Startsida / Inlägg

Oväntad ödesmatch

av Jonas Gustavsson

Höllviken mot AIK.

Ödesmatch.

För båda lagen.

Vem hade trott det inför säsongen? Inte jag i alla fall. Jag tippade att Höllviken skulle vara avsågade redan nu och jag tippade att AIK skulle vara ett givet slutspelslag. Så har det inte alls blivit (japp, får stryka epitetet ”expert” på visitkortet).

Nu står lagen på samma poäng, AIK på tolfteplatsen och Höllviken på trettondeplatsen, och skiljs åt av ett nedflyttningsstreck. Kais Mora är fyra poäng bakom, Granlo är fyra poäng framför. Det är just nu den här duon som gör upp om vilka som ska vara kvar i SSL och vilka som inte ska vara det. Snacka om pressat läge.

Laget som vinner den här matchen får en enorm fördel inför fortsättningen.

Höllviken har allt att vinna. Ingen, utom de själva och x antal personer i södra Skåne, har trott att de ska fixa nytt kontrakt. Det är det fortfarande ingen som tror, även om laget med coach-räven Vidar Jonsson överraskat, och därför kan man spela tämligen avslappnat.

AIK har allt att förlora. Det är storlaget som efter några år på dekis tog ett stort steg i rätt riktning ifjol, men som nu fallit ner i ett svart hål. Trots att man har världens bäste målvakt, ett gäng landslagsaktuella spelare och en trupp som spelare för spelare ska vara i slutspel, så har man inte fått det att stämma. Att man dessutom har oket som innebandy-stormakten Stockholms enda SSL-bidrag numera, och därmed inte ”får” åka ur, gör det inte enklare.

Snacka om att det kommer vara nerver inblandade.

Och i detta inferno kastas AIK-förvärvet Rickie Hyvärinen in. Hans första match i nya klubben, borta mot Höllviken, i ett nytt spelsystem med nya lagkamrater, i en ödesmatch som kan vara avgörande för AIK:s fortsatta SSL-existens.

Hyvärinen är ingen frälsare – men han är en bra spelare och han är framförallt cool. Han har varit länge, är inte de yviga uttalandens man och vet vad som gäller. Han kommer inte stressa upp sig och kanske är det ett lugn som AIK behöver just nu.

Vilka som vinner?

Inte en aning. Men jag ser AIK som favorit, sett till form, spelarmaterial och första mötet lagen emellan. Men i en sådan här match, där så mycket står på spel, brukar sådant få stå åt sidan för nerver och anspänning. Laget som håller huvudet kallast kommer vinna.

***

Håller sviterna?

* Alexander Galante Carlström, Falun, har gjort mål i åtta raka matcher. Håller sviten i sig över matchen mot Mullsjö?

* Patrik Malmström, Pixbo, är den ende som gjort poäng i alla omgångar i år – mycket talar för att sviten förlängs mot Kais Mora.

***

Då tippar vi.

Herrarna:

Höllviken – AIK 2: Oj, vilken ödesmatch alltså. Svårtippat dessutom, men jag tror AIK förstärkta av Rickie Hyvärinen tar hem det här, även om det blir nervigt. Den klara 10-5-segern hemma kan dock ligga Solna-laget till last om man tror att det blir en lika enkel resa nu. Höllviken har efter en pigg start åtta raka förluster, fått se Johannes Wilhelmsson och Pontus Karlson bli mänskliga i poängmakandet och kan inte leva på något överraskningsmoment längre.

Kais Mora – Pixbo 2: Pixbo tog en tämligen klar seger mot ett AIK på uppgång senast, och ska inte ha några problem med att arbeta ner nykomlingen Kais Mora som är fastnat i tabellbottnen och som fick pisk med hela 12-3 senast de här två lagen möttes. Solklar tvåa.

Dalen – Växjö X: Svårtippat. Men drar in ett kryss, det brukar vara tryggt när kryssmaskinen Växjö är i farten. Annars ligger en tvåa nära till hands: Dalen är i dålig form, fyra raka nederlag, samtidigt som Växjö visade styrka genom att betvinga Storvreta senast. Något säger mig dock att Umeå-laget – som värvat Jim Johansson från Norge – kan sprattla till här och gneta till sig ett kryss. Viktig match i kampen om slutspelsplatserna, föresten.

Mullsjö – Falun 2: Nja, Mullsjö har bara imponerat marginellt på mig på sistone, även i 6-2-viktorian mot Dalen, så jag tror man får svårt att rubba ett Falun som börjat varva upp ordentligt. Visserligen pressade Mullsjö Falun till övertid uppe i Dalarna, men mästarna är betydligt bättre nu, och kommer ta hem det här. Många är bra hos gästerna just nu.

Damerna:

Dalen – Kais Mora 2: Dalen har inte varit så bra på slutet, kryss mot Karlstad och förlust mot Huddinge, och det ska inte räcka för att lugga Real Mora på poäng, även om storfavoriten brottas en del med spelet. Känns som en säker tvåa.

Karlstad – Endre 2: Karlstad svarade för en dunderskräll genom att bortavinna mot Pixbo i Scandinavium igår, men jag tror inte laget orkar upprepa det mot ett starkt Endre som har fyra klara segrar i bagaget och ett gäng spelare utöver de givna stjärnorna som levererar. Värmländskorna har bevisligen skärpt sig, men Endre plockar detta.

Jönköping – Iksu 2: Iksu har sannerligen inte imponerat på slutet. Poäng i derbyt mot Dalen med andan i halsen, förlust mot Endre, stryk av Uppsala och poäng mot Djurgården senast efter en stark upphämtning i slutet. Att möta Jönköping borta är ingen enkel uppgift heller, men tror Iksu grejar detta med ett par bollars marginal. Lite kryssvarning dock.

Telge – Uppsala 1: Svårtippat mellan Telge som tappat formen helt – fem raka nederlag och under isen mot Endre senast – mot ett Uppsala som blandar och ger. Kvalitetsmässigt så borde gästerna vinna detta, men jobbar ändå in en hemmaseger, för jag tror att ett smart och defensivt Telge kan frustrera Uppsala ganska rejält.

Rönnby – Huddinge 1: Efter Rönnby-uppvisningen borta mot Täby är det svårt att tippa mot laget som är storfavorit mot Huddinge som slog tillbaka Dalen senast. Västerås-laget vann ju första mötet med 9-4 dessutom. Klar etta.

Falun – Täby X: Falun stod emot bra mot övermakten Kais Mora senast samtidigt som Täby rasade ihop mot Rönnby. En ekvationen mynnar ut i ett kryss: Falun har visat sig tajta hemma och kan man bara neutralisera bort Louise Wickström och Jennifer Stålhult så kan man absolut stjäla poäng i den här matchen.

Djurgården – Pixbo 2: Omgångens stormatch. 5-5 senast man möttes. Svårtippat så klart, men känslan säger Pixbo som kommer vara extremt fokuserade och taggade efter magplasket mot Karlstad där man överraskande förlorade. Djurgården tappade ledning till lika mot Iksu senast och är i bra form, men har inte samma bredd som gästerna. Tvåa, men med kryssvarning.

***

Röd dag och smockat med innebandy-matcher. Bra deal.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB