Startsida / Inlägg

Så går det i semifinalerna

av Jonas Gustavsson

Här kommer ett snabbtips inför semifinalerna, där tre av lagen – Mullsjö, Linköping, Helsingborg – spelar sin första semifinal någonsin:

Falun – Mullsjö 4-2

Falun är storfavorit till att plocka SM-guldet men det kommer inte bli någon promenadseger mot ett inspirerat Mullsjö. Spelbilden är enkel att sia om: Falun kommer äga boll och försöka spela sönder motståndet, Mullsjö kommer krypa hem och leva på sina sylvassa spelvändningar. Falun har dock både bättre bredd och spets. Plus en förstafemma som i sin bästa form saknar motstycke i SSL – och den, plus hemmafördelen, tippar jag fixar Faluns finalbiljett och chans på tredje raka guldet.

Linköping – Helsingborg 4-2

Linköping har bredden, Helsingborg har spetsen. Så kan man sammanfatta den här matchserien, där skåningarnas Linus Nordgren och Jani Kukkola är semifinalens mest lysande stjärnor och som båda var lysande i den sensationella kvartsfinalskrällen mot Pixbo. Linköping sitter dock på en bättre bredd, maler på med tre femmor och har en större tyngd, inte minst på backsidan. Känslan är att östgötarnas jämnhet kommer ge utslag i längden.

***

Tack för underhållningen Mullsjö och Växjö!

Det är den första spontana tanken kring kvartsfinalserien mellan rivalerna, där Mullsjö till slut vann med 11-3 i den sjunde och avgörande matchen och tog sig vidare till semifinal.

Utan konkurrens den mest underhållande slutspelsserien jag sett.

Så, match sju. Växjö inledde piggt, förde spelet, men efter Elias Isakssons oväntade 1-1-boll så var det Mullsjös match. Västgötarna, framburna av 1870 personer i ett kokande Nyhemshallen, fick matchen precis dit man ville, satte skottäcken och fick till tillräckligt med spelvändningar för att vinna.

Men även om Mullsjö var spelmässigt bättre efter två perioder, så var det framförallt effektiviteten som skiljde, för Växjö hade en del bra lägen också.

Hemmalaget fick också målen i precis rätt lägen av matchen – 1-1-målet relativt snabbt efter Växjös 1-0 fick igång spelet, två snabba satte laget i ett övertag och 5-1-målet efter bara 13 sekunder av sista perioden, som kom efter ett grovt Växjö-misstag, stack hål på Växjös sista hopp.

Växjö gick ”all in” efter 5-1 i ett försök att komma ikapp, men var egentligen aldrig nära.

Känslan var att Växjö, utan Johan RoosLinus JämtdalJesper Sankell och Richard Hessmer (de två sistnämnda fick några byten till slut), inte hade kraften att utmana. Laget som malt på med tre femmor hela säsongen körde nu på två femmor, och orkade helt enkelt inte. Mullsjö såg betydligt rappare ut –  och gick ju också på mer folk.

Eloge dock till Växjö som gick för det hela vägen, där man trots stort underläge coachade hårt, tog keepern tidigt och verkligen försökte. Konsekvensen blev dock det rasade in mål bakåt. Till slut blev det nästan en förnedring – men som sagt, Växjö hade inget att förlora.

Växjö har gjort en bra säsong. Man ska minnas att det är föreningens blott andra SSL-år, där man tagit sig till slutspel båda åren, och där man tog ett tabellmässigt kliv uppåt i år.

Mullsjö har också gjort en bra säsong. Uppstickarna som chockade Storvreta i kvarten ifjol har vuxit ut till ett fullfjädrat SSL-lag moget för att utmana de stora drakarna.

Det är bara att gratulera Mullsjö – en serie över sju matcher ljuger inte. Mullsjö är värdiga semifinalister.

Nu får man tillbaka härföraren David Gillek.

Och ställs mot favorittyngda Falun.

Kan bli en kul serie.

***

Jag trodde att Iksu skulle tvinga fram en femte och avgörande match mot Endre – men jag trodde inte att man skulle göra det via en utklassning på hemmaplan. Match fyra-siffrorna stannade vid 7-2 efter skotten 33-16, där Endres två mål kom först i slutminuterna.

Inget snack alltså – och äntligen fick Iksu igång sitt målskytte.

Därmed har den här på förhand tippade tajta serien bjudit på två storsegrar, där Endre 8-2-vann matchen innan, efter att de två första mötena varit betydligt tajtare.

Matchbild match fem?

Ja, inte blir det någon storseger. Det kan jag inte tänka mig. Förväntar mig en jämn, tajt kamp där det kommer koka i Södervärnshallen.

Jag tippade Iksu inför matchserien – och får stå fast vid det. Men det kan gå hur som helst.

***

Tillbaka på söndag!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB