Startsida / Inlägg

Kändes upplagt för rekord…

av Jonas Gustavsson

Hon ville inte erkänna det efteråt – men visst hade Anna Jakobsson målrekordet i bakhuvudet i Endres match mot Huddinge idag?
Kanske inte medvetet, men säkerligen omedvetet.
Hon står ju på 448 mål totalt i karriären. Samma som Hermine Dahlerus. De två bästa målskyttarna i högsta serien genom åren. Jakobsson är bara en boll från att ta över tronen på egen hand.
Det har snackats en del om den där noteringen några dagar nu, om att hon kan bli bäste målskytt genom tiderna, och det är klart att det påverkar.
– Jag tänker alltid på att jag ska göra mål, jag är en målskytt, och det ska jag göra för att vi ska vinna matcher men inte för att jag ska ta något rekord, sa Jakobsson när jag pratade med henne i eftermiddag.
Efter att Endre efter en supersolid insats slagit tillbaka Huddinge med 6-0.
Efter att Anna Jakobsson sensationellt blivit mållös.
Hon hade sina chanser, jag räknade i alla fall till fyra superlägen, och ett antal bra lägen till. Hon hade nog satt någon boll också om inte Huddinge-keepern Erika Johansson gjort en sådan supermatch, hon hade några enhandsparader som var magiska.
Men Jakobsson tänkte inte så mycket på de räddningarna efteråt. Hon mindes dem knappt.
Klassiskt syndrom för målskyttar.
Man ser inte målvakten. Man ser nätet.
– Så kanske det är (haha). Jag tänker bara på hur bollen ska in och går det inte in så kunde jag ha gjort det bättre, sa hon.
Alltså, rekordet kommer ju.
Inget snack om saken.
Det var bara så uppdukat för det idag. Hemmamatch, beskedligt motstånd i form av Huddinge, ja, det var liksom matchboll.
Då brukar det i och för sig skita sig, men i fallet Anna Jakobsson kändes det nästan omöjligt. Hon gör ju a-l-l-t-i-d mål.
Nåväl: vad hon än säger så tror jag att rekordjakten påverkade. Skapade ett lite fastare grepp om klubben. En liten, liten stress, om än omedveten. Jag menar, det går inte att slå ifrån sig allt snack. Sällan jag ser henne bränna sådana lägen som hon hade i den här fajten.
Matchen då?
Inget snack: Endre var bättre. Malde på med tre femmor, skapade mycket, och släppte till lite. Många var bra, ingen föll ur ramen.
Huddinge hade svårt att skapa chanser. Men var solida bakåt. Therése Andersson var grymt bra på backsidan. Hon och Rebecka Fransson hade sannerligen sina duster med Anna Jakobsson & Co och löste de flesta situationerna med bravur. Erika Johansson i kassen var grym, som sagt.
På tal om det:
Sophia Lundmark höll nollan i Endre-kassen.
Icke att förglömma denna uteblivna rekordeftermiddag.

***

Sju poäng av Anna Wijk mot Dalen i fredags.
Sju nya poäng idag när derbyt mot Falun vanns med 12-2.
Kais Mora-stjärnans poängform inför stundande VM är anmärkningsvärd.
14 poäng på två matcher.
Hon tar hem poängligan.
Inget snack.
Räknade på hennes poängsnitt. Håller det i sig blir det 99,3 poäng i år.
En bra bit över hennes toppnotering 86 poäng, och över säsongsrekordet på 90 poäng satt av Emelie Lindström.
Visst, det blir svårt att hålla i frekvensen, men ändå.
Är drömgränsen 100 poäng föresten möjlig?
– Nej, det blir tufft. Men hade varit kul, sa Wijk själv om det.
Kedjekamraten och målmaskinen Malin Andréason var inte lika skeptisk:
– Det är inte omöjligt om hon fortsätter så här.
Andréason, förvisso påhejad av mig, vräkte lovord över Wijk:
– Det är världens bästa spelare, det är en ära att få lira med henne. Hon har enorm betydelse för vår femma och alla klubbens framgångar. Hon är spindeln i nätet, det finns ingen bättre, sa hon.
Stora ord.
Anna Wijk är i superform.
Det bådar gott inför stundande VM.

***

Fler dammatcher idag:

Jönköping – Malmö 0-4: Nu är det kört Jönköping. Ska det bli nytt kontrakt ska det till ett mirakel. Nu har man torskat mot såväl Falun som Malmö och gör man det blir det omöjligt att behålla SSL-statusen. Lagets problem i målskyttet är välkänt. Malmö har däremot spelare som kan sätta bollen i nät. Två av dem avgjorde den här fajten: två mål vardera från Rebecca Mårtensson och Ellen Rasmussen.

Linköping – Iksu 3-9: Väntad seger, men kanske lite större siffror än jag trodde. Nåväl, Iksu har både vass defensiv och offensiv, och det visade man här. Nu var ju dessutom succéliraren Nina Bärtschi tillbaka i målprotokollet efter en del vila på grund av skada. Iksu kom för övrigt till spel utan veteranen Josefina Eiremo som har problem med knäet, men det är troligen ingen fara för VM.

Pixbo – Uppsala 3-2: Efter att ha förlorat stort mot Kais Mora för två matcher sedan så visade Uppsala mot Pixbo att man kan hävda sig mot de bästa lagen i serien. Det stod 2-2 efter två perioder efter att Uppsala hämtat ikapp ett 0-2-underläge, innan Stephanie Boberg avgjorde för Pixbo i sista perioden. Föresten: noll poäng av Uppsala-talangen Klara Molin, så var ju rätt lägligt med vinkeln i fredags innan den gick upp i rök.

Karlstad – Rönnby 2-7: Jodå, Rönnby är verkligen på gång och tog en solklar seger mot Karlstad. Nu vinner man inte bara matcher, nu gör man det i stor stil dessutom. Tre baljor av Linnéa Nilsson, en nyckelspelare i offensiven när man inte har tillgång till spelare som Mira Wickman och Evelina Rösnäs. Karlstad? 3-14 på två matcher nu i helgen.

***

Han är målskyttarnas målskytt.
Och visade det idag igen.
Alexander Galante Carlström har en unik kombination av sanslös bössa, magisk precision och förmåga att hitta de målkritiska ytorna.
Det är ingen tvekan när läget kommer.
Han utstrålar självförtroende.
Falun besegrade Granlo med 10-6 – det var en odiskutabel seger, trots Granlos raketöppning med två mål på de tre första bytena – och Galante Carlström satte tre bollar:
5-4: Fantastisk skott från kanten som skruvade sig in i bortre krysset.
7-4: Distinkt straff.
9-4: Rasmus Enström bröt in i slottet men valde att inte skjuta, utan la ut bollen till Galante Carlström som utan pardon bombade in ett nytt mål i krysset.
Målskyttarnas målskytt, alltså.
Annars?
Nja, inte så mycket att skriva hem om, helt okej underhållning men inte mer än så.
Granlo hade sin sensationella öppning och var med i matchen ganska länge, men var alldeles för omständliga i power play – man hade flera chanser – för att på allvar hota Falun. Något av de där PP-lägena borde man gjort något bättre av.
Johan Samuelsson bäst som vanligt. Han hade klubban i fem av sex Granlo-mål.

***

Dagens andra väntade seger på herrsidan:
Storvreta slog tillbaka Gävle på bortaplan.
Gävle hängde med i typ halva fajten, som man gjort några gånger, men sedan orkade man inte. Gävle ledde med både 1-0 och 2-1, men Storvreta kom tillbaka, vann mittperioden med 4-1 och drog ifrån i sista.
Dock inte med superspetsarna som lok.
Istället gjorde Joakim Olsson och Mattias Samuelsson två baljor var.
Såg inte matchen men gör tolkningarna utifrån det jag hört:
Storvreta gjorde det man skulle, varken mer eller mindre.

***

Det här hände under lördagen:

Sirius – Karlstad 5-7: Nej, det vill sig inte för Sirius. Laget fick en mardrömsstart, 0-4 efter drygt en period, och orkade inte komma ikapp Karlstad trots ett tappert försök. Sex raka förluster nu. Nedflyttningsplats i tabellen. Det är långt kvar, men nu handlar det om att i första hand säkra nytt kontrakt känns det som. Efteråt totalsågade coachen David Ahlmark Petter Nilssons målvaktsinsats i lokaltidningen. Sällan ett tecken på välmående. Karlstad? Stormar mot nytt SSL-kontrakt.

Pixbo – Linköping 10-3: Enligt rapporterna speglade inte siffrorna matchen, men Pixbo vann rättvist, trots att man saknade navet och stjärnan Martin Östholm i uppställningen. Men med Oskar Henriksson tillbaka efter sin rehab: säsongsdebut och målskytt. Jag trodde på en holmgång, men det blev alltså ett rejält målkalas och en rejäl seger. Ett styrkebesked av Pixbo så klart.

Dalen – Täby 4-1: En skräll i min bok. En rejäl sådan, dessutom. Men det stärker också bilden av att Dalen gjort en omstart efter landslagsuppehållet, hittat ett spel som fungerar och framförallt har en starkare defensiv, vilket vi såg i början mot Kais Mora innan övermakten blev för stor, och vilket vi såg mot Täby. Grymt starkt att neutralisera alla de spetsarna som Täby har. Sedan så brände nog Täby rätt mycket krut mot Iksu, det påverkade givetvis också när man lirar två matcher på två dagar.

***

Damerna tar VM-uppehåll.
Herrarna tuggar vidare lite till.
Växjö mot Warberg imorgon, till exempel.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB