Startsida / Inlägg

Vilket drömmål, Linus Nordgren

av Jonas Gustavsson

Fotbollen får gärna ta patent på långbollar och man kan tycka vad man vill om fenomenet, men när det blev som i det färgsprakande (ett lag i rött-och-gult-randigt á la Skåne, ett lag i himmelsblå tröjor och röda shorts…) mötet mellan Helsingborg och Storvreta så kan man inte annat än att njuta av underhållningen.

Daniel Johnsson drog iväg en långboll från försvarszon som Linus Nordgren drog in direkt på volley.

Precision. Noggrannhet. Påpasslighet.

Riktigt jäkla snyggt alltså.

Ett drömmål, även om det är ett utvattnat begrepp numera. Kanske årets mål i SSL.

– Det var helt enkelt en långboll som jag drog in på volley, jag fick en bra träff där, sa Nordgren till TV12 om målet som betydde 2-1 i den första perioden.

– Vi kör mycket volley på träningarna så det siter lite i ryggmärgen. Det var vara att dunka på där.

Typiskt innebandy-ödmjukt.

Nåväl, det rasade in granna mål i matchen och bjöds på mycket bra underhållning i den aspekten, men däremot ska målvakternas insatser inte förringas, speciellt inte Viktor Klintsten i Storvreta som svarade för flera kalasräddningar.

Matchen i stort?

Jo, Storvreta vann ju med 8-3 till slut och det var inget snack om att det var rättvist. Helsingborg öppnade förvisso frejdigt, Nordgrens mål till 2-1 var magiskt, Mika Moilainens 3-1 nästan lika snyggt. Men sedan började Storvreta äta sig in i matchen, Alexander Rudd började tugga igång, Mattias Samuelsson visade en poängform han inte haft på hela säsongen och en stekhet Henrik Stenberg, som missat två matcher, kastades in i hetluften. Uppsala-laget vann mittperioden med 4-0 och avgjorde där.

Storvreta har – trots en del skador – verkligen rullat igång. Nu börjar man känna igen maskinen, trots att spelare som Rickie Hyvärinen och Mika Kohonen är långt från fornstora dagar. Istället är det den nya generationen – Albin Sjögren var ju grym till exempel – som tagit över.

Mysteriet Helsingborg har jag belyst tidigare och den här matchen gav väl bara vatten på kvarnen gällande uppfattningen. Att det skulle komma en baksmälla på 7-2-viktorian mot Sirius senast var som ett brev på posten. Skåningarna har en skyhög högstanivå, men också en bottenlåg lägstanivå. Blandar briljans med huvudlöshet. Så fort man får lite tuppkam så blir det fritt fall. Det känns också som att man är väldigt beroende av sina spetsar – bredden är för svag, helt enkelt. Därmed inte sagt att Helsingborg inte är ett slutspelslag, det ska man absolut vara.

Matchen i matchen?

Kristoffer Fält och Staffan Jacobsson. Två av SSL:s mest hårdföra backar. Inga fingrar emellan där inte. Det flög lite kroppar idag och minns ju framförallt när Fält skickade Stenberg på en tur. Gillar fysiskt spel – när det är inom gränserna.

Och det tycker jag att det var för det mesta.

***

Såg toppmötet mellan Falun och Linköping och blev sannerligen inte besviken. Det var ett möte som hade det mesta: fysiskt spel, snygga mål, grymma målvaktsräddningar, spänning. Till slut 7-6 efter övertid till Falun efter att specielle måltjuven Alexander Galante Carlström avgjort på övertid.

Pricken över i var ju att Jonas Adriansson – en av VM-skrällarna, speciellt om vi ser från när säsongen startade – satte tre mål, lika många baljor som han satt på hela säsongen innan. Ganska tydligt svar på att han är rätt man för en plats i VM-truppen, även om han givetvis inte är nominerad för att lasta in poäng, utan snarare för sin fysik, vilja och mångsidighet.

Matchen böljade annars i initiativ och det var jämnt.

Jag gillade verkligen det som Faluns förstafemma levererade. Även om Rasmus Enström & Co togs riktigt hårt stundtals av Linköpings betong-försvar, så lyckades man lirka sig ur och hitta bra chanser.

Måste ju också lyfta Johan Rehn i Falun-kassen. Vilka räddningar han svarade för alltså. Bland annat så var ju Marcus Johansson sopren i första och Hampus Dargren hade ett sylvasst power play-skott i andra, men Rehn hann med. Han visade sannerligen spirande VM-form.

Dargren föresten, forwarden som tagit hästkliv framåt i år, verkade allmänt uppgiven i den här matchen. Jag vet inte om jag sett någon spelare kolla upp så mycket i taket och be till högre makter om mer flyt i både skott och passningar. När han slog passningen till 3-1 knöt han näven som om han gjort mål. Kanske bor det en liten frustration i honom, det intensiva poängmakandet från säsongsstarten har ju sannerligen ebbat ut.

Just det: Linköping-stjärnan Martin Karlsson brakade ju in i Falun-bänken efter en tryckare av Patrik Rokka och spelade vidare en stund innan han klev av. Troligen något med höften. Tur i oturen med VM-uppehåll.

I övrigt? Jag har väl berömt de som berömmas ska i hemmalaget: förstafemman och Johan Rehn. Men också beröm till unge Casper Backby som fick mycket speltid. I Linköping dunkade Matej Jendrisak in tre kassar och var bra, Martin Hovlund imponerade i passningsspelet och Robin Laakso i kassen var nästan lika bra som Rehn.

Jag tycker det märktes att det var topplag som möttes.

***

I övrigt på herrsidan idag:

Dalen – Warberg 4-5 (ot): Jag var ju en av dem som ville ha med Rikard Eriksson som extracenter i VM istället för Joel Kanebjörk för jag tycker han varit bra i höst, och i dag var han en av nyckelfigurerna när Warberg räddade poäng borta mot Dalen. Han sköt 2-3 och 3-3 i början av sista och spelade sedan fram nya målmaskinen Mattias Wallgren till 4-4. Veteranen Martin Emanuelsson avgjorde på övertid. Warberg fortsätter plocka poäng alltså, imponerande.

Granlo – Pixbo 7-11: Målkalas. Och matchen avgjordes i mittperioden som Pixbo vann med hela 5-0. Sedan smällde gästerna in även de två första bollarna i sista vilket betydde 9-4-ledning, och den urladdningen orkade hemmalaget inte svara på. Väntad bortaseger.

AIK – Växjö 5-4 (ot): Arbetade ju in det där krysset, vilket inte är så svårt när Växjö är i farten. Det blir liksom ofta lika när smålänningarna är inblandade. AIK hade annars kommandot med en 4-2-ledning i sista, men två mål av Växjö på 35 sekunder utjämnade, innan Patrik Hagberg avgjorde på övertid vilket plockade hem en ytterst viktig tvåa för AIK. Solna-laget minskade därmed avståndet till både Höllviken och Granlo närmast ovanför det negativa strecket.

***

Och så damerna då.

Otroligt nog var ju Jönköping på väg mot en skräll mot Kais Mora då man ledde med 6-4 en bit in i andra perioden. Starkt av småländskorna mot den bollrullande segermaskinen från Dalarna – men det höll inte hela vägen in i mål, utan Kais Mora sköt fem raka mål och vann med 9-6.

Hur mycket man än hyllar alla stjärnor i Kais Mora så brukar det rinna ner till att det är Anna Wijk som står där som den stora matchvinnaren. Den som stiger fram när det behövs som mest. Så var det nu också.

I sista perioden sköt hon ett tvättäkta hattrick.

– Det var nog första gången jag gjorde ett äkta hattrick. Jag är ingen målskytt direkt och tar inte så många avslut, så det är inte så lätt att lyckas med ett hattrick för min del, sa hon till mig om de tre målen.

Jag vet att jag snackade med henne efter poängligavinsten i SSL ifjol, och då påpekade Wijk att hon börjat skjuta mer vilket gav fler mål. Men i år har hon fallit ner i passnings-träsket igen.

– Jag har väl det. Därför var den här matchen ett steg i rätt riktning. Jag kände själv efter vår svaga förstaperiod att jag var tvungen att gå mer rakt på mål. Det lönade sig. Men framförallt så handlar det om att jag har bra kedjekamrater som gör det enkelt för mig.

Överdrivet ödmjuke Wijk menade ju också att egna poäng mest är bonus för henne. Inte många poängdrottningar som skulle säga det. Jag hade önskat mig en portion mer kaxighet – men det är bara vad jag tycker.

***

På tal om skrällar så tog ju Dalen, till skillnad från Jönköping, sin överrasknings-seger hela vägen in i mål. Umeå-laget kopierade 6-4-skrällen borta mot Rönnby genom att vinna med samma siffror borta mot Endre. Laget hade noll segrar på bortaplan innan de här två skrällarna – starkt som attan att bärga sex pinnar i de två matcherna.

Frågan är då om slutspelskampen är avgjord redan nu? Täby och Dalen har, bakom ”de sex stora”, verkligen imponerat och skapat marginal ner till övriga lag.

***

I övrigt idag på damsidan:

Uppsala – Pixbo 2-3: Pixbo hittar liksom vägar att vinna, även om det inte sprakar. Som mot Karlstad, som mot Telge. Och som mot Uppsala idag. En knapp uddamålseger – men det är ju en seger. Pixbo ledde med 3-0 innan Uppsala – utan stjärnan Amanda Delgado Johansson – började knapra ikapp, men närmare än två reduceringsbollar kom man alltså inte.

Täby – Huddinge 12-4: ”Sensationslaget” Täby fortsätter att leverera och segern mot Huddinge var, enligt siffrorna, odiskutabel. Det mest överraskande var väl att genombrottsliraren Jennifer Stålhult bara sköt ett mål – men å andra sidan hade hon tre assist, och fyra poäng är bra. Räknade jag rätt hade Täby åtta olika målskyttar.

***

Jag är ju skyldig en redovisning av lördagen igår också, eftersom jag rosa-jobbade på annat håll då.

Där måste jag bara nämna Kais Moras övertidsseger mot Mullsjö. Eller ja, framförallt det som hände där i slutet. Mullsjös Jimmie Pettersson satt utvisad i slutet av tredje och sedan, när signalen gick, så gick han ut på plan för att taktiksnacka med laget. Men det får man inte – utan han blev utvisad för ”felaktigt beträdande av spelplan”. 

Om jag förstått det rätt så räknas inte uppehållet mellan tredje perioden och övertiden som en paus och då får man inte lämna utvisningsstolen.

Jag hade inte koll på detta, uppenbarligen inte Mullsjö eller Jimmie Pettersson heller, men jag tycker det är galet. Vad är det för regel? Klart som fasen att han måste få vara med och snacka med laget i det läget, det kan ju handla om taktik hur och när han får komma in igen, hur man formerar sig, om han ska byta direkt eller inte.

Känns befängt.

– Sekretariatet sa inget till mig när jag lämnade bänken. Men sedan ropade de ut det i högtalarsystemet, nummer åtta är på plan, och då uppmärksammade domarna det och visade ut mig igen. Jag tycker det var dåligt gjort av dem, de sa inget till mig men ropade ut det i hela arenan. Det kändes som de gjorde det med flit för att få mig utvisad, sa Pettersson till mig när jag frågade om vad som hände egentligen.

– Men jag hade inte koll på regeln, men det var ingen som sa något heller. Det är sjukt konstigt att man inte får gå och snacka med laget, men det räknas visst inte som en paus. Jag blir ju sur på mig själv också, men det var inte snyggt skött av sekretariatet heller.

Regler är regler och domarna gjorde nog rätt. Men vad är det för regel i grunden? Som sagt, galet.

Ja, utvisningen avgjorde ju också matchen då Kais Mora avgjorde när Pettersson satt av andra tvåan.

I övrigt igår:

Höllviken – Sirius 2-3: Sirius gnetade till sig två poäng i den under hösten bevisligen svårspelade Halörhallen och Uppsala-laget, som känts på gång, studsade därmed tillbaka omgående efter 2-7-utklassningen mot Helsingborg i omgången innan. Bänkspelaren Christoffer Carlsson kom in och avgjorde. Höllviken har därmed förlorat de två senaste hemmamatcherna.

Falun – Telge 4-3: Det blev lika tätt som förväntat och starkt av Falun, som känns ganska svårspelade hemma med sitt snåla spel, att knipa alla poängen. Speciellt eftersom man låg under med både 1-2 och 2-3. Sofie Jaska satte den avgörande bollen.

Iksu – Karlstad 7-0: Siffrorna talar sitt tydliga språk. Det gör skottstatistiken 34-19 också. Iksu var en, två och tre klasser bättre än tabelljumbon som  inte hade något att hämta uppe i Umeå. Efter bara en pinne på tre matcher så blev det alltså en trea – om än väntad sådan – för huvudtränar-lösa Iksu.

***

Då stänger vi herrarnas SSL för VM-uppehåll.

Men dubbla damomgångar kommande vecka, så vi plastar på ett tag till innan vi firar jul.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB