Välkommen in i spelet, Jesper Alm

av Jonas Gustavsson

Hans zorro-konster har varit omtalade länge. Och Jesper Alm har inte varit blygsam i sina första SSL-matcher heller.

Linköpings nyförvärv, som ifjol lirade i småländska Vimmerby, zorrade in ett mål i sitt första byte i SSL-debuten mot Pixbo, och i andra matchen mot Helsingborg slog han till igen – och det var hög klass. 19-åringen fick chansen att slå en straff  i andra perioden, och gjorde – givetvis – en zorrofint och Jonathan Paulsson i Helsingborgs kasse var totalt chanslös.

Kontrollerat. Fräckt. Underhållande.

Ni ser målet i kvällens Sportbladet News, för övrigt (23.30-sändningen). Tack till SSL Play och fch.solidtango.se som fixade det där.

Surrade med honom nyss. Skön kille, snackade en hel del för att vara ung innebandyspelare. Han berättade att han zorrat sedan han var elva, tolv år. Han gillar att showa.

– Det är kul att bjuda publiken på någonting, sa han.

Men helt sjukt alltså: två matcher, två zorro-mål. Det första dessutom i första bytet. Och då var han riktigt nervös, men det spelade ingen roll.

– Ja, jag vet inte vad jag ska säga. Jag vet inte om första målet var min första bolltouch faktiskt, jag var så nervös att jag inte kommer ihåg.

Det vimlar ju inte av zorro-killar numera. Jag frågade Alm om det, men vi kom väl fram till att det är Daniel Johsson – som för övrigt brände två zorro-test ikväll – och inte så många andra.

– Ju snabbare det går, desto svårare är det. Så jag förstår att det inte zorras så mycket i SSL. I många situationer kanske man väljer bort det för att det kan skapa problem. Man vill skapa fördelar i andra situationer istället. Men jag vill inte zorra för sakens skull, det ska generera något. Jag kan säga att jag hade nog inte gjort så många poäng som jag gjort om jag inte zorrat.

Han har sannerligen levererat omgående. SSL:s nye zorro-kung.

Som de sa i Jeopardy förr: Välkommen in i spelet, Jesper Alm.

***

Ni som inte sett Jesper Alms zorro-straff från distriktslags-SM kan ju kolla in det här.

***

Då så, matchen i stort.

Vi kan väl säga så här: det som studsade emot Linköping i premiären studsade sannerligen med laget i den här matchen. Några exempel: bollen studsade på Mika Moilanens fot och fram till Matej Jendrisak som sopren kunde slå in 1-1, en målvaktsretur i power play ramlade ut rakt på bladet hos Simon Klein (förvisso på volley, men ändå) som kunde dunka in 2-2, Jesper Johanssons instick gick på Nicklas Lindholms fot och in i mål fram till 4-2.

Två långbollar resulterade i 5-2 (Felix Lanvers första SSL-mål) och 6-2 (långbollen föranledde straffen som Jesper Alm sedermera zorrade in).

Väl i ledning så var Linköping klart bättre. Helsingborg försökte iscensätta en forcering i sista perioden, men var aldrig nära att hota östgötarnas 6-2-överläge. Linköping spelade med självförtroende, var otroligt täta framför Robin Laakso och Helsingborg tilläts bara skjuta i hopplösa vinklar. Imponerande stängning av matchen.

Bäst i Linköping? Jesper Johansson, som jag tycker är en grymt bra back. Tobias Gustafssons box play-spel var också en fröjd. Felix Lanver var pigg och Simon Klein bra, men förväntade mig mer av exempelvis Martin Karlsson och Matej Jendrisak.

Helsingborg? Nja, va. Linus Nordgren var bland de bättre, men brände sina bästa lägen och plockades sedan bort totalt i sista perioden. Finska duon Jani Kukkola och Mika Moilainen var – milt uttryckt – helt under isen. Det var inte många som var bra hos skåningarna, egentligen.

***

Någon skämtade om att införa passivitetsvarning i innebandy.

Vet i fasen om det ändå inte är något som borde diskuteras. Linköpings avslutning på andra perioden gjorde mig lite förbannad, faktiskt. Laget stod djupt ner på egen planhalva och bollade mellan varandra utan någon intention att göra något. Och då var det ändå minuten kvar av perioden. För jävla tråkigt. Helsingborg tappade tålamodet, klev på, fick en långboll mot sig som generade en straff och avgjorde matchen.

Naivt av Helsingborg? Nej, vad skulle man göra? Klart man måste kliva på, både för sin egen, publiken och sportens skull.

Jag köper att Linköping gör allt för poängens skull, men det är så jäkla tråkigt bara. Destruktivt spel. Just där och då kände jag att visst – passivitetstraff kanske inte är så dumt.