Startsida / Inlägg

Nära att han fick äta upp orden

av Jonas Gustavsson

Herregud, vilken nervpers.
Sverige är världsmästare och har bärgat femte raka VM-guldet, men det satt väldigt, väldigt långt inne.
Längre än någon kunde föreställa sig.
Förbundskaptenen Andreas Lundmark gick inför finalen ut på Instagram och gratulerade Finland till silvret. Kaxighet kan vara befriande och självförtroende i idrott är nödvändigt, men i överdriven form kan det slå tillbaka med full kraft. Det var sannerligen inte långt borta att han fick käka upp de där orden.
En fantastiskt underhållande final med dramatik, fysik och känslor slutade 4-4 efter full tid och övertid och allt fick avgöras på straffar.
Mer dramatiskt blir det inte.
Att sedan lagets yngste spelare, nye superstjärnan Amanda Delgado Johansson, kliver fram som matchvinnare, var välregisserat. I ett stundtals krampaktigt Sverige som inte förmådde lösa upp ett hängivet Finland så var hon en av få som utmanade, bröt mönster och tog för sig.
Hennes två straffar var iskalla.
Straffar handlar inte om lotteri, som en del vill påstå. Det är massor av saker som spelar in: målvakten och skytten så klart, men också nerver, känslor och självförtroende.
Den finska målvaktsfantomen Jonna Mäkelä såg omänskligt bra ut. Men ”DJ” lyckades lirka upp den finska väggen. Två gånger dessutom.
Nu har 20-åringen fått sitt genombrott på den stora scenen.
Sverige redde ut det här, men det var med minsta möjliga marginal.
Men Sverige är dominanta i innebandyvärlden just nu.
Fem raka guld och totalt sju guld i de tio VM-turneringar som spelats.
De fem första VM-turneringarna gav faktiskt ”bara” två VM-guld, vilket med svenska mått mätt är blygsamt.
Men sedan 2007 har det inte varit något snack – Sverige har varit överlägsna, så väl tekniskt, fysiskt och organisatoriskt.
Tacka Jan-Erik Vaara för det. Han anlitades som förbundskapten för damlandslaget efter bronspengen 2005 och reformerade verksamheten, införde nya och tuffare fyskrav och vågade peta stjärnor (inte minst målmaskinen Anna Jakobsson) för att bygga ett starkt kollektiv. Vaara skruvade upp professionaliteten och noggrannheten inom alla områden, coachade hem tre raka VM-guld och tog sedan över herrlandslaget som fallit i dubbla VM-finaler mot Finland, och har nu sett till att Sverige är tillbaka på tronen även där med två övertygande VM-guld i rad.
Vaara har en tydlig plan, en distinkt strategi och pekar med hela handen. Han är inte omtyckt överallt i innebandy-Sverige eftersom han kör sin linje rakt fram utan att väja, men det går inte att blunda för resultaten han levererat.
Sverige hade aldrig blivit en stor dominant om det använts silkesvantar.
Vaara skapade grunden och Curt Söderström (VM 2013) och Andreas Lundmark (VM 2015) har fört arvet vidare, och utvecklat verksamheten ytterligare.
Just nu är Sverige – trots den här tajta finalen – långt före konkurrenterna.
Det har gett fem raka VM-guld.
Fantastiskt bra.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB