Startsida / Inlägg

Äntligen, Östholm och Malmström

av Jonas Gustavsson

Trenden med bortasegrar fortsatte mellan Helsingborg och Pixbo och nu står det 2-2 i matcher.

Men för första gången i den här matchserien så var det inte nära någon sudden. Min känsla var att Pixbo verkligen snackat igenom att inte bjuda Helsingborg på något gratis, och även om Helsingborg skapade sin beskärda del chanser så tycker jag ändå att Pixbo var en klass bättre och 8-5-segern går inte att diskutera.

Pixbos två mest ifrågasatta stjärnor Martin Östholm och Patrik Malmström, som tillsammans skrapat ihop ett ynka mål på tre kvartsfinalmatcher, levererade nu äntligen i paritet med förväntningarna: tre kassar för Östholm och två kassar för Malmström.

Östholms mål: klassiska backbomber.

Malmström: ett snyggt mål, ett i tom kasse.

Oerhört viktigt för Pixbo att få igång de där pjäserna, givetvis.

– Det var skönt för självförtroendet att sätta några kassar. Jag har varit som laget i stort tidigare. Lite uddlös. Samtidigt som Helsingborg har gjort det bra med att plocka bort mig. Jag brukar hitta nya ytor, men Helsingborg ligger lågt, men idag gick det bra, sa Östholm efter matchen.

Coach David Jansson, som faktiskt sett lite pressad ut stundtals, hade ju plockat bort Kasper Hydén från toppkedjan idag, och kastat in retstickan Emil Julkunen istället. Ett smart drag.

Helsingborg har ju några lirare – i främsta ledet Jani Kukkola, Kristoffer Fält, Carl Nilsson – som inte lägger några fingrar emellan, som smäller på och markerar, men i Julkunen har Pixbo en kille som står upp mot det där, och att få in den Julkunen-mentaliteten i förstafemman såg ut att göra resten av lirarna gott.

Sedan var det ju en egen story i Pixbos kasse, där landslagskeepern Jon Hedlund kastade in handduken på grund av sjukdom, och där oprövade Oskar Adler fick hoppa in. Hans tredje start i år – men en kanoninsats: två straffräddningar och överlag bra spel.

Insatsen blir än mer anmärkningsvärd när man hör Adlers story, som jag inte hade någon aning om. I somras diagnostiserades han med reumatism, var borta hela hösten och gjorde comeback först i januari.

Imponerande.

– Jag har fått bukt med det nu, men hur framtiden ser ut vet jag inte. Så länge jag tar mina mediciner är det lugnt. Jag kan inte springa fullt ut, det är enda problemet, sa Adler.

– Det har varit en resa tillbaka, framförallt konditionsmässigt. Därför var det kul att få chansen och leverera nu. Jag tar varje chans jag kan få.

Kul, säger jag.

Mindre kul för Helsingborg.

Jag har ju inte trott på skåningarna alls i den här serien. Det gör jag fortfarande inte, även om de fortsätter att slå mig på fingrarna. Nu tycker jag väl ändå att man såg tendensen att lite ork börjar tryta. Magnus Anderberg coachar i princip enbart på två femmor, och någonstans måste bensinen ta slut mot ett Pixbo som fortsätter mala på tre femmor. Till slut släpps den där lilla koncentrationen, man orkar inte göra den där extra uppoffringen – och då räcker inte Helsingborg till mot ett på pappret tyngre Pixbo.

– Jag kan inte säga att jag märkte av någon trötthet hos Helsingborg idag, men över sju matcher så tror jag det spelar roll. Vi känner oss trygga med tre femmor och maler på, sa Östholm.

Pixbo tar den här serien – men Helsingborg har överraskat enormt, läst på läxan ordentligt och gett serievinnarna en rejäl match.

Vilket är jäkligt skoj.

***

Linköping är första lag vidare till semifinal.

Jag trodde Warberg skulle ta någon match i den där serien, men man har inte orkat stå emot maskinen Linköping. Medan Warberg förlitar sig väldigt mycket på sin toppkedja – som varit bra, ska tilläggas – så har Linköping malt ner hallänningarna med en tyngre bredd där många olika spelare klivit fram.

Jag dryftade någon gång att Linköping känns byggda för slutspel. Efter serien mot Warberg finns det inte så mycket att rucka på i det påståendet: ett brett, homogent och fysiskt starkt lag.

Imponeras ju inte minst av comebackande Joakim Ström, som likt efternamnet antyder tryckt in massor av energi i laget.

Oavsett vilka som ställs mot östgötarna i semin, så blir det en tuff batalj.

***

Falun vann som väntat mot Sirius. 6-3 i Uppsala idag och 3-1 i matcher nu. Falun avgör det där på hemmaplan i nästa omgång, givetvis.

Sirius kommer inte orka, speciellt inte när måltjuven Johan Eriksson är uppsatt på skadelistan.

Förresten: Rasmus Enström poänglös idag, och har inte vräkt in poäng på hela säsongen egentligen, även om han spelmässigt fortfarande bjuder på godis. Inte för att Falun behöver vara oroliga då en lirare som Alexander Hallén klivit fram med besked, men Enström lär behövas i skarpare form framöver.

Där har Thomas Brottman något att jobba med.

***

Damernas slutspel dundrade ju igång idag också.

Med en dunderskräll dessutom.

Dalen vann med 4-3 efter övertid mot Rönnby i första matchen. Sandra Larsson avgjorde. Den såg man definitivt inte komma. Isabell Larsson har berättat för mig att Dalen nött in nya spelidéer under säsongen och att det är först nu man lägger ihop alla pusselbitarna, men att det där pusslet skulle räcka för att störa Rönnby trodde jag sannerligen inte.

Bara en match spelad, men ändå. Dalen visar att man kan.

Och sabbar ytterligare ett kvartsfinal-tips för mig.

I den andra kvartsfinalen så vann Pixbo med 4-3 över Djurgården. Målmaskinen Sara Helin avgjorde i den sista perioden. Tajt målmässigt precis som under grundserien, då båda mötena mellan lagen slutade oavgjort.

***

Plus en nyhet ikväll då: Växjö har anmält Mullsjös David Gillek. Man har inte gått ut med vad det är för händelse det handlar om, men enligt det jag luskat ut är det en armbåge som Gillek delade ut på Jesper Sankell i senaste matchen.

En armbåge som liknar den Henrik Stenberg delade ut tidigare under säsongen.

Den gav fem matcher för Stenberg.

Kan således bli kännbart för Gillek och Mullsjö.

Rätt eller fel att anmäla? Jag vet inte. Samtidigt är det juridiska nämndens jobb att utvärdera det. En sak är säker: detta spär på hettan mellan Växjö och Mullsjö.

Rejält.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB