Startsida / Inlägg

I väntan på Kim Nilsson

av Jonas Gustavsson

Jag har inte berört AIK så mycket ännu.
Men det är på sin plats.
Laget som hade en skaplig trupp ifjol, men som misslyckades kapitalt och höll på att åka ur innan man räddades av mitt i säsongen-värvningen Rickie Hyvärinen som inte bara kom in som en poängfrälsare utan som också fick med sig resten av lirarna som höjde sig ett par klasser.
För er som följer hockeyn så var det lite som VM 2013, där Tre Kronor hade ett hårt arbetande gäng som slet men som inte lyckades vinna matcher. Men när bröderna Daniel och Henrik Sedin anslöt från NHL och började dra loket och spotta in poäng så förvandlades den grå massan till en effektiv segermaskin. Jag säger inte att Hyvärinen hade riktigt samma inverkan på AIK, men lite åt det hållet. Plötsligt fanns någon som kunde måla och avgöra matcher – och då höjde sig alla.
I år ser vi ett annat AIK, sprunget ur den ekonomiska krisen i våras som tvingade fram en omstart och en nystart.
Man har börjat på en helt ny kula, även om många lirare är kvar.
Det finns ett helt annat självförtroende, en helt annan vilja.
Mikael Karlberg har präntat in ett spelsystem som truppen tror på. Lagledningen har värvat in ett gäng breddspelare som skapat konkurrens om platserna, vilket pushar på och tvingar alla att vara mer på tå än ifjol.
Inför säsongen kändes det som att AIK kunde bli fågel eller fisk.
Än så länge är det mycket fågel.
Laget kommer absolut att vara med och tampas om slutspelsplatserna.
Sportchefen Erik Bjerlestam sa till mig en gång att mycket handlar om att bygga upp en struktur, en stomme, en idé – en grund – och att laget ska vara flygfärdigt när Schweiz-proffset Kim Nilsson kommer hem nästa säsong.
Det är då man ska börja leverera på allvar.
Kim Nilsson kan kan ha samma inverkan på det här laget som bröderna Sedin hade i hockey-VM eller som Rickie Hyvärinen hade i AIK ifjol. Han är världens bästa innebandyspelare, har en otrolig offensiv och ett härligt driv, och skulle ge laget extra dimensioner.
Om AIK redan är ett flygfärdigt slutspelslag i år – så kan man bli en utmanare nästa säsong.
Men det förutsätter förstås att resten av gänget blir kvar. Patrik Åman, Rickie Hyvärinen och Karl-Johan Iraeus – och säkert någon till – var tveksamma till att fortsätta redan inför i år, om jag har förstått det rätt. Å andra sidan: gör AIK en bra säsong och Kim Nilsson verkligen kommer hem nästa år, ja då kanske de väljer att fortsätta lira ett år till för att ha chansen att ta ett SM-guld.
För fortsätter man på årets inslagna väg och kryddar med Kim Nilsson så känns det som man kan utmana om medaljerna.
Det känns som att AIK faktiskt kan vara på väg att bygga upp något som kan bli riktigt, riktigt bra i år och nästa säsong.

***

Då kör vi den sedvanliga översynen av alla matcher.

Lördag:

Sirius – Granlo 1: Granlo har fått en blytung start på säsongen, det har rasslat rejält bakåt i de två senaste matcherna, och en uppstramning är ett måste. Sundsvalls-gänget – som tappat Christoffer Ekstrand på grund av skada, dessutom – har nog mått bra av det här miniuppehållet. Vasse Patrik Svensson är klar för comeback – igen – men när han är spelklar är oklart. Hur som helst så behöver Granlo den hjälp man kan få. Sirius är mer och mer på gång och ska ta hem det här. Uppsala-gänget är bra på hemmaplan.

Söndag:

Helsingborg – Linköping 2: Det är svårt att värdera Linköping än så länge. Enkla segrar mot tippade bottenlagen Gävle och Granlo och rejält med pisk mot Växjö borta. Det här blir en rejäl värdemätare för fjolårets silvermedaljörer. Helsingborg har blandat och gett en del men varit med i alla matcher, inklusive fajten mot Falun senast där man absolut kunde tagit poäng, och kommer vara med här också. Blir tajt, men tror på östgötarna.

Storvreta – Pixbo 1: Riktig smällkaramell. Ettan mot tvåan och de två lag som imponerat mest hittills. Ja, mest kanske Storvreta imponerat, inte med att vara flashiga men för att ha hittat ett solitt spel som skapat ett självförtroende som man inte var i närheten av ifjol. Pixbo har också öppnat hösten starkt men har en del skador, det tror jag kan fälla laget i Fyrishov.

Växjö – Falun 2: Falun har precis spelat hem Champions Cup – en turnering som Thomas Brottman menat att man haft mycket fokus på vilket kan vara anledningen till att man gått lite kräftgång i serieinledningen – och bör vara redo att varva upp på allvar nu. Mästarna har aldrig förlorat mot Växjö – som gjort en stark säsongsstart och var nära Pixbo senast – och gör inte det den här gången heller. Men mer än uddamålet skiljer nog inte.

AIK – Mullsjö X: AIK är lite av en överraskning så här i inledningen av SSL-säsongen, har tagit poäng i alla matcher och har en offensiv som är klasser vassare än ifjol. Jag tror absolut att Mikael Karlbergs gäng kan sno poäng av Mullsjö också. Västgötarna har inte haft samma sprakande start men slog Dalen komfortabelt senast. Dock: hur påverkas laget av de nya snacken och anmälningen på David Gillek? Inte något positivt, i alla fall. Sätter ett kryss.

Gävle – Warberg 2: Det är tidigt att sätta betyg på Warberg ännu, men säsongsinledningen har väl varit sådär, med förlust mot Karlstad, ”bara” övertidsvinst hemma mot Dalen och torsk mot Storvreta. Offensiven har lyfts fram som ett aber och tio mål hittills skrämmer inte. Vinst mot Gävle borta ska det bli i alla fall. Utan tvekan. Jumbon har släppt in skrämmande 38 baljor på tre matcher.

Måndag:

Dalen – Karlstad X: Det här är en hyperintressant match för båda lagen. Och för kampen om förnyad SSL-status. Förvisso så är Karlstad femma och Dalen tia i skrivande stund, men det är väl ingen vågad gissning att de här två lagen, och Granlo, gör upp i botten till slut. Så känns det i alla fall. Därför är poängen väldigt viktiga här. Dalen har haft en del skadebekymmer och kommer få fullt upp med de värmländska nykomlingarna. Drar in ett kryss, men det kan gå hur som.

***

Damerna, då!

Lördag:

Malmö – Dalen 1: Läser man statistiken är det inte så svårt att tippa den här matchen. Malmö, som överraskande tvålade dit Rönnby på bortaplan senast, har inlett serien piggt medan Dalen inte fått något att fungera och kammat noll hittills. Ett hemmalag med självförtroende mot ett bortalag i minikris. Skickar in ettan – även om Dalen borde vakna till snart.

Söndag:

Linköping – Karlstad 1: Karlstad har trubbel. Elin Forsberg tvekar vidare och Filippa Rosendahl har tagit timeout. Därmed urholkas den värmländska truppen. Linköping har varit en frisk fläkt hittills ledda av fixstjärnan Amanda Larsson och bör ta hem den här fajten också.

Iksu – Endre 1: Iksu har tagit full pott och gjort mest mål i serien. Och då har man ändå mött både Kais Mora och Rönnby. Snacka om succéstart. Nu kommer nästa tuffa utmaning i form av Endre, ett lag som har kapacitet men som inte kuggat i hittills, och jag tippar att Umeå-laget i kraft av sin solida defensiv och sitt breda material tar en trea till.

Pixbo – Rönnby 1: Rönnby, kanske den största guldfavoriten inför säsongen, om än med knapp marginal, har fått en usel start på säsongen. Föll mot Malmö senast och har fått besked om att finska stjärnan Mira Wickman missar resten av säsongen på grund av skada. Blytungt så klart. Tror inte heller laget rår på starka Pixbo, som inlett säsongen betydligt mer övertygande och bara släppt in tre mål (!) på tre matcher. Känns som en ganska säker etta, faktiskt.

Uppsala – Huddinge 1: Uppsala, nederlagstippade inför säsongen, har sannerligen imponerat i säsongsinledningen och kunde, om man inte fått en usel start, snott poäng borta mot Endre i senaste omgången också. Jag tror absolut att laget slår tillbaka Huddinge, även om gästerna också fått en fin start på säsongen. Stockholmarna har dock inte samma spetskompetens som hemmalaget, och det avgör.

Täby – Falun 1: Täby vann mot Huddinge senast, en viktig seger för att skapa lite arbetsro efter en tung start, och vi får se om det spännande laget kommer igång nu. Några problem med att slå tillbaka slagpåsen Falun – målskillnad 3-30 på tre matcher – blir det i alla fall inte. Solklar etta.

Kais Mora – Jönköping 1: Jönköping rasade samman totalt mot Iksu senast och har en skadedrabbad backsida. Inga optimala förutsättningar för att resa till Dalarna och möta offensiva maskinen Kais Mora med en Anna Wijk i högform. Klar hemmaseger och det här kan rinna iväg. Rejält.

***

Elva av fjorton matcher liras på söndag. Återkommer då med snack, artiklar och kommentarer.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB