Startsida / Inlägg

Nästa kapitel i Rudd-gate

av Jonas Gustavsson

Nu, efter lite smygstart i veckan, så är det äntligen dags för riktig omstart i SSL.

Då ska vi också skriva nästa kapitel i Rudd-gate.

Ni kan bakgrunden: förra vintern kritade Alexander Rudd, då i Falun, på ett kontrakt med konkurrenten Storvreta mitt under säsongen – en övergång som Storvreta också, efter att information läckt ut, valde att offentliggöra och bekräfta. Det fick som konsekvens att Falun stängde av Rudd under resten av säsongen. Det blev ett rejält rabalder.

Det hela blev ju ännu mer infekterat när Falun mötte just Storvreta i SM-finalen – men Falun lyckades, trots att Rudd lämnat ett hålrum i uppställningen, vinna finalen. Snacka om svar på tal från Falun. Hade dock Storvreta vunnit så hade det nog blivit annat liv i luckan.

Inför säsongen lyftes Rudd-gate igen, av naturliga skäl eftersom alla var nyfikna på Rudd som inte lirat på ett halvår, liksom i samband med landslaget och VM där han spelat med sina gamla lagkamrater, bland annat Rasmus Enström och Alexander Galante Carlström, igen.

Nu skrivs nästa kapitel i Rudd-gate då han för första gången i SSL-sammanhang ställs mot sin gamla klubb. Matchen spelas i Fyrishov, så Rudd är på trygg publik-mark, men det ska ändå bli väldigt intressant att se hur den här matchen gestaltar sig.

Jag tror ju visserligen att spelarna i Falun grävt ner stridsyxan (en spelare slog sönder Rudds klubba i omklädningsrummet) och inte kommer fokusera speciellt mycket på Rudd – men det är klart att det inte går att blunda för Rudd-gate och den extra krydda som den satt på toppmötet mellan två av svensk innebandyns bästa klubbar just nu. Falun har ju ett gäng spelare – som Jonas Adriansson, Johannes Larsson och någon till – som inte tvekar att trycka till i närkamperna om det behövs. Ser de en Alexander Rudd-rygg i bra läge – då misstänker jag att det smäller (alltså inte att man gör något fult, men att man trycker till lite extra). Bara för att markera, liksom.

Jag gillar sådant. Rivalitet, känslor, markeringar. Så länge det hålls inom rättskiparnas gränser, givetvis.

Att Alexander Rudd just nu kanske är SSL bästa spelare (i alla fall mest underhållande) gör att han kommer att stå i centrum, oavsett.

Det ryktas om fullsatt, dessutom.

Ser redan fram emot bataljen som liras på söndag – något av helgens höjdpunkt.

***

Tippning.

Vi börjar med herrarna.

Lördag:

Linköping – Höllviken 1: Känns som en spikad etta. Stora, starka och robusta Linköping är storfavorit mot den skånska nykomlingen Höllviken som haft problem att leverera på bortaplan hittills, och känslan är att östgötarna kommer dra ifrån ganska rejält. Höllviken kommer till spel med sex raka förluster bakom sig.

Växjö – Granlo 1: Lite lurig match mellan kollektivet Växjö och ett Granlo som lever på några få spetsar. Växjö tar ju poäng i var och varannan match så att det blir hemmapoäng tar jag för givet, och jag tror också att det blir full pott – något som det inte blivit på fem raka matcher. Hemmaplan och bredden avgör.

Mullsjö – Dalen 1: Jo, drar in en etta till, för jag tror att Mullsjös fart kommer luckra upp Dalen i det långa loppet. Annars är väl det här en match som passar Dalen ganska bra, där man kan krypa hem lite, ta bort Mullsjös spelvändningar och sedan svara med samma mynt med Ketil Kronberg och Alexander Bodén som regissörer. Tror ändå att Mullsjö lyckas få hål på Umeå-laget – som saknar tjecken Patrik Suchanek – tillräckligt många gånger för att vinna.

Söndag:

Storvreta – Falun 1: Öppet race, känns det som. Storvreta har dock varit riktigt bra hemma under hösten och det kan bli det som fäller avgörandet. En viss Alexander Rudd lär ju vara rejält taggad till den här kampen, till exempel. Falun är bra men har ingen trea på bortaplan sedan premiären, och jag tror man kommer till korta mot Uppsala-laget. Men ja, det kan gå hur som helst. Dagsformen kommer avgöra.

Måndag:

Sirius – Dalen 1: Japp, Dalen spelar igen, i en match som egentligen tillhör en senare omgång, men som spelas redan nu. Trots att jag inte har en aning om hur det går för Dalen under lördagsbataljen mot Mullsjö så tror jag att det blir svårt att rå på ett hemmastarkt Sirius som hade lekstuga med Kais Mora tidigare i veckan. Klar etta, säger jag.

***

Så damerna.

Lördag:

Jönköping – Endre 2: Jönköping gjorde tre bra matcher innan uppehållet och störde både Kais Mora och Rönnby, och det är inte omöjligt att man kan slöa ner Endre också. Men gotländskorna sitter på betydligt mer kompetens, inte minst vad gällande den avgörande spetsen, och det lär fälla avgörandet till slut, men det blir inga stora siffror.

Pixbo – Täby 1: Ytterst intressant match mellan ett starkt och homogent Pixbo och uppstickaren Täby som man aldrig kan räkna bort, inte ens mot de absoluta topplagen. Hemmalaget är givetvis storfavoriter och har inte tappat några poäng mot lag utanför topp-6, men Täby skulle möjligen kunna lugga någon poäng. Dunkar dock in ettan, men garderar mig.

Iksu – Uppsala 1: Iksu blir man inte riktigt klok på. Inte Uppsala heller, för den delen. Båda lagen har blandat briljans med negativa överraskningar, och därför känns det lite svårtippat. Lagmaskinen Iksu bör dock kunna ta hem detta till slut, trots att man har många pjäser som man tycker borde kliva fram betydligt mer än de gjort hittills.

Kais Mora – Huddinge 1: Real Mora har ju signat förra årets suveräne keeper Jonna Mäkelä igen för att ersätta sjuka Amanda Hill som missar resten av säsongen – och det är en uppgradering som gör guldfavoriten till en ännu större favorit . Hon kommer dock först efter nyår. I väntan på Mäkelä så tror jag att Kais Mora tar en tämligen klar seger mot Huddinge.

Djurgården – Telge 1: Nykomlingen Telge har levererat över förväntningarna hittills, men två av tre segrar kom under de tre första omgångarna. På de nio senaste matcherna har det blivit en vinst, en oavgjord och sju förluster. Svag form alltså – och Djurgården är klar favorit och bör ta hem detta tämligen komfortabelt.

Söndag:

Dalen – Karlstad 1: Karlstad är säsongens största besvikelse. Även om värmländskorna på intet sätt var tippade i toppen, så kändes det som man skulle kunna undvika den absoluta botten, men istället har man fastnat ordentligt på jumboplatsen. Inte mycket talar för att man ska vinna borta mot defensivstarka Dalen heller, speciellt inte eftersom Umeå-laget tagit 13 av 15 poäng på de fem senaste matcherna och är i kalasform.

Falun – Rönnby 2: Falun har vuxit fram som ett ganska lurigt lag som med ett tajt spel gnetat till sig en del oväntade poäng och därför håller sig flytande i tabellen. Rönnby hade problem med Jönköping innan uppehållet och känns inte supervassa just nu, men är favorit – och kommer motsvara det favoritskapet – mot Falun. Det är jag ganska övertygad om.

***

12 matcher.

Sedan juluppehåll, om än inte så långt.

Men fan vad uppehåll det är.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB