Startsida / Inlägg

”Går inte att hålla på så här…”

av Jonas Gustavsson

Strax tjöt om dagens SSL-matcher, men först del 2 i såpan kring David Gillek som skapar en hel del debatt i innebandykretsar.

Mullsjö-stjärnan slog ju till AIK-backen Erik Andersson i ansiktet igår, i vad som kan tolkas utav tv-bilderna såg medvetet ut. Gillek sa att det inte var medvetet, domarna friade – men idag, en dag i efterhand, har domarna alltså som väntat anmält händelsen.

– Vi har gjort en bedömning efter videosekvens att göra en anmälan, sedan får juridiska nämnden kolla på samma sak och göra sin bedömning, säger domaren Håkan Grahn-Gustavsson till Jönköpings-Posten.

På Twitter är tolkningen klar: många tycker att Gillek ska stängas av.

Han själv är inte av samma uppfattning. Så här sa han ikväll efter att ha fått veta att han anmäls:

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag blir både förbannad och besviken. Men inte förvånad. Jag har sett sekvensen flera gånger, det är varken någon armbåge eller knytnäve, jag trycker bara bort honom. Jag kanske träffar olyckligt, men jag kan inte förstå varför det förstoras. Så fort det är en tv-match så blir allt uppsnackat. Det går inte hålla på så här, allt i tv blir värsta grejen. I så fall måste alla matcher filmas och granskas. Det känns som innebandyn ligger långt efter där. Domarna sa under matchen att det var oavsiktligt, jag förstår inte varför de ska ändra sig. Kanske är det påtryckningar.

Tror du det blir något straff?
– Nej, det hoppas jag inte, det måste ta sitt sunda förnuft till fånga.

Inget ont om David Gillek, det är en härlig spelare och person, men jag vet inte om jag kan hålla med här: jag tror och tycker att det ska bli något form av straff. Jag tycker nämligen att smällen ser väldigt avsiktlig ut.

***

Jag valde att se matchen mellan Linköping och Pixbo ikväll – men det blev inte samma sprakande föreställning som vi bjöds på igår mellan Mullsjö och AIK. Pixbo rivstartade, sprang ifrån till 7-0 och avgjorde. Linköping närmade sig förvisso, men var egentligen aldrig nära.

Östgötarna var en besvikelse. Försvarsspelet var under hela matchen, och framförallt i början, helt under isen. Pixbo hittade både ytan mitt i boxen och sin toppgubbe hela tiden, vilket gjorde att man enkelt kunde skapa bra chanser. Har man då också killar som Linus Henriksson och Patrik Malmström i uppställningen så får man som motståndare inte bjuda på speciellt mycket för så smäller det.

Bäst i Linköping? Utan tvekan backen Jesper Johansson.

Bäst i Pixbo? Martin Östholm. Men gillade också det som Emil Julkunen visade upp. Han är en lurig spelare som med lite yta kan hitta på mycket.

Sedan var det ju exceptionellt att Linköpings-förvärvet och hajpade zorro-prinsen Jesper Alm i sin första SSL-match, i sitt första SSL-byte, går in och gör en zorro som resulterar. Magiskt!

***

Surrade med Linus Henriksson efter matchen. Pixboforwarden gjorde ju mål efter dryga minuten, i sin första bollkontakt i matchen. Snacka om succédebut i nya klubben.

Han matchades i en lina med Oskar Henriksson och Emil Julkunen.

– Vi har spelat en hel del ihop på slutet. Alla gillar att ha boll och kemin blir bättre och bättre, sa Henriksson, som hoppas få skjuts på karriären efter ett jobbigt fjolår:

– Jag var ju skadad i tre månader ifjol, det grämde mig och tog på både fysiken och självförtroendet. Sedan har jag spelat med samma gubbar i Warberg ett tag. Det kändes som jag stod och stampade lite. Jag behövde en ny miljö.

***

I övrigt ikväll:

Granlo – Falun 2-7: Tre mål av Alexander Galante Carlström, tre poäng av Rasmus Enström och seger för Falun. Kunde inte vara mer väntat.

Dalen – Sirius 6-4: Lite fler mål än jag trodde. Men tight, som väntat. Starkt av Dalen att ta en seger hemma och viktigt att andra än Ketil Kronberg levererade. Två mål av Martin Tokos idag bland annat.

Kais Mora – Warberg 4-6: Stark premiärseger för något ifrågasatta Warberg. Enligt twitter-legenderna Kimmo Eskelinen och Jimmy Lindblom så dunkade Joakim Andersson in värsta snajper-målen. Oväntat och kul.

Plus tjuvstarten på damernas SSL:

Falun – Kais Mora 1-16: Oj, vilket målkalas. Det ska inte få rinna iväg så. Men stärker också två teser: Kais Mora är riktigt jäkla bra och Falun kommer få en oerhört jobbig vinter. Noterbart: fem pinnar direkt för Anna Wijk och fyra poäng för comebackande Therése Karlsson.

***

Matcher varje dag nu. Skånederby imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB