Startsida / Inlägg

Ta ansvaret och anmäl

av Jonas Gustavsson

Jag måste bara kommentera Martin Östholms crosschecking på Filip Mbanza.

Mitt minne är visserligen kort, men jag kan inte erinra mig att jag sett något värre hjärnsläpp på en innebandyplan. Filip Mbanza kanske sa något annat än ”hörrdu” och kanske förstärkte sitt fall något, men det spelar ingen roll, den medvetna crosschecking som Martin Östholm delar ut kan inte försvaras på något vis. Så där gör man bara inte. 

Men jag reagerar på två saker till, förutom smällen:

1) Straffet

Smällen är riktigt jäkla illa men jag vet i fasen om inte domarnas straff ändå är den största skandalen. Den ene domaren ser ju hela situationen, armen åker upp direkt och det blir två minuter. Två minuter? Om det där påhoppet inte är matchstraff så undrar jag vad som är matchstraff. Filip Mbanza är ju överdrivet diplomatisk när han försvarar domarna:

– Jag tycker om tuffa matcher och det kommer bli fler sådana. Det går fort och är svårt för domaren, säger han till Sportbladet. 

Svårt för domarna? Detta såg väldigt solklart ut. Jag är mer inne på kloke och rutinerade Peter Wallin, Mora-coachen, och hans linje:

– Det är ett solklart matchstraff. Domaren har en ganska hög nivå vad gäller det fysiska spelet när det bara blir en tvåa i det läget, säger Wallin.

Sannerligen.

2) Anmälan

Diskussionen har jag sett många gånger. Kanske framförallt i hockeyn, men även i innebandyn. Det här att man skiter i att anmäla för att det inte hjälper egna laget. Kais Mora och Peter Wallin kommer inte att anmäla Martin Östholm eftersom man inte har någon egen vinning av det, då han kommer missa matcher mot andra lag och inte matcher mot Kais Mora.

– Vi hade behövt det (matchstraffet) i matchen i söndags. Utan Östholm på planen hade matchen kunnat ta en annan riktning, men vi tjänar inget på att han sitter avstängd när vi inte spelar mot honom, säger Wallin. 

Jag håller inte med. För sportens skull. Det är givet att det som Martin Östholm gjorde måste anmälas och granskas. Allt annat är en skandal. Tar inte Kais Mora sitt ansvar så hoppas jag att domarna gör det. Annars blir alltså praxis att en crosschecking är värd blott två minuter? Så kan vi inte ha det.

Så snälla, ta ansvar och anmäl.

***

På tal om avstängningar. David Gillek är alltjämt under utredning. Har jag rätt information så ligger bollen just nu hos Gillek själv som ska komma med ett utlåtande på anmälan. To be continued…

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB