Startsida / Inlägg

Bara att poppa popcornen och njuta

av Jonas Gustavsson

På lördag är det dags.

Slutspurten.

Som värsta regisserade Alfred Hitchcock-rysaren.

Det är bara, som objektiv betraktare, att plocka fram popcornen och njuta av dramatiken.

Sex lag slåss om fyra slutspelsplatser i sista omgången. Och klassiska storlagen Storvreta och Warberg har sämst utgångsläge, där de inte bara måste vinna sina matcher utan även lita till andra resultat. Men det där med att hoppas på andra lag får komma i andra hand, båda kommer ha fullt upp med att vinna mot Falun respektive Helsingborg.

Som om det inte vore nog med slutspelsrysaren i sig, så saltas allt detta av Alexander Rudds återkomst till Falun. Han värvades ju av Storvreta mitt under säsongen ifjol, stängdes av i Falun och missade slutspelet – ett slutspel som sedan innebar andra raka guldet för Falun efter finalvinst mot just Storvreta. Nu gör Rudd sin första match i gamla hemmahallen, i en match som kan avgöra om han ska missa slutspelet en gång till.

Snacka om att Storvreta har kniven på strupen.

Eller ja, jag tror Falun vinner den där kampen. Man är ett bättre lag – men också extremt sugna på att spela bort rivalen Storvreta från medaljmatcherna.

– Falun skulle nog uppleva lite skadeglädje av att spela bort oss. Eller ja, de skulle älska det. Jag vet vilka känslor det finns mellan klubbarna och det har blivit extra i och med min övergång. De får ses som storfavoriter med tanke på deras facit och vår säsong. Vi måste göra säsongens bästa match för att ha en chans, sa Rudd när jag snackade med honom inför ödesmatchen.

Jag ger inte Storvreta speciellt stor chans alls. Det skulle överraska om man rubbar Falun.

Det lutar åt ny slutspelsmiss för Rudd.

– Det vore hur tråkigt som helst. Serielunken är en transportsträcka, man vill vara med när det ska avgöras. Att missa slutspelet igen var ju inget jag räknat med skulle kunna hända, sa han.

Mer snack med Rudd kommer finnas på sportbladet.se inför helgen.

Hur går det då?

Jag har gått igenom hela slutomgången, tippat matcherna, och om jag ska gå efter resultaten där så blir det Dalen och Storvreta som bränner slutspelet. Låter inte helt otroligt.

Tippning:

Höllviken – Linköping 2: Höllviken är extremt bra på att spela under pressade förutsättningar, när ingen tror på dem, när de har allt att vinna. Nu har de inget att spela för – och då tror jag att luften pyser ur skåningarna och att Linköping tar en klar seger, och säkrar tredjeplatsen i tabellen.

Kais Mora – Sirius 2: Både klass och motivation är på Sirius sida i den här matchen och kan inte se att laget ska falla ihop borta mot avsågade Kais Mora, även om dalalaget knappast kommer lägga sig platt och låta sig köras över, men den där sista uppoffringen kommer inte finnas där. Tippar att lirare som Billy Nilsson och Peter Berlin kommer fira stora triumfer.

Dalen – Mullsjö X: Mullsjö säkrade slutspelsplatsen redan förra helgen, men har fortfarande fjärdeplatsen och hemmafördelen i kvarten att spela för. Frågan är dock om den motivationen är tillräcklig för att lugga slutspelsjagande Dalen på tre poäng. Tveksamt. Tror Umeå-laget, som är i bra form, spelar minst oavgjort och kniper en viktig pinne.

AIK – Pixbo 2: Pixbo har chansen att säkra seriesegern, och hemmafördel i hela slutspelet, och det räcker för att motivera laget att ta en solid seger borta mot avhängda AIK, även om Solna-laget säkerligen vill avsluta serien snyggt inför hemmapubliken och visa att man är bättre än tabelläget visar. Pixbo är ett par tre klasser bättre och det kommer också ge utslag. Igår blev det också officiellt att Pixbo-coachen David Jansson drar till Schweiz – något ni kunde läsa om redan i tisdags.

Granlo – Växjö 2: Granlo har säkrat SSL-kontraktet och har Johan Samuelsson på skadelistan – då räcker inte hemmaplan för att rubba ett Växjö som går för fjärdeplatsen och hemmafördel i kvarten. Växjö har dessutom revansch att utkräva för Granlos småländska besök tidigare under vintern. Nej, Växjö tar detta, med en tydlig – men inte överlägsen – seger. Växjö har ju dessutom fått igång målskytterna Linus Jämtdal och Marcus Johansson.

Falun – Storvreta 1: Vilken rysarmatch. Och Falun är storfavoriter. De dubbla mästarna har inte bara chansen att ta förstaplatsen i tabellen, utan har också chansen att spela bort Storvreta från slutspelet. Den möjligheten kommer Falun inte att bränna – motivationen är minst lik stor som Uppsala-lagets, plus att Falun är ett par klasser bättre.

Helsingborg – Warberg 2: Oj, här är det mycket som ska avgöras. Då spelas matchen – på grund av Melodifestivalen – i Danmark. Japp, ni läste rätt. Neutral plan nästan alltså, vilket kan gynna Warberg. Formen och utgångsläget talar egentligen inte alls för Warberg, men just därför tror jag att hallänningarna vinner. Men det blir en rysare. Kan gå hur som helst, egentligen.

***

Men innan lördagsrysaren, under fredagskvällen, är det ju dags för tredje sista omgången för damerna.

Tre strider pågår: kampen om fjärdeplatsen, kampen om de två sista slutspelsplatserna och kampen i botten.

Fjärdeplatsen: Tror Endre, Djurgården och Iksu vinner sina matcher, vilket gör att läget kommer vara samma inför nästa omgång på söndag. Ingen i trion spelar dock matcher som är givna segrar, även om man går in som favoriter.

Slutspelsplatserna: Täby, Dalen och Uppsala förlorar alla sina matcher. Bäst chans att lugga poäng har Dalen som spelar derby mot Iksu, men det blir tufft. Händer något så är det Dalen som skapar sig mer marginal ner till Uppsala. Att Uppsala ska skrälla mot Kais Mora förefaller osannolikt.

Bottenstriden: Falun och Telge har svåra matcher och lär förlora, men däremot kanske Karlstad kan lugga poäng av Jönköping på bortaplan. Det är till och med troligt. Det kommer i så fall att göra att bottenstriden tajtas till ytterligare.

Tippning:

Falun – Pixbo 2: Falun slåss för att säkra nytt kontrakt men har inget att hämta hemma mot maskinen Pixbo som kommer vinna klart. Gästerna har tillräckligt med verktyg för att luckra upp hemmalagets tajta defensiv. Säker tvåa.

Täby – Djurgården 2: Nej, Täby har inte glänst på länge, även om man bortaslog Huddinge i den senaste omgången. Samtidigt känns det som att Djurgården har fått en nytändning, inte minst tack vare pensionärs-comebackerna där 40-åriga Birgitte Lersbryggen dunkade in dubbla bollar i comebacken senast. Tror stenhårt på tvåan.

Huddinge – Endre 2: Endre har slagläge på fjärdeplatsen inför slutspurten där man har det hela i egna händer, och det greppet kommer man behålla efter matchen mot Huddinge. Visserligen var det jämnt när lagen möttes på Gotland, men det speglar inte styrkeförhållandet mellan de här lagen. Endre är vassare och vinner med ett par bollar. Antagligen inslagna av Anna Jakobsson.

Iksu – Dalen 1: Derby. Dessutom viktigt för båda lagen. Iksu jagar fjärdeplatsen och hemmafördel i kvarten, Dalen jagar en säkrad slutspelsplats. Dalens form är risig med bara en seger på de sex senaste, men å andra sidan brukar inte sådant betyda så mycket i derbyn, och senast lagen möttes var Dalen bäst, men Iksu lyckades ändå få kryss. Tror ändå Iksu reder ut detta.

Rönnby – Telge 1: Inget snack om saken. Rönnby, som går för att bli serieetta, kommer köra över nykomlingen Telge på hemmaplan. Allt annat vore en sensation. Räkna med ett rejält knippe poäng från Madelene Backlunds klubba.

Jönköping – Karlstad X: Karlstad var uppe ovanför vattenytan i bottenstriden nyligen, men har nu halkat ner som jumbo igen. Eftersom både Telge och Falun har dundersvåra matcher, så har Karlstad – som absolut har poängchans mot Jönköping – chansen att skapa fördel inför fortsättningen. JIK är dock bra och orkar nog stå emot till ett kryss. Men tror Karlstad tar poäng.

Uppsala – Kais Mora 2: Slutspelsjagande Uppsala gör allt för att nå slutspel. Man slog Endre och pressade Pixbo senast. Men att vinna hemma mot serieettan Kais Mora blir övermäktigt. Helt klart. Men det kommer inte bli några stora siffror.

***

Innan ni börjar poppa popcornen så kan ni också läsa min lista över de 25 bästa spelarna i SSL den här säsongen (dock PLUS-låst).

Jag kan vrida och vända på listor i evighet. Omvärdera parametrar som kvalitet, betydelse, leverans. Men till slut fick jag sätta ner foten.

Damerna? Kommer nästa vecka.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB