Startsida / Inlägg

Dags att åka mer buss, Helsingborg?

av Jonas Gustavsson

Warberg var obesegrade hemma fram till idag – då kom Helsingborg och vann med 5-4 efter övertid.

Därmed är Helsingborg enda laget som har tagit poäng i alla bortamatcher i årets SSL. En grym bedrift givetvis, då det inte finns några enkla matcher i den här serien numera. Visserligen har det bara blivit en trepoängare, men ändå. Sviten visar att Helsingborg alltid är bra borta. Aldrig utspelade.

Pressade VM-ratade stjärnan Linus Nordgren på ett segerrecept – men fick inte något.

– Jag önskar jag kunde säga att det fanns det, men så är det inte. Vi har kört samma bortarutiner i fem, sex år. Det blir många långa resor, men man kan väl inte säga att vi hatar att åka buss direkt. Det är snarare så att vi ser fram emot det, sa han.

Helsingborg har samma poängsnitt hemma som borta.

Det där kan man ju vrida och vända på. Bortasnittet, 1,7 poäng per match, är bra. Men 1,6 poäng per match hemma kanske borde vara mer för ett bra lag som Helsingborg.

Nordgren var inne lite på spelschemat, att man mött de fyra bästa lagen hemma, och att de bortamatcherna är kvar och att bortastatistiken därmed är bättre än den kanske borde vara. Bullshit, säger jag. Det finns inga enkla matcher i serien – det har visat sig med all önskvärd tydlighet under hösten – så jag tycker inte man behöver väga in den parametern i statistiken.

Men för att snäppa upp hemmasnittet kanske Helsingborg ska ta till den klassiska metoden och ta bussen till hemmamatchen?

Inte för att man är dåliga hemma, men man kan ju vara bättre… och man har haft några genomklappningar hemma – mot Linköping och Pixbo – som man inte varit i närheten av på bortaplan.

Till matchen:

Man var ju ganska SSL-taggad idag, efter det här abnorma VM-uppehållet, men det var sannerligen ingen propaganda-innebandy som bjöds. Segt, tråkigt och initiativfattigt, om vi ska vara ärliga. Det var först i slutet av sista perioden som det började hetta till lite.

Nordgren:

– Jag håller med. Det var tillknäppt i början och det präglade hela matchen. Det var en match efter ett långt uppehåll, det märktes.

Dock kan man ju undra vad Helsingborg sysslade med i slutet. Släppte till tre superchanser för Warberg.

– Jag vet inte vad som hände. Vi slog någon indianare och gick bort oss, sa Nordgren.

Warberg var väl det något bättre laget totalt sett, man ägde betydligt mer boll, men Helsingborg skapade väl så många målchanser (de få som dök upp då, vill säga). Att nämna spelare som stack ut är svårt, men keeprarna Per Svedin och Jonathan Paulsson var bra. Tycker också Helsingborgs Mika Moilainen blixtrade till stundtals, liksom Mattias Kongstad i Warberg. Annars? Alltså, jag minns knappt några häpnadsväckande sekvenser.

Noterbart för Warbergs del är att Mattias Wallgren kritade på ett nytt avtal med klubben strax innan matchstart och att Filip Stenmark sköt dubbla mål – hans första poäng i höst (och han hade bud på ett hattrick också, faktiskt). Dessutom klev Rikard Eriksson av efter en period på grund av skada – dock oklart hur allvarlig den är.

***

Är skyldig en kommentar om gårdagens match där Sirius körde över Kais Mora med hela 13-6. Väntad seger, något oväntat stora siffror. Matchens snackis var givetvis Daniel Stenlund. 17-åringen fick hoppa in i sista perioden efter att Erik Svenson utgått på grund av skada – och tackade för förtroendet genom att göra ett hattrick. Magiskt.

***

Intensiv SSL-helg väntar.

Obligatorisk tippning kommer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB