Startsida / Inlägg

Sorry, det blir inga stora bomber

av Jonas Gustavsson

Sorry innebandynördar, jag tror inte lördagen – sista dagen för övergångar – bjuder på några bomber.

Jag har förvisso inte letat runt med den stora grävspaden, mest kastat ut lite krokar, men det är väldigt tyst. Visst, någon övergång får vi säkert se, men inget som höjer på ögonbrynen. Inget som avgör matcher. Tyvärr.

Men vi kanske inte ska klaga.

I onsdags kom ju en riktig bomb i och med Mikael Karlssons kontrakt med Linköping, vilket betyder att en av Sveriges skickligaste bolltrollare är tillbaka på SSL-scenen. Med tanke på hur innebandyn ser ut, att SSL är bästa ligan och att det inte finns någon annan liga värd namnet att värva ifrån, samt att inga klubbar släpper tongivande spelare nu, så är det ju fantastiskt att en sådan värvning kan bli verklighet.

Där snackar vi sannerligen något som höjer på ögonbrynen, någon som kan avgöra matcher.

Men som sagt – tror inte på någon mer bomb.

Även om jag hoppas att jag har tokfel.

***

På herrsidan har det varit tämligen tyst under veckan, förutom Mikael Karlsson till Linköping då. Keepern Jonas Matsson har bytt Kais Mora mot Dalen medan Pixbo respektive Falun lånat ut Sebastian Degeryd och Patrik Rokka till allsvenska klubbar. Det är typ allt.

Mer liv på damsidan då. Ganska mycket mer:

* Sandra Mattsson lägger av – eller tar en timeout, i alla fall. Storstjärnan och landslagscentern tappade motivationen av strulet i Djurgården. För jäkla synd, både för henne själv och innebandypubliken.

* DIF-coachen Lars Jedheim gjorde – precis som Emelie Lindström – en kovändning och kom tillbaka till Djurgården. Snacka om lojalitet mot gruppen.

* Falun-coachen Harri Lind lämnar Falun eftersom – enligt klubben – han saknar Finland i kombination med att han saknat civilt arbete.

* Falun får dock in veteranen Malin Bäckrud (tidigare Dalbjer) som gör comeback. Igen. Klasslirare.

* Och Camilla Wahlström – som när hon var som bäst vräkte in poäng – är tillbaka i Endre för att i första hand bredda laget.

Då återstår bara två stora frågor:

Var tar Ranja Varli vägen?

Blir det comeback för Sara Kristofferson?

***

Då kör vi tippning.

Lördag:

Höllviken – Kais Mora 1: Kais Mora vann förvisso första nykomlingsmötet, men jag håller nog Höllviken som snäppet bättre och jag tror att man slår tillbaka gästerna. Skulle Höllviken vinna tänds en liten, liten gnista om att rädda kontraktet, men vinner Kais Mora så känns det som att båda lagen är borta.

Pixbo – Sirius 1: Inget snack, ett formstarkt Pixbo med en Martin Östholm i kanonslag kommer inte torska mot ett ganska endimensionellt (just nu bara Billy Nilsson som är ett hot) Sirius hemma. Gästerna har ”bara” gjort åtta mål på de tre senaste matcherna och har börjat halka i slutspelskampen.

AIK – Dalen X: Intressant möte mellan två lag med skilda förutsättningar, där AIK är en negativ överraskning som slåss för kontrakt och där Dalen är en positiv överraskning som håller på att lösa en biljett in i slutspelet. Inför säsongen lät ett omvänt scenario mer troligt. Svårtippat, men dunkar in ett kryss.

Söndag:

Helsingborg – Granlo X: Nja, Helsingborg är som en vindflöjel och man vet aldrig åt vilket håll det blåser. Just nu känns det dock som det blåser åt fel håll, men skånska ögon sett. Laget har tappat sin slutspelsplats och jag är inte alls säker på att man orkar rubba Granlo, som är i bra poängform med tre raka kryss i bagaget. Tippar att Sundsvalls-laget jobbar in ett fjärde raka kryss.

Storvreta – Mullsjö 2: Har en känsla av att Mullsjö, som gjorde det bra mot Växjö senast och kanske borde tagit en trea, kan lugga Storvreta på alla poäng. Dessutom verkar ju David Gillek vara i riktigt bra slag, och han känns också något mer polerad än tidigare. Storvreta har förvisso tre raka segrar, men spelet känns så där, i alla fall mot AIK senast.

Warberg – Linköping 1: Två av höstens sensationslag som kanske vacklat lite mer nu efter nyår. Känslan är ändå att Warberg har mer att luta sig mot, fler idéer, kan anpassa sig bättre – och därför tror jag slår tillbaka ett Linköping som bevisligen inte är samma lag utan Martin Karlsson i laget. Återstår att se vad Mikael Karlsson kan trolla fram.

Växjö – Falun 2: Traditionens makt är stor. Falun har aldrig förlorat mot Växjö i SSL, slutspel inkluderat, och jag tror inte man gör det nu heller, även om det var ganska tajt i höstas. Båda lagen är i bra form, men Falun har några fler dimensioner i sitt spel. Fakta är dock att mästarna skulle behöva lite mer produktion bakom de främsta spetsarna.

***

Damerna.

Lördag:

Pixbo – Iksu 1: Vi kör väl vidare på att traditionens makt är stor. Pixbo slog ut Iksu i förra årets slutspel och vann också säsongens första möte, så visst har serietrean ett mentalt övertag på Umeå-laget. Iksu är dock i riktigt bra form, har fått lite islossning i målskyttet och blir ingen enkel motståndare att besegra. Kryssvarning, men lutar mig mot ettan.

Karlstad – Rönnby 2: Karlstad har fått vittring på Telge i bottenstriden, men att lugga Rönnby på poäng kommer man inte klara. Västerås-laget är helt enkelt för bra. Madde Backlund står på 55 poäng – bara fem ifrån Pelle Alvins utlovade 60 poäng. Kommer det nu?

Uppsala – Huddinge 1: Uppsala lyckades inte vinna mot Dalen senast, det blev oavgjort, och därmed består gapet upp till slutspelsplatserna. Ska drömmen om fortsättningsspel leva vidare är det seger mot Huddinge som krävs – och det tror jag man klarar av.

Falun – Jönköping 2: Nja, Falun gjorde visserligen en spelmässig uppryckning senast mot Iksu, men har tre storförluster bakom sig och har inte tagit tre poäng sedan i november. Och comebackande Malin Bäckrud är ingen frälsare. Jönköping känns betydligt mer formstarka så kör in en tvåa.

Dalen – Djurgården 2: Visst, Djurgården föll mot Endre, men det känns som det finns tillräckligt med spets, speciellt med Emelie Lindström, Hermine Dahlerus och en formtoppad Matilda Sjödin i laget, för att vinna mot Dalen. Nu när coachen Lars Jedheim dessutom är klar för en återkomst – han var i båset mot Endre senast också – så har laget också den styrningen som man behöver.

Täby – Telge 1: Två formsvaga lag, Telge med tio raka nederlag och Täby med bara en seger på de nio senaste. Visst, Täby kanske överpresterade i höstas, men visst ska man slå ett Telge som är i fritt fall i tabellen. Lagets spetskompetens – Jennifer Stålhult och Louise Wickström – bör vara tungan på vågen här.

Söndag:

Kais Mora – Endre 1: Kais Mora vann ju enkelt på Gotland när lagen möttes i höstas och känslan är att man kommer vinna ganska enkelt hemma också. Ett Endre, förvisso Camilla Wahlström-förstärkt, är för tunt för att utmana seriens bästa lag.

***

Hoppas ändå på någon övergångsbomb imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB