Startsida / Inlägg

Så går det i semifinalerna

av Jonas Gustavsson

Så är då även damernas semifinaler klara.

Kais Mora – Pixbo 3-1

Kais Mora är, och har varit hela säsongen, storfavorit till SM-guldet och det finns ingen anledning att rucka på det tipset. Dalalaget sitter på den överlägset bästa spelartruppen i SSL och har också haft en stegrande formkurva under säsongen, för att toppa formen till slutspelet. Pixbo har ett bra och homogent lag, men har varken samma spets eller bredd som Kais Mora, och det kommer fälla avgörandet. Tippar dock att Pixbo snor någon match på hemmaplan.

Rönnby – Iksu 3-1 

Rönnby har under säsongen seglat fram som den tydligaste guldutmanaren till Kais Mora, inte minst efter att ha förstärkt truppen med Helena Lundqvist, och efter chockförlusten i första matchen så gjorde man processen kort med Dalen i kvarten. Iksu har ett försvarsstarkt lag med massor av rutin, men har svårt att omvandla chanser i mål och det gör att man inte räcker till mot Rönnby. Försvarsspelet, med keepern Malin Marklund i bra form, kommer räcka för att ta någon match, men inte mer än så. Dock oroande för Rönnby att poängdrottningen Madelene Backlund har skadeproblem.

***

Iksu mot Liisa Kokkonen.

Ja, så såg det ut under långa stunder i den femte och avgörande matchen mellan Endre och Iksu i Södervärnshallen, där Iksu i första, men framförallt andra, perioden skapade massor av chanser men gång på gång stoppades av den finske landslagskeepern.

Hon var utan tvekan fenomenal.

Till slut blev det i alla fall en Iksu-seger, och avancemang till semifinal, med 5-3, och jag tycker det var klart rättvist. Sett över hela matchen så var Iksu spelförande, skapade mest och kändes lite tyngre.

Sedan så hade man lite flyt i hur man kom in i matchen, där vändningen från 0-2 till 3-2 skedde via power play-mål, där 2-2 kom i spel fem mot tre och 3-2 i spel fem mot fyra i samma överläge – då Endre-stjärnan Anna Jakobsson satt på botbänken. Alla utvisningarna var väl lite tveksamma, i alla fall som jag såg dem. Sedan fick ju Endre två kompensationsutvisningar med sig på Iksu-spelare.

Domarinsatsen kändes sådär…

– Eftersom det är två tajta lag som mötts så blir det mycket fokus på domarna och så har det varit i hela serien. Spelare hänger som ryggsäckar, slår något extra slag. Det blir så. De har det inte lätt och får mycket skit från läktarhåll. Jag tycker de gjort det bra, sa Cassandra Edberg till mig efter dagens match.

Endre kom förvisso tillbaka till 3-3 – men sedan dunkade ovane målskytten Iza Rydfjäll in 4-3 med sitt första mål på över två månader, och då var det klart.

Rydfjäll som tidigare var forward, parhäst till Cassandra Edberg – men som sedan skolades om till back och fick plats i landslaget.

– Ja, vad var det som hände? Det var helt underbart. Jag visste inte vad jag skulle göra när bollen gick in, så jag bara hoppade och skuttade. Jag måste börja skjuta mer, sa Rydfjäll om det matchvinnande målet.

– Det var helt sjukt. Det var längesedan jag gjorde mål.

Endre iscensatte dock en bra slutforcering, men då klev Iksu-keepern Malin Marklund fram stort. Men Anna Jakobsson fick inga kalaslägen, och Iksu låg tajt på henne hela matchen, av förklarliga skäl. Hon gjorde de två första målen i matchen, men plockades sedan bort. Lirare som Katarina Bjuhr och Sofie Andersson är blytunga att möta i Iksu-försvaret och gjorde ett hästjobb.

Bäst i Iksu var utan tvekan centertanken Cassandra Edberg och backen Cornelia Fjellstedt. De ledde Iksu med sitt snabba, raka och starka spel. Speciellt roligt med Fjellstedt som mest gått som center i år, men som var strålande som back.

Lite Iza Rydfjäll-varning där, alltså.

Annars: jäkligt rolig match. Ingen tillknäppt match fem som man kunde misstänka, utan det var full fart, snabbt bollrull, offensivt spel och heta närkamper. Ja, en av de bättre dammatcherna jag sett den här säsongen. Kanske till och med den bästa.

Och Iksu vidare alltså.

Viktigt för klubben efter misslyckandet ifjol, där man rök i kvarten efter nio raka semifinaler innan dess (där man gick till final åtta gånger…). Att åka ut i kvarten en gång till hade inte blivit populärt i Umeå.

– Ifjol var ett misslyckande och vi hade som mål att komma förbi kvarten i år. Serien var sådär, vi blev sexa och många tror nog att vi är sämre än vad vi är, sa Edberg.

Endre?

Gjort en kanonsäsong, givetvis. Ingen skugga över att ryka mot Iksu i kvarten, inte alls. Och Anna Jakobsson har ju redan kritat på ett nytt avtal. Således blir gotländskorna att räkna med nästa säsong också.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB