Startsida / Inlägg

Derby – men ganska svala känslor

av Jonas Gustavsson

SSL har ju numera bara ett kvarvarande derby. Slaget om Uppsala. Sirius mot Storvreta.

Idag möttes lagen i en match som bjöd på en rejält underhållande tredjeperiod, men som inte var mer än okej i de två första akterna. De klassiska derbykänslorna var frånvarande, kan jag tycka, även om det kanske var annorlunda att uppleva det på plats i jämförelse med min tv-soffa.

Det hettade dock till rejält en gång – i slutet av andra, när Fredrik Holtz sprang in i Petter Nilsson. Holtz klarade sig undan utvisning och då rann bägaren över för Nilsson som domar-diskuterade till sig en tvåa. Oavsett läge, situation eller tankar så är det givetvis inte försvarbart att snacka till sig en tvåa. Något en väldigt besviken Petter Nilsson också var inne på:

– När man fått fyra, fem smällar mot skallen och det inte händer något hos domaren så kan det bli så. Så här stel har jag aldrig varit i nacken efter en match. Men jag ska inte ta tvåan ändå. Jag får be om ursäkt till hela laget.

Däremot kan jag förstå hans frustration efter smällen. Om den är medveten från Fredrik Holtz eller inte – han själv menar ju givetvis att den inte var det – är lite svårt att se via bilderna, men Holtz är ju en spelare som gillar att vara på gränsen, gillar att ligga under skinnet och som ofta skapar känslor. Visst söker han kontakten, så är det ju, sedan är det svårt att säga hur mycket han trycker till.

Ingen hade nog kunnat protestera om det blivit en tvåa där.

Petter Nilsson är klar i sin åsikt.

– Jag tycker att det är katastrof. Det var fjärde, femte gången i matchen som jag blev rammad. Det är övertydligt. Han kan inte gömma sig bakom att han inte ser mig, han söker upp det. Jag blev förbannad och sa till domaren vad jag tyckte, sa han.

Jag tror Nilssons frustration handlar lika mycket om matchen som om sin utvisning. Hans tvåa gjorde ju att Storvreta fick power play där man gjorde 5-1 vilket sedermera blev matchvinnande, men Sirius förlorade ju matchen som lag i de två första perioderna där man neutraliserades mer eller mindre helt av ett rappare Storvreta som hade ett helt annat passningsspel och tempo i kroppen. I sista perioden fick Sirius igång spelet, men då var det för sent.

– Jag skulle nog säga att det vår sämsta insats i år. Jag vet inte vad vi gör i två perioder. Vi rör inte på fötterna, sa Nilsson.

Vad sa ni inför sista?
– Inte så mycket, det handlade mer om att hitta vårt spel som vi kan spela, det spelet hade vi inte i de två första perioderna. Sedan låg vi under med 5-1, då är det bara att ösa på, man kan inte tänka för mycket. Vi gjorde det bra i tredje och var nära, men det räcker inte. Jag kan inte sätta fingret på vad vi gjorde för fel. Om vi var slitna eller vad. Jag kan bara be om ursäkt till alla som kom och kollade på matchen, vi borde ha gjort en bättre insats.

***

Fredrik Holtz var, av naturliga skäl, nöjd med matchen.

– Derby är derby och det var skönt att vinna, även om vi borde ha vunnit större. En stor anledning till att vi vann var Viktor Klintsten. Vilken vägg han är alltså, säger Holtz, som också satte ett vackert mål efter att ha fått en perfekt serverad cross-macka av Mika Kohonen.

– Han har väl slagit 100 sådana passningar så det var inga konstigheter. Den satt bra.

Passade också på att fråga veteranen om vad han tycker om SSL i år.

– Framförallt tycker jag att det är offensivare innebandy. Det är ingen handbolls-innebandy. Det är full fart framåt. Mindre huvud inblandat. Det måste vara kul för publiken eftersom det blir så mycket mål, svarade han då.

***

Petter Nilsson summerade väl det mesta av derbyt. Jag instämmer: Sirius var väldigt bleka i två perioder, men i tredje, mycket tack vare att storstjärnan och nya poängligaettan Billy Nilsson började varva upp, så började man lira med en helt annan fart, tog fler initiativ och hittade avslutslägena. Det var inte långt ifrån att Sirius kom ikapp till slut faktiskt, trots att Storvreta hade järngrepp om kampen efter 40 minuter.

Men som sagt: innebandy är innebandy. Det är inte över förrän feta damen sjunger. Sirius var nära till slut, men vaknade för sent.

Det jag var mest imponerad över hos Storvreta var ”gubbkedjan” med Mika Kohonen, Fredrik Holtz och Rickie Hyvärinen. De såg pigga ut, hittade lösningar och låg bakom en hel del. Holtz platsar verkligen som blåslampa i den formationen, mellan de finska gentlemännen. Alexander Rudd och Viktor Klintsten var också riktigt bra, som brukligt. Derbyn föder ju också nya hjältar – idag var det Nicklas Paulsson som gjorde viktiga 3-0, dessutom på sin födelsedag.

I Sirius var det grått i två perioder, utom Petter Nilsson som var bra i kassen, men i sista klev flera fram. Främst Billy Nilsson, men även Peter Berlin och Dan Johansson, bland annat.

***

I övrigt idag:

AIK – Linköping 2-5: Johan Nilsson-effekten, eller Erik Isaksson-effekten som man snackar om i AIK-kretsar, varade i en match (11-3 mot Falun). Hemma mot tunga ångloket Linköping orkade inte AIK stå emot, utan föll med tämligen klara siffror. Östgötarna boxade därmed tillbaka omgående efter förlusten mot Storvreta senast och toppar tabellen.

Falun – Kais Mora 9-3: Kais Mora höll jämna steg i drygt halva matchen och hade då 3-3. Sedan spurtade mästarna, sköt sex raka mål och vann klart. Fyra poäng vardera av landslagsmännen Rasmus Enström och Emil Johansson.

Mullsjö – Helsingborg 5-5: David Gillek-comebacken genererade två mål och två assist. Imponerande så klart. Men Mullsjö-veteranen var nog inte nöjd med att hans Mullsjö tappade 3-0 och 5-3 till 5-5. Specielle målskytten Daniel Johnsson satte de två sista kassarna för skåningarna och snodde därmed rubrikerna från Gillek.

Warberg – Växjö 5-5: Det doftade kryss och så blev det till slut, även om Växjö hade en 4-1-ledning ett tag och såg ut att sno alla poäng av hallänningarna. Därmed tappade Warberg sina första poäng på hemmaplan den här säsongen.

Höllviken – Pixbo 3-8: Så kom då Höllvikens första förlust på hemmaplan. Skåningarna sköt förvisso 1-0, men sedan vände Pixbo redan i första, ledde med 4-1 och spädde på till 5-1 i andra. Som väntat så stannade också Patrik Malmströms måltorka upp då han efter två mållösa matcher dunkade in dubbla bollar. Han hamnade dock i skymundan av Linus Henriksson som satte tre kassar.

***

Omgång elva på söndag. Då spelas en hel och full omgång för första gången under en och samma dag i höst. Intensiv dag, minst sagt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB