två senaste matcherna och har Johannes Wilhelmsson i superform, men jag tror inte det räcker ändå.

Onsdag:

Dalen – Storvreta 2: Svårbedömd match mellan två lag som vunnit varsin match mot varandra under säsongen, men Storvreta får tipset eftersom man är ett i grunden bredare och spetsigare lag. Dalen har ändå skärpt sig på slutet trots en hel del frånvaro, har spelat smartare och mer uppoffrande, och då har man också lyckats börja vinna matcher igen. Senast snodde man ju poäng av Falun till exempel. Storvreta tappade oväntat poäng mot Örebro senast, men tar full pott här.

Helsingborg – Växjö 2: Sedan den elfte november så har Växjö en trend där man förlorar en match och sedan vinner två, förlorar en match och sedan vinner två – en svit som hållit i sig över tretton (!) matcher nu. Eftersom man efter två vinster föll mot Pixbo så senast så borde man enligt statistiken vinna nu – och det tror jag man gör också. FCH är starka hemma, men har inte imponerat nämnvärt efter jul och kan få det jobbigt här också. Det blir dock inga stora siffror.

Pixbo – Jönköping 1: Jönköping har börjat vinna matcher mot slutspelslag också och har i de tre senaste matcherna kryssat mot Mullsjö och vunnit mot både Linköping och Helsingborg (efter övertid). Nykomlingen går således starkt för tillfället. Pixbo studsade tillbaka efter två förluster när det blev seger mot Växjö senast – och här tror jag det blir en ny viktoria, även om man ställs mot formstarkt motstånd. Pixbos spetskompetens – läs: Max Wahlgren – avgör.

Torsdag:

AIK – Örebro 1: Oj, man känner redan hur ångesten sprutar inför det här mötet. Det skiljer en poäng mellan lagen och mellan dem finns nedflyttningsstrecket – så det är enormt viktiga poäng på spel. Vinner AIK så går man om Örebro och blir två poäng före, vinner Örebro så ökar gapet till AIK till fyra poäng. AIK 4-8-föll när lagen möttes i Solnahallen tidigt i höstas – så Örebro kan uppenbart hantera parketten. Det här kan gå hur som helst och det är mycket nerver inblandat – men tror ändå hemmaplansfördelen avgör.

Sirius – Thorengruppen 1: Sirius har vunnit tre raka hemmamatcher sedan David Ahlmark tog över i båset och den sviten tror jag står sig även efter hemmamötet med Thorengruppen även om tabelljumbon likt hemmalaget har lyft efter tränarbytet. Sirius har börjat tippa över marginaler till sin sida, har börjat bygga ett självförtroende och har hemmaplan – det avgör den här matchen.

***

Intressant vecka!

Besök som varit helvete och himmel

av Jonas Gustavsson

Man kan utan att överdriva nämnvärt jämföra Linus Henrikssons förra och senaste besök i Fortnox Arena som helvete och himmel.
I höstas så slog han ju Christopher Holmér i huvudet med klubban, fick ett drev efter sig i sociala medier och fick sedermera en avstängning på hela åtta matcher.
Nu var han tillbaka och sköt det matchvinnande målet när Pixbo vann med 5-4.
Hyfsat skilda världar, får man säga.
Det var också skilda världar i matchen.
Pixbo sprang ifrån till 3-0 i första perioden, det tredje målet inprickat med ett snärtigt skott av… just det, Max Wahlgren.
Men sedan satte Charlie Sköld, det fysiska ångloket, in en tung tackling på Jesper Sankell och åkte på en feminutersutvisning som blev kostsam – för där sköt nämligen Växjö tre raka powerplay-mål och utjämnade bataljen.
Av bara farten så kom sedan också 4-3 genom tvåmålsskytten André Andersson – och då kändes det som att Växjö verkligen hade momentum.

Men Pixbo vred tillbaka matchen i tredje perioden.
Utjämningen kom via en matchavgörande sekvens: Växjö bröt Pixbos anfall och spelade fri Karljohan Ahlroth, men då gjorde Jon Hedlund en nyckelräddning – varpå Martin Östholm roffade åt sig bollen, vände på spelet, snirklade sig fram och spelade över till Tim Wiklund som dunkade in 4-4-bollen med ett rappt skott.
Det kunde lika gärna blivit 5-3, istället blev det 4-4.
Bara två minuter senare petade Max Wahlgren i bollen i slottet där en obevakad Linus Henriksson kunde skjuta segermålet.
En av försvararna som var inne då…?
Japp, Christopher Holmér.
Konstiga tillfälligheter.
Oavsett, betydligt roligare avslut för Linus Henriksson den här gången, så klart.
Han medgav att det var speciellt att komma tillbaka till arenan:
– Det var lite speciellt, lite lustigt. Jag visste inte hur jag skulle bli mottagen. Jag fick inte höra så mycket glåpord som jag trodde, det verkar som många liksom jag lagt det där bakom mig. Många dömde mig på förhand då, allt gick väldigt snabbt i början, och jag vet inte om det påverkat. Jag har gått vidare från det där, sa han till mig.
Han har varit het sedan han gjorde comeback och har svarat för femton poäng på elva matcher och verkligen varit en faktor för Pixbo.
Starkt efter allt det som hänt.
Viktig seger för Pixbo som kom till spel med två raka förluster – inte minst eftersom man nu försvarade sin tredjeplats, en tredjeplats som man hade tappat om man förlorat.
Nu har man istället ett glapp på fem poäng ner till jagande Linköping och Växjö – och har således ett jättebra utgångsläge för att bli bland de fyra bästa när vi summerar grundserien.
Grymt starkt av Pixbo som många tippade skulle få problem att nå slutspel den här säsongen.
– Många tippade oss långt ner men vi har fått ihop försvarsspelet och har haft formstarka spelare som producerat framåt, sa Henriksson.
– Framförallt är det kollektivet som varit starkt, det är laget som vunnit matcherna.
Ja, Jonas Eliasson har fått kredd innan, men får en skopa till: han har verkligen lyckats göra en maskin av Pixbo.
Imponerande.

***

Oj, man känner redan nu anspänningen inför kommande veckas riktigt viktiga bottenmatch mellan AIK och Örebro.
Det skiljer en poäng och ett nedflyttningsstreck mellan lagen.
Laget som vinner den kommande matchen skapar sig så klart enorma fördelar inför fortsättningen.
AIK hade kunnat ha två poängs försprång på Örebro om man slagit jumbon Thorengruppen, men det misslyckades man med.
Det trots en drömstart med 1-0-mål av Andreas Stefansson redan efter 17 sekunder.
TTG vände till en 3-1-ledning redan i första perioden och höll sedan AIK bakom sig resten av matchen. Hemmalaget gjorde inte minst några psykologiskt viktiga mål i andra perioden.
Precis efter att Oskar Hagberg kommit in från utvisningsbänken så lyckades Adam Hansson valla bollen via en AIK-spelare och in i mål – vilket betydde 5-2.
Bara en sekund från paussignalen så gjorde Marius Pedersen sedan 6-2.
AIK gjorde ett helhjärtat försök att komma tillbaka i tredje perioden men kom inte närmare än en uddamålsreducering i slutminuten – och föll med 6-5.
Det ger oss alltså läget att Örebro har 20 poäng och AIK 19 poäng inför veckans möte – snacka om rafflande.
Thorengruppen?
Ja, nu är Umeålaget uppe på 14 poäng och har sex poäng till nedflyttningsstrecket.
Men då har man spelat en match mer än Örebro och AIK som alltså möts i veckan, och där ett eller båda de lagen alltså kommer ta poäng.
I det bästa scenariot för TTG så vinner AIK efter sudden – då är man sju poäng efter både AIK och Örebro.
I det sämsta scenariot vinner Örebro – då är man nio poäng efter.

***

Åtta mål.
Det gjorde Felix Lanver ifjol.
Mot Mullsjö klev han fram och avgjorde med ett vackert 3-2-mål – och därmed har 21-åringen nu gjort 25 mål den här säsongen.
Han har alltså mer än tredubblat sin målskörd.
Ett fantastiskt genombrott.
Det var en tuff, tät och jämn match mellan Linköping och Mullsjö och även om hemmalaget hade mer boll så var Mullsjö täta, och till slut kändes det som att det rann ner till att östgötarnas stjärnor var lite, lite skarpare och att det var det som avgjorde.
Matej Jendrisaks passning till Felix Lanver vid det avgörande målet var så oerhört vacker, Lanver fick helt öppet mål vid bortre stolpen och hade inga problem att fösa in bollen.
Mullsjö skramlade fram ett par okej chanser i slutet, men Linköping med storspelande keepern Jonas Gustafsson (varför stavar han med f…?) höll tätt.
Det syntes hur glada miner det blev i Linköping, antagligen inte bara för att man vann en match mot en tuff konkurrent, utan troligen också för att man hade två raka förluster bakom sig, och dessutom två raka förluster på hemmaplan, och därför välkomnande ett skönt trendbrott.
Mullsjö har fortfarande mer att hämta från sina spetsspelare men har känts mer gedigna de senaste matcherna, både mot Pixbo senast och Linköping nu. Då blir man också svårslagna. Kan man hålla i det uppoffrande spelet och krydda det med lite mer glans bland stjärnorna framåt, ja, då kan västgötarna säkerligen lyfta.

***

Har Sirius lämnat bottenstriden för gott nu?
Laget slog tillbaka Örebro med 4-3 – och klev därmed upp på 26 poäng och har skaffat ett försprång på sex poäng ner till just Örebro, och sju poäng ner till AIK under nedflyttningsstrecket.
I veckan som kommer möts dessutom AIK och Örebro – så då kommer ett av de lagen garanterat att tappa poäng i jakten på Sirius.
Jo, nog känns det som Uppsalalaget i huvudsak kan börja blicka uppåt nu.
Framförallt med tanke på trenden och att man verkligen lyft under David Ahlmarks ledning där man tagit sexton poäng på åtta matcher och således snittar två poäng per match, att jämföra 0,7 poäng per match som man hade innan Ahlmark tog över.
Sirius är betydligt svårare att möta nu, är tajtare defensivt och tror verkligen på det man håller på med.
Segern mot Örebro var så klart en nyckel.
När det gällde produktionen så var den också talande mellan lagen.
Sirius saknar den absoluta stjärnspetsen, men har många som kan leverera. Förstafemman blev mållös, andrafemman gjorde tre mål och tredjefemman ett mål – och man hade fyra olika målskyttar.
Örebro har den absoluta stjärnspetsen, men saknar bredden. Förstafemman låg bakom alla mål, Simon Palmén noterade tre poäng – och inga andra förmådde producera.
Ödesmatch för Örebro mot AIK i veckan.
För Sirius fortsätter jakten på slutspel – där det skiljer sex poäng upp till Dalen (som man ju torskade mot tidigare i veckan, en förlust som kanske, kanske kan kosta slutspelsplatsen i slutändan…?).

***

Ifjol var Iksu överlägsna.
Man vann serien – och man stångade sig sedan hela vägen till SM-final där man kunde defilera hem guldet mot Kais Mora via en vacker uppvisning.
I år har det inte glittrat lika mycket.
Guldcoachen Andreas Harnesk, kaptenen Josefina Eiremo, backklippan Sofie Andersson och världsstjärnan Corin Rüttimann försvann och man fick en usel start i höstas med tre förluster på de fyra första matcherna, där den enda vinsten kom med andan i halsgropen borta mot Warberg där man vände och vann i slutminuten.
Efter det så har Iksu vuxit, hittat spelet och malt sönder det mesta – även om det blev en plump mot Rönnby alldeles nyligen.
Idag kom dock ett statement:
Seger med 7-3 hemma mot Täby.
Trots det så är Iksu ”bara” femma i tabellen.
Ganska sjukt, för det känns som Iksu vunnit nästan allt under säsongen.
Emelie Wibron höll med när jag pratade med henne, att det kändes konstigt att ligga en bit ner i tabellen trots att de spelat så bra under så lång tid.
– Vi ligger några placeringar lägre än vi önskar, men kan vi vinna de kommande matcherna så ger vi oss ett bra utgångsläge för att klättra, sa Wibron.
Sen la hon till:

– Vi hade några uddamålsförluster i början som märks väldigt mycket i tabellen, spelmässigt så är vi i bra form nu så det som syns i tabellen är inget vi känner av i laget.
Så är det ju, det är de där inledande förlusterna som färgar tabellen.
Räknar vi bort dem så skulle Iksu vara där i absoluta toppen – och man är ju dessutom enda laget som lyckats vinna mot serieettan Pixbo i år.
Så nog är Iksu bättre än tabellen skvallrar om (om man nu kan säga så…).
På tal om tabellen.
De fem översta lagen är överlägsna – för det skiljer sedan nio poäng ner till sexan Rönnby.
Fem lag som slåss om de fyra första platserna som innebär hemmafördel i kvartsfinalen – något som kan bli avgörande i en kvartsfinal. I alla fall om man blir fyra.
Lag ett till tre i tabellen lär välja lag sex till åtta i kvartsfinalen och går in som tokfavoriter – men två bland de fem bästa ska ju mötas redan i kvartsfinalen, och som sagt, då kan hemmafördel vara direkt avgörande.
I de kommande omgångarna möter Iksu ettan Pixbo och tvåan Kais Mora.
Då får Iksu bevisa hur bra de är, oavsett tabelläge.

Mer dam idag:

Endre – Rönnby 6-2: Så kom de då – målen av Sara Steen. Stjärnan satte dubbla bollar för Endre i den sista perioden, och bröt därmed sin ”måltorka” efter VM (inte gjort mål på två matcher). Rönnby ledde med 2-1 efter två perioder, men sedan svarade Endre för en mäktig vändning och vann sista perioden med hela 5-0. Anna Moberg var den klarast lysande hemmastjärnan i poängprotokollet med ett mål och tre assist.

Malmö – Linköping 7-4: Blytunga poäng i bottenstriden för Malmö som i och med segern inte bara gick upp på 17 poäng och distanserade sig från nedflyttningsstrecket med sju poäng – utan som också klättrade hela vägen upp till en sjundeplatsen i sammandraget. Toppduon Ellen Rasmussen (två mål, två assist) och Johanna Nilsson (tre mål, två assist) ledde vägen för skåningarna. Tuffare för Linköping som är under nedflyttningsstrecket.

Kais Mora – Sirius 8-5: Malin Andréasons mäktiga målsvit håller i sig och efter två nya påsar mot Sirius så har nu gjort mål i femton (!) raka matcher. Otroligt vasst, så klart. Det var målmässigt jämnt efter två perioder (4-3 till hemmalaget) innan Kais Mora ryckte i början av den tredje, och kunde fixa den väntade segern. Anna Wijk svarade för två mål och två assist.

***

Igår:

Jönköping – Helsingborg 6-5 (ot): Det doftade kryss i den här matchen från början och så blev det också – men JIK var nog inte speciellt nöjda då man hade en 5-3-ledning och chansen att stänga matchen i tom bur, men istället fick se FCH få in två bollar och nå oavgjort. Martin Glimberg noterade sitt första hattrick i SSL – och han har gjort sju (!) poäng på två matcher efter att ha skrivit på sitt nya kontrakt, efter att innan dess ha gjort 20 poäng på 20 matcher.

Falun – Dalen 4-3 (ot): Fjärde raka matchen, och tredje raka på hemmplan, utan en trepoängare. Det tillhör sannerligen inte vanligheterna för Falun. Mästarna låg under med 1-3 mot Dalen efter två perioder, men kom ikapp via dubbla Jonas Adriansson-mål i tredje perioden innan Emil Johansson kunde avgöra på övertid. Båda lagen saknade en rad viktiga pjäser (Alexander Galante Carlström och Omar Aldeeb i Falun, Alexander Hedlund, Marcus Berglund, Anton Åkerlund och Mattias Wallgren i Dalen).

Telge – Warberg 8-7: Telge tog chansen – och nu har man verkligen häng på ett nytt SSL-avtal. Segern mot Warberg innebär att tabelljumbon nu bara är en enda pinne efter Linköping och Warberg i tabellen, och således bara har en poäng till fast mark. Starkt av nykomlingen som ett tag såg ut att tappa kontakten med lagen ovanför. Stjärnorna Felicia Forsmark och Therese Gustafsson sköt två mål vardera för Telge i dagens nyckelseger.

Dalen – Jönköping 9-2: Vad hände här? Dalen gjorde nio mål framåt och tog tre poäng på hemmaplan – inget av det hade man lyckats med innan den här säsongen. Anna Skyltbäck var en av de stora frontfigurerna med tre mål. Viktig seger och viktig offensiv islossning för Dalen som nu har fem poäng ner till nedflyttningsstrecket – och som nu bara är två poäng från en slutspelsplats.

Pixbo – Karlstad 5-4 (ot): Ja, Karlstad brukar ju spela bra mot Pixbo, och nu lyckades man överraskande lugga en pinne av serieettan på bortaplan. Oerhört starkt jobbat så klart. Då ledde ändå Pixbo med både 3-2 och 4-3 i sista perioden och brukar ju vara bra på att stänga igen i sådana lägen – men Karlstad kom alltså tillbaka och nådde kryss. Lisa Andebratt avgjorde till slut på övertid – och gjorde totalt fyra poäng i matchen (två mål, två assist).

***

Mer innebandy i veckan som kommer!

Här är de hetaste spelarna just nu

av Jonas Gustavsson

Januari.
Månaden då allt avgörs.
Typ.
Herrarnas SSL river av hela åtta omgångar under årets första månad. Det är nu det gäller att ha formen, ha bredden i trupperna, hålla sig skadefria – för tappar man spelare nu och hamnar i en svacka kan det gå snabbt utför i tabellen.
Samtidigt:
Har man heta spelare nu så har man mycket vunnet.
Vilka spelare är då hetast just nu?
Jag plockade ut de som gjort flest poäng över de fem senaste omgångarna – och då ser listan ut så här:
* Rasmus Enström, Falun, 15 poäng
* Jimmie Pettersson, Storvreta, 15 poäng
* Johannes Wilhelmsson, Höllviken, 13 poäng
* Alexander Hallén, Falun, 12 poäng
* Felix Lanver, Linköping, 12 poäng
* Valdemar Ahlroth, Storvreta, 11 poäng
* Simon Palmén, Örebro, 11 poäng
* Simon Jirebeck, Örebro, 11 poäng
* Pontus Karlson, Höllviken, 10 poäng
* Max Wahlgren, Pixbo, 10 poäng
* Martin Östholm, Pixbo, 10 poäng
* Daniel Hernandez, Thorengruppen, 10 poäng
* Ketil Kronberg, Dalen, 9 poäng
* Omar Aldeeb, Falun, 9 poäng
* Christoffer Andersson, Höllviken, 9 poäng
* Marcus Ekengren, Örebro, 9 poäng
Fortsätter leveransen i helgen?
Noterbart:
Rasmus Enström är hetast av alla och toppar också poängligan – trots att han i de senaste matcherna saknat både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson (tillbaka senast).
Johannes Wilhelmsson är kanske allra hetast ändå, hans 13 poäng har nämligen kommit i de tre senaste matcherna.
Daniel Hernandez dunkade in sju poäng i en enda match – och det räcker långt på den här listan.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut!

Lördag:

Jönköping – Helsingborg X: Svårbedömd match mellan ett lag som lever på bredd och ett lag som lever på spets, mellan två lag som kommer från segrar – och två lag som kämpar under januari månad: JIK för att lösa nytt kontrakt, Helsingborg för att fixa en slutspelsbiljett. Med tanke på att FCH fått tillbaka frånvarande spelare och har en Linus Nordgren i fin poängform så lockar tvåan – men JIK imponerar samtidigt just nu plus lär få tillbaka viktige Rickard Hessmer, så fegar ur med ett kryss.

Falun – Dalen 1: Det är bara att konstatera att Falun just nu inte rullar på som tidigare under säsongen och avsaknaden av Alexander Galante Carlström börjar bli påtaglig. Torsk mot Sirius och ”bara” övertidsseger mot jumbon Thorengruppen skrämmer inte. Gissar dock att det görs en kraftsamling här och blir en seger mot Dalen, även om man möter ett lag som samlat ihop sig, tagit ett par kampsegrar och som har sina spetsar (Ketil Kronberg, Jonas Svahn, Patrik Rokka) i fin form. Känslan säger att Johannes Larsson, som varit sval ett tag, exploderar och avgör här.

Söndag:

Örebro – Sirius 2: Hyperintressant möte så klart, där Örebro fått luft under vingarna senaste tiden, hankat sig över nedflyttningsstrecket och där Simon Jirebeck hettat upp rejält efter sin skadefrånvaro. Samtidigt har Sirius också spottat upp sig och varit betydligt stabilare senaste tiden, även om det blev torsk mot Dalen senast (det var betydligt tajtare än 1-5). Örebro svarade ju för en makalös vändning i första mötet med Sirius – och Sirius vann stort senast lagen möttes. Öppet det här – men magkänslan säger Sirius.

Linköping – Mullsjö X: Såg vi ett Mullsjö som började få ordning på grejerna senast mot Pixbo? Det har ju varit svajigt, men där gjorde man en genomsolid insats defensivt och spetsarna levererade framåt. Vi får se, Mullsjö har en del att bevisa över tid. Linköping har förlorat tre av de fyra senaste matcherna utan att för den delen vara dåliga, nu får man spela hemma och har dessutom två raka segrar mot Mullsjö så det doftar ju etta här, men… nej, tar ett kryss.

Växjö – Pixbo 1: Det här är ett lurigt möte mellan två lag som börjat bygga lite känslor sinsemellan sedan kvartsfinalen ifjol och Linus Henrikssons slag på Christopher Holmér i höstas. Lagen har varsin 5-2-seger mot varandra under säsongen. Formmässigt står Växjö på två raka segrar och Pixbo på två raka förluster, och de resultaten, plus hemmaplan, gör att Växjö ändå får tipset. Men det här är en match som kan gå hur som helst.

Thorengruppen – AIK 2: Det skiljer hela åtta poäng upp till AIK och hela nio poäng upp till nedflyttningsstrecket för Thorengruppen – så det blir svårt att lösa nytt kontrakt. AIK kämpar samtidigt för att hålla näsan ovanför ytan nu när man halkat under strecket, och här skulle man verkligen behöva en trea för att sätta press på Örebro närmast ovanför. Det tror jag också man lyckas med – även om det blir tajt och tufft. Dags för en riktig målexplosion av Andreas Stefansson nu?

Damerna!

Lördag:

Telge – Warberg X: Telges stora, stora chans att ta sig in i kampen om ett nytt kontrakt. Nykomlingen och jumbon är fyra poäng efter just Warberg samt Linköping som är runt strecket – och tar men den här kampen, samtidigt som Linköping torskar, så är man bara en poäng bakom konkurrenterna. Inget omöjligt scenario alls.  Samtidigt är Warberg bra och jag tror halländskorna tar minst en poäng. Man har förvisso sju raka förluster, men har också haft ett väldigt tufft schema.

Pixbo – Karlstad 1: Pixbo går fram som en slåttermaskin, har bara förlorat en enda match under säsongen och toppar följaktligen också tabellen. Karlstad har varit precis tvärtom, ett lag med förväntningar som rasat ihop och som förlorat en hel del matcher där siffrorna runnit iväg. Värmländskorna brukar av tradition vara bra mot just Pixbo… men nu? Nej.

Dalen – Jönköping X: Dalen, förstärkta av Iksu-lånet Agnes Holmgren, kämpar för nytt kontrakt och har visat skaplig form på slutet även om det blivit några förluster. Det normalt starka försvarsspelet ser i alla fall bättre ut. Det räcker till att ta minst en pinne mot överraskningen Jönköping som bara vunnit en av de sju senaste matcherna, men som å andra sidan mött många topplag på slutet.

Söndag:

Endre – Rönnby 1: Rönnby kan sprattla till och sno poäng av alla, men jag tror det blir svårt att rubba Endre på bortaplan. Dessutom känns som att det är läge för Sara Steen att varva upp poängmässigt igen, på två matcher efter VM har det ju ”bara” blivit en assist för stjärnan. Där finns ett enormt sparkapital för Endre sett till den senaste tiden.

Malmö – Linköping 1: Nyckelmatch i bottenstriden, så klart. Vinner Malmö så kliver man upp på 17 poäng och kommer ha sju poäng ner till Linköping och nedflyttningsstrecket – vinner Linköping så skapar man sig ett betydligt bättre läge och sätter mer press på just Malmö, men även Warberg och Dalen. Malmö är upp och ner, men borde vinna här. Linköping har trots allt sex raka torsk med totala målskillnaden 6-38.

Kais Mora – Sirius 1: Kais Mora har förvisso inte ställts mot topplag den senaste tiden men målskillnaden i de fyra senaste matcherna imponerar ändå: 23-4. Inte minst att man bara släppt in fyra mål på fyra matcher. Anna Wijk och Malin Andréason är dessutom i riktigt vass form, så det blir oerhört tufft för Sirius som ändå hållit nere siffrorna bra mot Täby och Pixbo i de senaste fajterna.

Iksu – Täby 2: Wow, riktigt stjärnfajt så klart mellan två topplag som siktar mot guldet. Iksu känns inte i sin bästa form just nu även om man vinner matcher, medan Täby har en förstafemma som är strålande och har gjort 29 poäng på bara två matcher. Iksu har en bättre bredd, men jag tror Täbys spetsfemma avgör det här – och gästerna vinner, om än med små marginaler.

***

Full bevakning på söndag!

Allt kan hända – och allt händer också

av Jonas Gustavsson

Allt kan hända i innebandy.
Grejen är att ALLT också händer i innebandy.
Vi är faktiskt bortskämda med galna upplösningar på matcher – men det är klart att slutet mellan Storvreta och Örebro var något alldeles extra.
Jag har suttit instängd i en hockeybunker hela kvällen så har inte mer än statistiken och highlights att luta mig mot, men den räcker ju för att inse att det var något i hästväg.
Storvreta ledde med 5-2 efter två perioder, sedan sköt Örebro fyra raka mål i tredje perioden där 6-5-målet kom med knappa två minuter kvar att spela.
Örebro på väg mot en dunderskräll alltså.
Men…
Med bara fyra (!) sekunder kvar så kvitterade Storvreta till 6-6.
Valdemar Ahlroth av alla.
Samma Ahlroth som tappade bollen så att Örebro kunde kontra in 6-5.
Snacka om att ta revansch.
Sedan avgjorde Niklas Winroth på övertid – och fixade dubbla poäng till Storvreta.
Säkerligen dubbelsidiga känslor hos Örebro:
Man måste vara oerhört nöjda med att vända 2-5-underläget efter två perioder.
Man måste vara oerhört missnöjda med att släppa in 6-6-målet.
Samtidigt:
Hade någon erbjudit en poäng på förhand här så hade nog Örebro tagit det.
Pinnen tar dem över nedflyttningsstrecket där man nu petat ner AIK.
Noterbart:
Örebro skrällde till sig en pinne här, Thorengruppen skrällde till sig en pinne mot Falun igår.
För SSL:s skull är det fantastiskt kul att de två sämsta lagen i tabellen kan norpa poäng mot de två bästa lagen i tabellen.

***

Uppsnack inför helgen på fredag eller lördag.

Äntligen ett hattrick för stjärnan

av Jonas Gustavsson

Hyfsat viktig seger, Dalen.
Umeågänget slog tillbaka pånyttfödda Sirius med 5-1 på hemmaplan och skapade därmed betydligt mer andrum kring slutspelsstrecket. Eftersom Höllviken också förlorade så har Dalen nu fem poäng ner till Höllviken, sex poäng ner till Jönköping och åtta poäng ner till Sirius.
Framförallt så var det viktigt att vinna mot just Sirius som ju underpresterat så grovt under stora delar av hösten men som lyft med David Ahlmark och som verkligen kändes redo att blanda sig i slutspelsstriden på allvar, men som nu halkade efter rejält.
Det är inte kört för Sirius, men utgångsläget blev tuffare så klart.
Man kunde lika gärna ha vunnit också.
Det var ingen 5-1-match, precis.
Dalen smet upp i en 2-0-ledning, men Sirius hade verkligen sina chanser och det kom också en reducering genom Kevin Söderling mitt i den tredje perioden, precis efter att man tagit en timeout som man alltså fick effekt på.
Måns Parsjö-Tegnér förhindrade dock fler mål – och med knappa tre minuter kvar dundrade Sebastian Degeryd in 3-1 efter en spelvändning och ett fint skott, och då var det ridå.
Två kampsegrar för Dalen nu, mot AIK och Sirius, två blytunga vinster där Dalen gjort ett statement i slutspelsstriden efter bottennappen mot Thorengruppen och Örebro. Jonas Svahns comeback ska inte underskattas, han betyder oerhört mycket och var också inblandad i många nyckelsekvenser för Dalen den här kvällen.
Tre mål, inte minst.
Alla i samma period dessutom.
Galet nog var det Jonas Svahns första hattrick någonsin i SSL.
Han har ju varit med i evigheter, varit en av seriens bästa spelare, en spelare för landslaget – och även om han inte är någon supermålskytt så är det ju ändå anmärkningsvärt att han inte målat mer än han gjort.
Han hade bara gjort fem mål (ett i fem mot fem…) under säsongen innan han slog till nu.
Jag försökte lirka ur någon form av förklaring.
Jonas Svahn pratade mest om bra passningar.

Men…. sedan sa han:
– Jag har skjutit mer än någonsin den här säsongen och jag vill ju skjuta mer även om det inte alltid blir så. Jag har bränt en hel del lägen också, skönt att utdelningen kom nu.
Han medgav ingen hemlig skotträning med Patrik Rokka eller Fredrik Edholm, men har testat nya blad under säsongen för att just bli en bättre skytt:
– Det gör att jag skjuter bättre. Jag har bytt och testat lite, nu använde jag ett som jag inte kört med så mycket innan… men nu kanske jag hittat rätt, haha.
Skulle Jonas Svahn börja spotta in mål också… ja, då skulle han nå en nivå till som spelare.
Det är den ingrediensen han saknar i ett annars komplett spel.

***

3-8 och 2-8 – det var Jönköpings resultat i de två första mötena med Linköping den här säsongen – men i det tredje mötet fick man rejält med revansch när man vann med 7-5.
Det trots att förra årets JIK-spelare Andreas Nordh återigen visade att släkten är värst och trots att Felix Lanver hade krut i bössan som resulterade i tre mål.
Grunden till segern lades i mittperioden:
Efter 33 sekunder gjorde Emil Nilsen 1-1, minuten senare skottade Jesper Ekström in 2-1 och i slutet av perioden ökade Martin Glimberg – som sajnade nytt kontrakt inför matchen – på till 3-1, och JIK hade med sig en 4-2-ledning in i den tredje perioden.
Den förvaltade man på bästa sätt.
5-3-målet – som kom precis efter en reducering av Linköping – var lika vackert som viktigt. En paj från egen zon som Otto Weidman direkt skarvade vidare till Simon Karlsson som gjorde mål, en kasse som gav JIK ny energi och trubbade av den värsta vittringen hos gästerna.
Grymt starkt av JIK så klart.
JIK som bara slagit Falun (!) innan av slutspelslagen.
JIK som saknade kaptenen och poängkungen Rickard Hessmer.
JIK som kom till spel med blott fyra inspelade poäng på sju matcher.
Resultatet sätter ordentligt med press på Örebro och AIK i bottenstriden.
Sirius är uppe på 23 poäng, JIK har 25 och Höllviken 26 – medan Örebro och AIK står kvar på 19 pinnar (men då har Örebro två matcher mindre spelade än lagen ovanför, förutom AIK där man spelat en match mindre).
Linköping åkte på tredje torsken på de fyra senaste matcherna.

***

Mullsjös defensiv har sett sådär ut några matcher – men borta mot Pixbo var man väldigt solida, och då kunde man också spela hem en 6-2-seger.
Att man var just solida kändes som en nyckel, av det jag såg av matchen.
Segerrycket gjordes i andra perioden där Gustav Svensson dunkade in 3-2 med ett skott som gick via stolpen och rumpan på Jon Hedlund in i mål och där Rikard Eriksson sedan utökade till 4-2 med bara två sekunder kvar av perioden.
Kasper Hedlund dundrade sedan in 5-2-målet mitt i den tredje perioden med ett skott som var hårdare än hårdast.
Annars:
Petter Van Keppels 2-1-mål.
Vilken rökare.
Det är ju vida känt att 27-åringen skjuter som en häst sparkar, och det visade han där igen. Han har ett riktigt vasst nyp i bössan, alltså. Hans första mål denna skadedrabbade säsong. Får PvK ordning på grejerna blir han en fin injektion för Mullsjö.
Ett Mullsjö som efter jul nu vunnit mot två lag lag som ligger topp sex i tabellen, både Växjö och Pixbo. Det var något som man inte lyckades med en enda gång i höstas.
Mentalt viktigt, så klart.
Plus:
Daniel Calebsson var tillbaka i Pixbo och fick göra några byten. Han har ju en hälsporre som förstört hela säsongen för honom. Återstår att se vad domen blir efter det här testet, men nog skulle han vara en kanonförstärkning för ett redan starkt Pixbo.

***

Emil Johansson poängräddare.
Ja, det är ju inte helt oväntat när Falun är inblandade – men här var det totalt oväntat. Det var nämligen Thorengruppens Emil Johansson som sköt 4-4 i slutminuten mot Falun, och därmed fixade en riktig skrällpoäng.
Thorengruppen var ju faktiskt på väg att STÄLLa till en riktig skräll.
Falun ägde spelet, men Peter Reinholdt smet iväg och gjorde 3-2 i slutet av den andra perioden, och den ledningen hade TTG med sig in i tredje perioden mycket tack vare Erik Ställs fantastiska spel i målet. Han var ruggig.
TTG höll också stången länge i den tredje perioden.
Men så lämnades Alexander Hallén för ensam framför buren och vinklade in 3-3, och sedan kom Rasmus Enström loss på kanten, stoppades oschysst och via en straff kunde Thomas Holmgren, om än med små marginaler, rulla in 4-3.
Strax innan 3-3-målet hade Holmgren missat öppet mål med ett backhandskott och Ciya Hajo dunkat bollen i ribban, så nog kändes vändningen på gång.
Men TTG lyckades alltså kvittera med 48 sekunder kvar, ett backskott av Emil Johansson – hans första balja i år, dessutom. Snacka om att kliva fram i ett kritiskt skede.
På övertid avgjorde Falun genom Omar Aldeeb efter 34 sekunder, Aldeeb som knappt jublade alls över målet, mer som att det var en besvikelse att vinna först efter sudden. Det var det ju också.
Starkt av TTG att plocka en pinne – svagt av Falun (nu med Jonas Adriansson, men återigen utan Alexander Galante Carlström) att inte få ut mer av sitt spelövertag, och nu har man alltså tappat poäng mot TTG och innan dess torskat mot Sirius.
Formsvacka…?

***

Helsingborg tog en blytung seger i derbyt mot Höllviken – en seger som innebär att man skapade en större lucka ner till slutspelsjägarna med just Höllviken i spetsen.
Nu skiljer det sju poäng ner till niondeplatsen – hade FCH torskat hade det bara varit en ynka poäng.
Superstjärnan Linus Nordgren var en av de stora regissörerna i derbyt.
Hans 2-1-mål sken av klass, hans passning till Andreas Lindholm vid 5-2 gav lagkamraten helt öppet mål och det missar inte en målskytt av den kalibern.
Totalt fyra pinnar av Nordgren som är så bra och så viktig för skåningarna.
Det dröjde dock lite innan hemmalaget kunde rycka.
FCH ledde med 3-2 efter två perioder, sedan rasslade det till rejält i början av den tredje perioden där man sköt tre raka mål och hade 6-2 efter drygt sju minuter.
Det orkade Höllviken inte hämta ikapp – även om det tajtade till sig på slutet.
Christoffer Andersson sköt både 4-6 och 5-6 i slutminuterna (och höll därmed liv i sin svit och har alltjämt gjort poäng i alla omgångar den här säsongen), men det var egentligen aldrig riktigt nära någon kvitteringsboll och till slut kunde Fredrik Azelius spika slutresultatet 7-5 i tom bur.

***

En match imorgon innan vi summerar omgången.

Stjärnorna som måste bli stjärnor

av Jonas Gustavsson

Mullsjö.
Vad händer egentligen?
Man har kvar fjolårets lag som var så bra redan då, har boostat det hela med framförallt Rikard Eriksson och Anton Vestlund som var jagade av mer eller mindre hela SSL, men även kvalitativa lirare som Filip Wiklund och Emil Kihlblom, plus har en hel Isaac Rosén från start.
Ändå har det inte klickat.
Laget har levererat mot lagen utanför slutspel – men har haft förtvivlat svårt mot alla lag på slutspelsplatserna. Lagen man måste rå på om man ska gräva djupt in i slutspelet, vilket är västgötarnas plan då man inte hymlar om att det är guldet man vill åt.
Jag har sett långt ifrån alla matcher – men en sak är klar:
Rikard Eriksson och Anton Vestlund är mil från de spelare de var i Warberg respektive Karlstad ifjol, då var de ångloken i respektive lag.
Eriksson var spelmotor, drivkraft och lungorna i Warberg.
Vestlund var det explosiva rivjärnet som rev igång toppkedjan med bröderna Tom Colling och Adam Colling i Karlstad.
Två superstjärnor då.
Nu?
Jag har knappt sett något av Rikard Eriksson och Anton Vestlund har bara glimtat med den där explosiviteten man såg ifjol.
Jo, Vestlund är väl gjort okej med mål och poäng, men det är ändå lägre snitt än ifjol och han spelar trots allt i ett bättre lag.
Det där är stjärnor som måste börja bli stjärnor.
De är hämtade till Mullsjö för att lyfta laget och göra skillnad, men jag har inte sett dem göra den där skillnaden ännu – även om det ska sägas de till skillnad från resultaten mot olika motstånd ändå hållit en jämn poängnivå: Eriksson har samma poängsnitt oavsett motstånd, Vestlund är klart bättre mot slutspelslag än icke slutspelslag.
En sak slog mig mot JIK i helgen.
Mullsjö matchar inte sina bästa spelare så hårt, man rullar runt på manskapet man har.
En trend som funnits där hela säsongen, som jag upplever det.
Eriksson och Vestlund är spelare som fick spela mer eller mindre hur mycket som helst ifjol, som är vana vid mycket speltid.
Det är kanske dags för Mullsjö att matcha igång de här lirarna på riktigt nu?
Se till att de får speltiden de behöver för att explodera?
Det är ju inget snack om att de besitter allra högsta SSL-nivå när de spelar så bra som de kan.
Jag tycker Mullsjö har gjort rätt som kört på mycket folk, man har en så pass bra trupp att det är helt logiskt, och det går att lyckas med det också – bara se på Pixbo, ett lag som konsekvent rullar på tre femmor och som sällan går ner på folk.
Bredden ska ju i slutändan vara Mullsjös styrka också – men just nu fungerar det uppenbart inte, och stjärnorna är inte så bra som de måste vara.
Därför känns det vettigt att matcha igång dem på riktigt nu, ge dem massor av speltid i avgörande lägen, i tredjeperioderna, precis som till exempel Falun och Höllviken gör – de matchar sina stjärnfemmor hänsynslöst när man det är jämnt eller när man ska tippa över matchen till sin fördel.
En sådan strategi kommer kosta i speltid för andra väldigt bra spelare, men ska Mullsjö lyfta så måste stjärnorna lyfta.
Det tror jag i alla fall.
Vaknar kedjan med Vestlund, Eriksson och David Gillek så har Mullsjö en fantastisk spetskedja – en lina med både skills, kraft och energi.
De ingredienserna är det inte många lag i ligan som kan matcha i en enskild enhet.

***

Dags att tippa veckans matcher!

Onsdag:

Dalen – Sirius 2: Wow, här kan vi snacka om viktigt möte i kampen om slutspelsplatserna. Dalen har ju haft det jobbigt en ganska lång tid, men vann mot AIK senast efter en kampinsats, och det kommer att krävas något liknande här. Sirius är tvärtom på kraftig uppgång, slog Falun senast och har nu lämnat bottenträsket och fått vittring på slutspelet. Fem poäng skiljer mellan lagen – Dalen har chansen att skapa en rejäl lucka ner, Sirius har chansen att haka på slutspelståget på allvar. Känslan… säger Sirius.

Falun – Thorengruppen 1: Toppen mot botten och det lär synas i protokollet också. Falun föll mot Sirius senast och lär vara rejält revanschsugna, och det känns som att Thorengruppen kommer att få sota för det. TTG som har hela nio poäng upp till nedflyttningsstrecket, som bara vunnit en av de tolv senaste matcherna och som fick 6-11-pisk av Storvreta senast. Visst tar Falun det här – med marginal dessutom.

Helsingborg – Höllviken 2: Två lag som man aldrig vet om de är fågel eller fisk. Det brukar bli jämnt, lagen har vunnit varsitt derby i år och båda kämpar kring slutspelsstrecket. Det skiljer faktiskt bara fyra pinnar mellan lagen (även om FCH då lirat en match mindre). Helsingborg har läckt in 19 mål på två matcher efter jul… och jag tror det fortsätter rinna på. Höllviken tar den här matchen – tack vare en uppoffrande defensiv och spetsar som fortsätter leverera.

Jönköping – Linköping 2: Läget har ju sett så bra ut för Jönköping hela säsongen, men nu är det ändå bara tre poäng ner till nedflyttningsstrecket, och då har Örebro dessutom lirat en match mindre. Samtidigt var det inte många som räknat med att JIK skulle ha ett så ”bra” utgångsläge inför slutspurten av serien. Linköping har torskat jämna matcher mot Växjö och Pixbo nyligen, men är i bra form och har vunnit stort mot JIK tidigare under säsongen – jag tror östgötarna tar en ny viktoria här.

Pixbo – Mullsjö 1: När Pixbo 5-4-vann efter sudden mot Mullsjö i början av säsongen så tänkte man: ”oj, vad hände nu?”. När Pixbo för någon månad sedan åkte till Nyhemshallen och snodde alla tre poängen så kändes det logiskt. Kontentan: Pixbo har varit mycket bättre och Mullsjö mycket sämre än jag trodde den här säsongen. Pixbo känns stabilare – så man tar den här matchen. Mullsjö? Ja, stjärnorna har varit oväntat grå hittills, speciellt nyförvärven, och så länge de går på halvfart lär västgötarna inte lyfta.

Torsdag:

Storvreta – Örebro 1: Örebro chockade Storvreta i premiären och vann i IFU Arena – men det har hänt mycket sedan dess. Storvreta storvann i Örebro till exempel. Örebro har två raka segrar bakom sig, vinster som rättat till både tabelläget och självförtroendet, men det känns inte som att nykomlingen ska ha någon chans i den här matchen ändå. Storvreta är alldeles för bra – och överlägsna på alla positioner. Det här landar i en solid hemmaseger.

***

Full koll ikväll!

Kung Ketil uppe bland de stora

av Jonas Gustavsson

Ketil Kronberg är en av de största i SSL någonsin – nu är det också statistiskt cementerat då han som spelare nummer 19 genom tiderna klivit in i den exklusiva 500-klubben.
Han svarade för två assist i 4-2-segern mot AIK – poäng nummer 499 och 500 i SSL-karriären.
Imponerande.
Ketil Kronberg är ju en fantastisk spelare, en grovjobbare med otrolig arbetskapacitet men också en poängspelare av rang.
Han är en motor som kan driva inte bara en hel femma, utan ett helt lag.
Framförallt är han lysande i boxplay i par med Jonas Svahn, SSL:s bästa boxplay-duo både i det defensiva och offensiva jobbet.
37 år gammal så bevisar han också att det går att lira innebandy en bra bit upp i åldern. Han har ju dessutom kontrakt även nästa säsong, så Kung Ketil lär ju fortsätta leverera ett tag till.

Han var ödmjuk som vanligt när jag snackade med honom.
Kunde inte låta bli att fråga om hans omtalade klubblad heller.
Jag bad honom beskriva vad som är så speciellt med dem:
– Det är helt spikrakt och backhandsidan ser ut som forehandsidan. Sedan är det styft. Det är tungt, oskönt och klumpigt, precis som jag vill ha det.
Det låter nästan som Ketil vill ha en ovän till klubba – men de verkar å andra sidan vara väldigt mycket vänner på planen.
Passningarna ikväll var ju inga dussinpoäng heller.
De föranledde viktiga 2-1 och matchavgörande 3-1, mål som bäddade för 4-2-segern som var så viktig för Dalen.
En seger som blev ännu viktigare efter övriga resultat.
Eftersom Höllviken vann så hade ju skåningarna klivit om och lag beslag på sista slutspelsplatsen om Dalen förlorat. Dessutom vann ju Sirius, det kanske största hotet i kampen om slutspelsplatserna, så visst var det tre viktiga pinnar.
Dalen som annars haft svårt på sistone.
Torskade ju mot både Örebro och Thorengruppen, de två jumbolagen, innan nyår.
Nu är dock Jonas Svahn tillbaka i laget, och det betyder enormt mycket. Snart kan man också addera Fredrik Edholm som är spelklar efter sin korsbandsskada och som blir ett jättetillskott med sitt fantastiska skott.
Annars har ju just skador och frånvaro varit ett aber för Dalen den här säsongen.
Annars?
Ja, det var mycket kamp mellan AIK och Dalen.
Dalen arbetade över marginalerna på sin sida, gjorde mål i powerplay, hade en het målvakt i Måns Parsjö-Tegnér, en Ketil Kronberg som fixade ett par viktiga poäng.
Den där kampen lär behövas framöver också – Dalen är, den här segern till trots, ett jagat lag.

***

Wow, vilken skräll Sirius!
Jo, men det måste vi ändå säga, även om Falun saknade både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson i uppställningen.
Sirius hade 3-0 (!) efter två perioder.
Sedan började Falun närma sig i tredje perioden, men Sirius orkade hålla emot. Bara en och en halv minut efter Faluns 2-3-reducering så gjorde Johan Elving 4-2, men Falun reducerade igen och det var en jakt mot slutet, men till slut kunde hemmalaget stänga matchen via dubbla mål i tom bur och därmed inkassera en 6-3-seger.
Starkt av Sirius – som fortsätter att lyfta under David Ahlmarks ledning.
Han som egentligen hade lagt ner tränar- och innebandykarriären men som inte kunde låta bli att tacka ja när Sirius ringde, och det tackar nog klubben för.
Ahlmark som är en av coacherna i SSL som alltjämt jobbar 100 % vid sidan om sitt tränaruppdrag, något som egentligen inte ska vara möjligt. Samtidigt får assisterande tränaren Kristoffer Widlundh, som är anställd av klubben, dra ett tungt lass. Han har ju ett gäng andra arbetsuppgifter men är ju i klubben, då är det lättare att laborera med tiden. Hade han inte haft den situationen så hade det nog varit väldigt jobbigt för Sirius på tränarsidan med förberedande arbete inför matcherna, gissar jag.
Bonuspoängen (ja, vem hade kalkylerat med en trea för Sirius här?) innebär att Sirius nu har fyra poäng ner till nedflyttningsstrecket och fem poäng upp till slutspelsstrecket.
Jag tror inte det är något snack om åt vilket håll som laget sneglar.
Samtidigt tror jag inte man blir naiva, man har varit indragna i det riktiga bottenträsket och vet vad som tagit dem därifrån.
Sirius fortsätter att lyfta – tacka David Ahlmark för det.

***
En innebandymatch är ALDRIG slut förrän visslan går.
Mullsjö mot Jönköping blev ett nytt bevis.
Det är ju sällan en spelare i utvisningsbåset håller på att bli matchvinnare – men så var det ju nästan i den här matchen.
För när Emil Nilsen satt på botbänken i slutet så sköt JIK två mål i boxplay, vände 4-5-underläge till 6-5-ledning.
Fullständigt makalöst.
Ett mål i boxplay trillar in då och då, men två – i samma boxplay?
Grejen var vara att den galna upplösningen inte slutade där.
Men med bara sju (!) sekunder kvar så kvitterade Wiktor Wibring – och sedan avgjorde Kim Ganevik på övertid och fixade dubbla pinnar för Mullsjö.
Elektriskt.
Det händer liksom bara i innebandy.
Jag såg inte allt, men upplevde en match som började lite halvsegt, men som växte och blev ett inferno på slutet.
Efter halva matchen ledde Mullsjö med 4-1 och såg ut att gå mot en planenlig seger, och även om JIK närmade sig så kändes det inte som man liksom trodde på att det skulle bli annorlunda heller, för det brukar det ju sällan (nåja…) när lag med de här styrkeförhållandena möts.
Men sedan exploderade det alltså bara i slutet.
Två poäng till Mullsjö, en till JIK.
Samma poängfördelning som i senaste mötet alltså.
Grymt starkt av JIK, som roffade åt sig en viktig pinne till i kampen på den nedre halvan av tabellen. Nykomlingen kryper närmare och närmare ett nytt avtal.
Mullsjö?
När kommer lyftet?
Kommer det alls?

***

Pang, pang, pang – Höllviken slog tillbaka Pixbo med 10-5.
Stjärnorna vräkte in bollar:
Pontus Karlson, Christoffer Andersson, Johannes Wilhelmsson… och Simon Larsson!
20-åringen som gjort tre mål totalt på en och en halv säsong i SSL klampade in och dunkade in hela tre mål i matchen.
Snacka om oväntat.
Precis som slutresultatet.
Pixbo är ju ett av SSL:s hetaste och mest stabila lag och kom till spel med fem raka segrar i ryggen och ledde ju också med 2-0 efter den första perioden.
Sedan vände allt i andra perioden – som Höllviken vann med hela 6-0.
Den 6-2-ledningen förvaltade man sedan till seger.
Pontus Karlson gjorde hela fyra mål, Johannes Wilhelmsson registrerade fyra poäng och Christoffer Andersson målade två gånger om och sviten med poäng i alla omgångar den här säsongen håller således i sig.
Höllviken är ju ett lag som man inte vet riktigt var man har, som kan torska mot egentligen vilka som helst, men som också kan sprattla till mot vilket topplag som helst – vilket just den här matchen också blev ett bevis för.
Skåningarna som därmed har hela sju poäng ner till nedflyttningsstrecket (dock så har Örebro spelat en match mindre) och som kan börja blicka lite uppåt då man har rejält häng på slutspelsplatserna.
Pixbo?
Ja, någon gång måste man ju få en näsbränna också.

***

Det är ju inte helt osannolikt att Linköping och Växjö kommer att stöta på varandra i slutspelet för lagen är där mitt i slutspelssmeten och pendlar mellan placeringarna tre till sex.
I ett sådant eventuellt möte kommer Växjö att kliva in med ett mentalt övertag för nu har smålänningarna vunnit alla tre mötena den här säsongen.
Det har varit tätt, tajt och tufft alla gångerna – men Växjö har varje gång lyckats tippa över vågskålen till sin fördel.
Idag blev det en 4-2-seger – trots att keepern Eero Kosonen var sjuk.
Lagets offensiva genombrottsman ledde vägen:
Karljohan Ahlroth.
Forwarden öppnade målskyttet med sitt 1-0-mål och gjorde sedan det viktiga 4-1-målet i upptakten av den tredje perioden.
15 påsar nu från 20-åringen som därmed redan raderat ut sin toppnotering på 13 mål från ifjol. Han gick ju dessutom mållös från säsongens första fyra matcher, så han har ju faktiskt matat in de där 15 målen på 16 matcher – och även blivit tvåmålsskytt hela fem gånger.
Därmed är han också Växjös näst bäste målskytt i år – och har axlat lite av brorsans roll som målspottare från ifjol.
Noterbart:
Felix Lanver kom till spel med mål i nio raka matcher – men nu bröts den sviten.

***

Damerna idag:

Alltså, vilken superfemma Täby har just nu sedan Ranja Varli kom tillbaka och har börjat spela fulltid där.
De gjorde 19 poäng mot Karlstad, och tio nya poäng i 5-4-segern mot Sirius där man låg bakom alla målen framåt.
Femman:
Laura Mertsalmi.
Moa Tschöp.
Jennifer Stålhult.
Louise Wickström.
Ranja Varli.
Snacka om att ha stäm.

Riktiga kanonspelare hela bunten.
Snackade med Lars Jedheim, han berättade att han kör med tre kategoriserade femmor: ”point line”, ”def line” och ”check line”.
Det är en femma som ska producera framåt, de andra göra andra saker.
Man kan ju säga att Täbys ”point line” lever upp till namnet just nu.
Dock intressant med den här fördelningen – som baserar sig på roller i femmorna och inte spelarnas egentliga kvaliteter.
Innan Varli klev in i förstafemman på heltid så hade Julia Croneld spelat där ett tag och hade då rollen som snajper, något hon gjorde fantastiskt bra. Nu har hon placerats i en annan femma, fått andra arbetsuppgifter och gör typ noll poäng efter att ha spottat in bollar innan.
Täby väljer alltså att inte nyttja hennes målsinne – utan att sätta henne i en annan roll för att behålla rollfördelningen i femmorna.
Rätt eller fel?
Vi får se, men Lars Jedheim brukar veta vad han gör.
En sista grej:
Laura Mertsalmi får för lite kredd i Täbys superfemma. Hon är det defensiva ankaret, skapar trygghet, bygger anfall. Hon syns knappt alls i poängprotokollet, men är en vital pusselbit för de andra fyra ska kunna producera.
Ja, Mertsalmi spelar ju egentligen dubbelback eftersom Moa Tschöp är fjärdeforward.

Övriga matcher:

Dalen – Kais Mora 1-6: Väntad seger för Kais Mora, men det blev inga gigantiska siffror och det var inte heller att vänta eftersom Dalen tajtat upp sin defensiv den senaste tiden. Malin Andréason gjorde mål för fjortonde (!) matchen i följd och Anna Wijk slog till med fyra assist. Wijk som därmed skuttar i poängligan – men som fortfarande är hela nio pinnar efter Moa Tschöp. Hinner hon ikapp…?

Endre – Jönköping 5-2: Efter allt skadetrubbel så verkar Linnea Wallgren vara tillbaka i gammalt gott målslag den här säsongen. Hon sköt ju det så viktiga 2-1-målet mot Dalen i fredags, nu slog hon till med två nya mål och var delaktig i en ny Endre-seger. Det man ändå noterar… Sara Steen är mållös i två raka matcher. Upplever hon en VM-baksmälla, månne?

Rönnby – Telge 6-1: Rönnby vann som väntat mot jumbon Telge – och det var lagets formstarka stjärnor som ledde vägen. Linnéa Nilsson gjorde ett mål och tre assist och hon har nu svarat för tio poäng på de tre senaste matcherna, samtidigt satte Elin Björkman två bollar och har nu gjort sju mål på fyra matcher. Rönnby cementerar sig mer och mer som ett slutspelslag, nu är det tolv pinnar ner till strecket.

Warberg – Malmö 3-4 (ot): Otroligt viktig seger för Malmö i bottenstriden så klart – men skånskorna var nog inte helt nöjda ändå. Man ledde med både 2-0 och 3-2, men Warberg kvitterade till 3-3 genom Therese Arneson med bara sju sekunder kvar vilket räddade en pinne för halländskorna. Stjärnan Ellen Rasmussen klev sedan fram och avgjorde på övertiden med sitt andra mål för eftermiddagen. Pinnen för Warberg innebar att man klev upp på fast mark i tabellen i kraft av bättre målskillnad än Linköping.

Karlstad – Iksu 1-7: Klar seger för Iksu som därmed fick revansch för förlusten mot Karlstad i början av säsongen. Nu var det inget snack om saken och Iksu hade sprungit ifrån till 6-0 redan i början av den andra perioden. Både Alice Granstedt och Sofia Joelsson satte dubbla mål för gästerna. Blytungt för Karlstad som torskade mot Täby nyss, och som därmed har målskillnaden 4-19 på två matcher.

Linköping – Pixbo 1-7: Som väntat så hade Pixbo inga större bekymmer att betvinga Linköping och det blev väldigt klara siffror till slut. Serieettans poängstjärnor var också de som levererade: Alicia Fylke svarade för ett hattrick, Lisa Andebratt noterade fem poäng (två mål, tre assist) och Stephanie Boberg gjorde mål igen (plus två assist). Eftersom Warberg tog en pinne så halkade Linköping under nedflyttningsstrecket.

***

Igår:

Thorengruppen – Storvreta 6-11: När lagen möttes i Uppsala så ledde ju Thorengruppen med 5-2 efter två perioder innan Storvreta vann sista perioden med makalösa 8-0. Det var inte lika extremt den här gången, men ett liknande scenario. Storvreta ledde med 5-4 efter två perioder – och vann sedan sista tredjedelen med klara 6-2. Valdemar Ahlroth, Niklas Winroth och Albin Sjögren vräkte in mål – men också Emil Helmrich, 21, som slog till med två mål och tre assist och ökade på årets skörd från tre till åtta poäng.

***

Mer innebandy i veckan som kommer!

Det är skarpt läge för Dalen nu

av Jonas Gustavsson

Det har talats om en SSL-tabell i två delar – där strecket går på samma ställe som slutspelsstrecket.
Att de åtta lag som är på slutspelsplats är de åtta lag som också kommer att spela slutspel när vi summerar säsongen – och att resten får rikta in sig på att fixa nya SSL-avtal.
Jag tror också det blir så.
Det finns ett lag som kan hota – och det är Sirius.
De övriga lagen utanför slutspel är tydligt sämre än de åtta bästa lagen i tabellen och jag har oerhört svårt att se något annat lag hota.
Om jag ska peka ut någon så är det AIK – ett lag som har potential att explodera. Även om jag har svårt att se det hända också.
Annars?
Nej.
Thorengruppen är för långt efter, Örebro har för svag trupp, Jönköping saknar spetsen som slutspelslagen har och Höllviken är alldeles för ojämna.
Men om vi vänder på det:
Vilket, eller vilka lag, är jägarnas hopp om att nå slutspel?
Inför säsongen tippade jag att Sirius skulle spela slutspel och att Helsingborg inte skulle göra det.
Helsingborg är inte alls givna i ett slutspel, även om jag tror man krånglar sig dit igen, mycket tack vare utgångsläget man skaffat sig.
Ifjol var man usla efter nyår, rasade som en sten i tabellen. En stor orsak till det var det täta matchschemat i kombination med den tunna truppen. Helsingborg orkade helt enkelt inte.
Senast föll FCH mot Pixbo, och var slutkörda i sista perioden. Då var det första matchen det här året.
FCH har en tunn trupp i år också, det finns en risk att det kan bli en jobbig januari igen, faktiskt.
Helsingborg har sju poängs marginal ner till strecket, vilket ändå talar för skåningarna.
Dalen ligger sämst till med sin åttondeplats och jägarna är bara två pinnar efter. Umeågängets tuffa säsong kan i första hand tillskrivas skador. Mattias Wallgren är borta resten av säsongen, Fredrik Edholm har varit indisponibel, Sebastian Degeryd missade hela säsongsstarten, Andreas Carlbom har knappt spelat, lirare som Jonas Svahn och Patrik Rokka har missat matcher.
Det är inga dussinlirare, precis.
Dalens form är också svag, så visst lever man farligt – men jag tycker ändå att man har så pass bra lag att man ska reda ut en slutspelsbiljett.
Samtidigt: både form och läget just nu talar inte för Dalen – så ska något lag slå sig in på slutspelsplats så är det nog på Dalens bekostnad.
Under söndagen ställs Dalen mot AIK – en nyckelmatch i slutspelsstriden.
Inte bara för AIK:s jakt – utan för hela jaktflocken.
Det är sannerligen skarpt läge för Dalen nu som möter AIK och sedan Sirius – vinner man de matcherna så tar man hästkliv mot slutspel.
Om inte…
Ja, då lever man faktiskt farligt.

***

Dags att tippa helgens matcher och herrarna är först ut.

Lördag:

Thorengruppen – Storvreta 2: Thorengruppen har en närmast nog omöjlig utmaning framför sig om man ska behålla sin SSL-status och har radat upp förluster i nyckelmatcher på sistone. Någonstans är det nog skönt för laget att gå in i en match som man inte förväntas vinna – så man ska absolut inte räknas ut här. Samtidigt är Storvreta riktigt bra, har fått tillbaka Alexander Rudd och har alternativ att laborera med, och typ allt talar för att man segrar här också.

Söndag:

Linköping – Växjö 1: Det brukar bli tätt och tajt mellan de här lagen och så var det ju också senast när Växjö vann med uddamålet. Växjö har vunnit båda mötena den här säsongen, därför känns det som att vågskålen kommer tippa över till Linköping nu, och östgötarnas form känns också snäppet vassare än smålänningarna som dessutom haft en hel del sjukdomsproblem i truppen.

Höllviken – Pixbo 2: Höllviken blir man inte riktigt klok på, man kan vinna mot topplag men torska mot bottenlag, man blandar och ger friskt. Nyckeln är att den uppoffrande defensiven sitter. Pixbo är betydligt stabilare, har ett grundspel och ett försvarsspel som man litar fullt på, och formen är strålande med fem raka segrar i bagaget. Gästerna, med stekheta duon Max Wahlgren och Martin Östholm, tar det här.

AIK – Dalen 1: Ska något av lagen utanför slutspel till slutspel i år så är det Dalen eller Helsingborg som måste trängas undan känns det som, och därför blir detta så klart en nyckelmatch för AIK om man ska kunna fortsätta drömma om slutspel. Vinst och man är tre pinnar efter Dalen, torsk och man är nio pinnar bakom. Båda lagen har förluster bakom sig, men AIK känns ändå i något skarpare form – så dunkar in en etta här.

Sirius – Falun 2: Sirius är på uppgång, inget snack, men det blir inte lätt att sno några pinnar mot Falun som är i väldigt, väldigt bra form. Trots att både Alexander Galante Carlström och Jonas Adriansson saknades senast så tvålade man dit Storvreta efter övertid. Sirius kommer spela snålt, dra ner på tempot och hitta spelvändningar, men Falun kan spela med tålamod också – så visst blir det en tvåa här.

Mullsjö – Jönköping X: Mullsjö torskade överraskande borta mot Höllviken senast, och det är svårt att få grepp om västgötarna som har ett väldigt bra lag på pappret men som har svårt att omsätta det i ett framgångsrikt spel. Bland annat försvarsspelet ser så där ut. Jönköping nådde kryss i förra derbyt, kliver in med allt att vinna och kan mycket väl roffa åt sig poäng igen. Trycker in ett kryss.

Damerna!

Söndag:

Dalen – Kais Mora 2: Med tanke på Dalens fina insats mot Endre under fredagskvällen, där man var bra defensivt och så när fixade poäng men 1-2-föll till slut, i kombination med att Kais Mora hade svårt att komma igång mot Linköping och fick utdelning först när gästerna var tröttkörda, så kanske det finns en liten, liten skrällchans för Dalen här? Men… nej, Kais Mora tar det här ändå.

Sirius – Täby 2: Täby har SSL:s bästa och hetaste förstafemma. Moa Tschöp, Jennifer Stålhult, Ranja Varli och Louise Wickström hade lekstuga mot Karlstad senast med tio mål och 19 poäng, och de lär ösa på även mot Sirius som knappast lär orka stå emot den offensiva anstormningen. Sirius form är förvisso skaplig, men det spelar ingen roll – Täby är ett par klasser bättre.

Endre – Jönköping 1: Endre hade oväntat stora problem att dyrka upp Dalen och fick nöja sig med en 2-1-seger efter att ha blivit bjudna på segermålet. Jönköping blir ingen lätt motståndare heller, även om också JIK hade oväntat stora bekymmer att slå tillbaka Telge senast. Endre är ett i grunden bättre lag med vassare spets och kliver in som favoriter. Jag tror man plockar hem detta, men det är lite kryssvarning.

Rönnby – Telge 1: Någon drog ur ketchupflaskan senast för Rönnby som dunkade in hela elva mål mot Malmö, så många påsar hade man inte gjort i en match på två år. Formen verkar riktigt bra, för man slog ju Iksu innan dess också. Telge slåss med näbbar och klor för att hålla sig kvar. Nykomlingen slog Dalen och har sedan två uddamålsförluster – så formen verkar skaplig. Det räcker dock inte mot Rönnby.

Warberg – Malmö 1: Malmö… det är svårt att bli klok på skånskorna som har spetsspelare i SSL-toppklass, men som har förtvivlat svårt att hitta någon form av jämnhet. Det som skulle bli en förväntad slutspelsstrid i år handlar i första hand om att säkra nytt SSL-avtal. Warberg är luriga, sprattlar till då och då – och kan mycket väl segla in en trea här.

Linköping – Pixbo 2: Pixbo är en maskin. Otroligt stabila, gör hela tiden gedigna insatser och är fruktansvärt svåra att få hål på. Linköping möter storlagen på rad nu och i de tre senaste matcherna mot Iksu, Täby och Kais Mora har man målskillnaden 5-31 – och det här kan också bli en jobbig match, inte minst med tanke på att man såg slutkörda ut i tredje perioden i fredags mot Kais Mora, och nu ska försöka samla kraft till en toppmatch till. Det här kan rinna iväg.

Karlstad – Iksu 2: Karlstad är årets stora besvikelse, efter en lovande start har det rasat samman helt och hållet och i torsdags fick man pisk med hela 12-3 mot Täby. Laget har bara vunnit två av de nio senaste matcherna, mot bottengängen Warberg och Linköping, och har torskat mot bland annat Jönköping, Dalen och Sirius – lag som man på förhand ju skulle köra över. Iksu är inte i toppform vad det verkar men vinner här ändå, och lär ju inte minst vara revanschsugna efter hemmaförlusten mot Karlstad tidigare i höstas.

***

Full bevakning på söndag!

Målmedveten måldrottning

av Jonas Gustavsson

Det går inte annat än att imponeras av Malin Andréason.
Svensk innebandys just nu skarpaste målskytt på damsidan.
Här kan vi snacka om målmedvetenhet – på många plan.
Hon har ett galet målsinne på planen (den där medfödda förmågan att bara vara på rätt plats vid rätt tillfälle), men hennes målmedvetenhet utanför är kanske ännu större.
Samtidigt hänger de båda säkert ihop.
Det var inte givet på förhand att Kais Mora-stjärnan skulle spotta in bollar på sedvanligt vis den här säsongen.
25-åringen tog ju ett sabbatsår ifjol när hon skulle bli mamma. Det blev inte helt okomplicerat heller. Hennes son föddes två månader för tidigt, något som blev en chock. Samtidigt gick allt bra, efter omständigheterna.
Det enkla hade varit att slänga in stickan i garderoben.
Malin Andréason väljer inte de enkla vägarna längre.
Lagkamraterna hade redan innan hetsat henne till att vara med i slutspelet, trots att sonens födelse var beräknad till februari.
Nu blev det i december – och Andréason lyckades ta sig tillbaka till speldugligt skick till det där slutspelet förra våren.
I sommar lade hon ner mycket jobb på att bygga upp kroppen igen, samma resa som hon gjort några år innan då hon gav sig sjutton på att se hur bra hon kunde bli, och där fysiken var den stora nyckeln.
Den grundläggande träningen då blev öppningen till genombrottet och till VM-biljetten för två år sedan (även om hon kom med först efter ett återbud).
Den grundläggande träningen var basen i somras när hon byggde upp kroppen igen.
Nu är hon bättre än någonsin.
– Jag har aldrig sett mig som löpstark, men det är jag i år, sa hon när jag pratade med henne.
Hon gjorde inte mål i årets premiär – sedan har hon gjort mål i alla matcher, tretton raka, vilket skapat en monstersvit.
Om hon hade koll på det?
Icke.
– Jaså, är det så?, var hennes svar.
Hon grubblar inte speciellt mycket – hon går bara ut och lirar.
Att göra det som hon gör nu, att ha varit borta hela fjolåret och blivit mamma, till att bli SSL:s bästa målskytt är en imponerande resa.
Idag mot Linköping dunkade hon in dubbla bollar i 8-1-segern.
Hennes 1-0-påse var oerhört vacker.
Anna Wijk hittade My Kippilä bakom kassen som lirkade in bollen framför mål där en inforsande Andréason bara kunde vinkla in bollen.
På rätt plats vid rätt tillfälle.
Som vanligt.

***

Oj, vad tajt det blev.
Endre var spelförande och hade det mesta – men förmådde inte luckra upp Dalens kompakta defensiv och 2-1-segern man tog var med nöd och näppe.
2-1-målet var dessutom en bjudning av Dalen-försvaret – där Linnea Wallgren snappade upp en svag passning, visade sitt fina målsinne och nöp in segermålet.
Större var inte marginalerna.
Bittert för Dalen så klart.
Speciellt att falla på det där målet som man bäddade för själva.
Dalen har säkerligen snackat mycket om att bli mer kompakta. I november släppte man in väldigt mycket mål för att vara Dalen (20 mål på tre matcher). Sedan sopade man till Malmö senast (i enda matchen i december) innan man nu levererade den här fina prestationen mot Endre. Det är den här defensiven man behöver visa fler gånger framöver för att säkra nytt SSL-avtal.
Noterbart: Endres Stina Ander lirade för första gången på nästan ett och ett halvt år (hon har hoppat in och tagit någon straff tidigare dock), där har gotländskorna ett trevligt sparkapital i en skottkanon och potentiell framtida landslagsback. Det blev ett gäng byten till slut – och hon kommer säkerligen trappa upp framöver.

***

Först åkte Sanna Scheers tröja upp i taket.
Sedan vann Rönnby mot Malmö med 11-7, och det var en klar seger där man hade 7-2 efter 40 minuter och sedan hela tiden svarade med nya mål när Malmö försökte närma sig.
Elva baljor av Rönnby alltså – så många mål har man inte gjort i en SSL-match på ganska exakt två år.
Snacka om islossning för laget som annars är ganska målsnålt för att vara ett slutspelslag, men den här matchen putsade ju till siffrorna en hel del.
Annars har ju laget den här säsongen kännetecknats av att göra ganska få mål – men också släppa in tämligen få.
Västeråslaget hade också hela tre tvåmålsskyttar: Lisa Söderlund, Angelica Nordfeldt och… Kajsa Andgrim.
Andgrim som satte sina första mål för säsongen – och som svarade för totalt fyra poäng, något som ökade årets poängskörd med 200 % (från två till sex pinnar).
Malmö?
Ja, inte ser man ut som något slutspelslag i år inte.

***

Planenlig seger.
Ja, så kan Iksus 6-2-viktoria hemma mot Warberg summeras, men samtidigt verkar det som att Iksu har problem med just Warberg. Man var ju så när att torska nere i Halland i höstas men redde upp allt i slutminuterna, och nu blev det alltså ”bara” 6-2 på hemmaplan.
”Bara” eftersom Iksu är en offensiv maskin och flera klasser bättre än Warberg, men halländskorna höll ihop det bra.
Sedan var det ändå inget snack, när Iksu gick upp till 4-0 i den andra perioden så var det givet att hemmalaget skulle ta segern.
Noterbart är att Amanda Delgado Johansson blev poänglös för första gången den här säsongen.

***

Uppsnack inför helgens matcher kommer imorgon!

Sida 1 av 54
 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Pontus Carlgren
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB