Startsida / Inlägg

Perfekt bussparkering, Sirius

av Jonas Gustavsson

Oj, vilken innebandy-söndag.

Det här slutspelet har potential att bli något alldeles extra. Om det inte redan är det, vill säga.

Jag tippade ju 4-0 i matcher för både Pixbo och Falun. Det har skitit sig. Helsingborg bröt det där redan i första matchen och ikväll så såg Sirius – i sin första slutspelsmatch på hemmaplan någonsin – till att besegra storfavoriten Falun med 6-1.

6-1.

Utklassningssiffror.

Och SSL:s poängkung Billy Nilsson satte ändå inte en enda kasse.

Men det var ingen utklassning i spelet. Eller ja, det beror på hur man ser det. Sirius parkerade bussen i knäet på keepern Petter Nilsson, gav Falun minimalt med ytor och högg sedan som kobror på spelvändningarna som skapades. Med vindsnabba spelare som Peter Berlin och Billy Nilsson, med måltjuvar som Johan Eriksson, och med speluppläggare som Dan Johansson, så kan man spela ett sådant spel med stor framgång. Det kanske inte är det roligaste att kolla på alla gånger – men det är enda sättet för Sirius att överraska Falun, och idag var bussparkeringen perfekt.

Det enda målet som Falun gjorde var en boll som något snöpligt studsade in. Falun hade förtvivlat svårt att hitta in med bollar i kritiska ytor – och när man väl kom dit så stod strålande keepern Petter Nilsson i vägen.

Sirius spelvändningar utfördes sedan i perfektion.

De fem första hemmamålen kom efter blixtrande kontringar. Iskalla avslutningar. Peter Berlins 5-1 till exempel, det är ju nästan poesi.

Jag såg det inte komma för fem öre – men gratulerar Sirius till en perfekt bussparkering, hemmaseger och utjämning av matchserien.

– Det är klart att det är en skräll när vi vinner stort mot världens bästa lag, men det var välförtjänt. Det hårda jobbet, defensiven och effektiviteten i spelvändningarna gjorde att vi vann, sa Peter Berlin.

Falun måste öka trycket på Sirius. Snabbare bollrull, mer skott, tuffare tag för att ta sig in i de kritiska ytorna framför målet. Röra sig mer för att dra isär Uppsala-köttmuren. Killar som Rasmus Enström och Alexander Galante-Carlström är bra på att trilla boll, men nu måste obekväma herrar som Jonas Adriansson, Johannes Larsson (inte med idag) in framför kassen. Sedan behöver nog laget få första målet, för att det ska öppna upp sig.

Som det blev idag så spelades hela matchen rakt in i gapet på Sirius.

– Falun är i grund och botten ett skickligare lag, men nu visade vi hur bra vi kan vara. De är fortfarande solklara favoriter, inget snack om det, men nu vet vi att vi kan vinna. Vi förväntar oss ett bombardemang mot oss nästa match, men ska fortsätta med det hårda jobbet, sa Berlin.

Om jag ändrar tipset? Nej, Falun tar den här matchserien till slut.

***

Oj, vilken historia det blev mellan Växjö och Mullsjö.

Ett Växjö som sprang ifrån till 3-0 i början, som hade 5-2 efter två perioder och till synes total kontroll på matchen. Växjö blandade en robust och tajt defensiv med en offensiv där man tog snabba skott. Inget hokus pokus: enkelt, effektivt innebandyspel.

Ludwig Perssons 4-2-mål var så snyggt att man önskade att innebandyn noterade andra-assists, eftersom bollen gick som ett pärlband med dubbla crossbollar innan Persson snyggt dunkade in bollen.

Mullsjö såg vilsna ut. Orkade inte sortera ut i defensiven och hade förtvivlat svårt att skapa kvalitativa målchanser.

David Gillek såg till och med snäll ut. Det funkar inte för Mullsjö.

Men idrotten är oförutsägbar. Saker kan svänga på ett kick. Ett mål kan innebära så mycket.

Och Mullsjö kom tillbaka. Och det var SSL:s största älgklivs-spelare, Adam Fransson, som tog västgötarna in i matchen med ett riktigt viljemål där han gjorde allt själv. Sedan svängde det: helt plötsligt vann Mullsjö alla närkamper, andrabollar. Som ett brev på posten så kvitterades ju också matchen, bland annat tack vare en stekhet Petter Van Keppel.

Momentum Mullsjö.

Då klev Jesper Sankell – av alla – fram och sköt 6-5 för Växjö med bara 26 sekunder kvar. Samme Sankell som ratades av Mullsjö innan han kom till Växjö. Efter segern så stirrade han också ut den tillresta Mullsjö-klacken. Inte speciellt snyggt kanske – men det sitter en tagg mellan matchvinnaren och den gamla klubben. Att han avgjorde spär på hettan i den här matchserien. Han själv hymlade inte efteråt:

– Jag har haft bilden av att avgöra mot min moderförening länge. Det har varit den största drömmen i mitt liv, sa Sankell.

Om tilltaget mot klacken:

– Jag har inte så mycket att säga om klubben Mullsjö men jag kan ärligt säga att jag älskar fansen. Men sedan finns det vissa i klacken som pekade finger och gjorde gester i första matchen, och nu fick de tillbaka lite. Det var inte riktat mot alla, men det är några som vill mig illa.

Drömscenario för Växjö, mardrömsscenario för Mullsjö.

Matchserien är på intet sätt avgjord, men visst har Växjö kopplat grepp.

Spännande fortsättning följer.

***

Hektiskt tempo i SSL-slutspelet.

Pixbo mot Helsingborg samt Linköping mot Warberg redan imorgon.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB