Startsida / Inlägg

Nya kostymer och kära återseenden

av Jonas Gustavsson

Intensiv SSL-kväll.

Och temat för kvällen är nya kostymer.

Linköpings Christoffer Ekstrand möter gamla klubben Granlo, Sirius Billy Nilsson möter gamla klubben Falun.

Men det är ju inte snackisarna.

Det är givetvis Rickie Hyvärinens comeback i Fyrishov. Den finske veteranen, som aldrig passade in i nygamle Stefan Forsmans spelfilosofi och sedermera lämnade för AIK, ska nu spela inför sin gamla publik, med sitt nya lag. Mottagandet blir nog likgiltigt, gissar jag. Hyvärinen hann aldrig sätta några allvarliga avtryck i Storvreta-tröjan, gjorde sig inte omöjlig i klubben, utan platsade helt enkelt inte i Forsman-innebandyn.

Därför kommer han tillbaka med huvudet högt.

Och i kalasform. Hyvärinen har i AIK visat vilken bra innebandy-spelare han är, vilket fått bland annat mig att buga och bocka och dra tillbaka mina pensions-förslag. Hattrick senast, totalt åtta mål och elva poäng på fem AIK-matcher, ännu inte lämnat någon AIK-match poänglös. Succé är ibland ett missbrukat ord – men i fallet Hyvärinen är det träffande. Han har varit en succé.

Frågan är dock om han och AIK räcker till i Fyrishov. Svårt. Känns som en ganska öppen match mellan två av SSL:s två största besvikelser i år.

Det blir ju även Joel Kanebjörks första match i Fyrishov i en annan kostym. Kraftcentern, som lämnade Storvreta för AIK inför den här säsongen, blev kanske aldrig någon ikon i Storvreta eftersom han fick operera i skymundan av alla fixstjärnor, men visst är han stor i Uppsala. Energipaketet brukar ju alltid se enormt spelsugen och taggad ut – idag kommer han nog vara ännu mer taggad. Om det nu är möjligt.

***

Ny kostym är det kanske inte helt och hållet för Helsingborgs Kent Göransson, men delvis. Nu får han ta huvudansvaret som coach i laget efter Magnus Anderbergs överraskande sjukskrivning. Den förre förbundskaptenen Göransson har ju varit assisterande tränare och med i båset hela säsongen, så det är ingen ny röst eller nya direktiv som kommer att genomsyra laget, men visst blir det lite annorlunda. Om inte annat så försvinner ju två skickliga ögon från båset.

Trist för Anderberg, trist för Helsingborg – det är bara att hoppas att Anderberg kommer tillbaka så fort som möjligt.

Det blir inget ras för Helsingborg bara för detta. Statistik-nörden Kent Göransson är en rutinerad coach och kommer leda laget på ett bra sätt.

***

Tippning.

Onsdag:

Linköping – Granlo 1: Nja, Linköping verkar inte helt vara uppe på banan igen i efterdyningarna av Martin Karlssons skada (förlorat fem av de sex senaste), men jag tror ändå man rår på Granlo, som dock är en lurig motståndare och som pressade Warberg senast. Känslan säger dock hemmalaget.

Storvreta – AIK 1: Speciell match så klart, inte minst för att Rickie Hyvärinen är tillbaka i Fyrishov igen. Liksom Joel Kanebjörk. De två lag i årets SSL som kanske haft mest strul sett till förutsättningarna. Svårtippat, men tror nog mest på Storvreta trots allt. Men rejäl kryssvarning.

Dalen – Kais Mora 1: Alltså, vilken chockförlust det blev för Dalen hemma mot Höllviken senast, efter att ha sopat rent poängmässigt tidigare under 2015. Jag tror laget studsar tillbaka omgående mot Kais Mora som fick en rejäl lektion av Storvreta senast. Inte för att Dalen kanske är så bra som 2015 skvallrat om, utan mer för att man ändå är ett bättre lag än nykomlingen.

Mullsjö – Växjö X: Växjö är i riktigt bra form just nu och har tre bra skalper bakom sig, där man övertidsbesegrade Pixbo hemma senast. Men Mullsjö är också starka, bröt en viktig trend senast genom att äntligen vinna borta igen och är bra på hemmaplan. Fegar in krysset. Växjö är kända för att spela fysiskt och på gränsen – håller sig David Gillek kall idag?

Pixbo – Helsingborg 1: När lagen möttes i Skåne så svarade Pixbo för en regelrätt överkörning. Det var klasskillnad. Å andra sidan beror Helsingborgs klass på vilken sida man vaknar på. FCH-coachen Magnus Anderbergs sjukskrivning är ett avbräck, men Kent Göransson kan ju det här så jag tror inte det blir så stor skillnad egentligen. Dock: Pixbo är favoriter och ska vinna, trots förlusten mot Växjö senast.

Höllviken – Warberg 2: Alltså, man slutar ju aldrig att förundras över Höllviken som tog en fin skalp borta mot Dalen senast. Fakta är dock att de två kommande hemmamatcherna, mot Kais Mora och Granlo, är viktigare än den här matchen, och det finns en risk att huvudena redan är i måstematcherna. Hur som helst: jag tror Warberg, som dock vacklar en del just nu, plockar hem det här.

Torsdag:

Sirius – Falun 2: Falun känns riktigt bra just nu och Thomas Brottmans justeringarna i formationerna senast verkade gjuta in lite ny energi i laget. Sirius har ett par jobbiga matcher bakom sig, föll ju med 1-4 mot Helsingborg i senaste hemmamatchen till exempel, och känns inte formtoppade alls, även om man är starka hemma. Tror på gästerna.

***

Sex matcher ikväll. Blir bra drag.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB